Какве последице ће осетити Балкан ако Британија напусти ЕУ?

Kakve posledice će osetiti Balkan ako Britanija napusti EU?

15 juna 2016

573717_flags-3274275b_fUkoliko se britanski glasači opredele za odlazak iz Evropske unije na referendumu 23. juna, što bi prema rezultatima najnovijih anketa moglo lako da se desi, negativni efekti takve odluke mogli bi se osetiti čak i u Beogradu i Tirani, upozorava se u analizi koju je u sredu objavio portal „Balkan Insajt“.

Britanski premijer Dejvid Kameron suočava se sa političkom katastrofom pošto ankete nagoveštavaju da bi glasači mogli da se ogluše o njegov savet i glasaju za napuštanje Unije, što bi onda i Britaniju i Uniju gurnulo u krizu bez presedana, navodi se u tekstu.

Istovremeno, ukazuje „Balkan insajt“, nema sumnje da bi povlačenje Britanije iz tog 28-članog bloka bila loša vest i za balkanske zemlje koje strpljivo čekaju u redu za ulazak u blok.

„Ako glasanje u Britaniji krene po zlu, jedini verovatni rezultat biće da će celokupna energija EU u naredne dve godine biti trošena na ljute rasprave sa Britanijom u vezi sa njenim izlaskom i njenim budućim trgovinskim odnosima sa Evropom“, predviđa se u analizi, čiji je autor Markus Taner.

Posete važnih lidera EU Balkanu, dodaje se, biće proređene i, ako ih uopšte bude bilo, biće manje značajne.

Još jedan mogući negativan sporedni efekat glasanja za „Bregzit“ bilo bi, time pothranjeno, veće protivljenje ostalih država članica proširenju EU, navodi „Balkan Insajt“.

„Neke od tih zemalja, pogotovu na bogatijem Zapadu, nimalo ne bi volele da vide kako bogatu Britaniju na njenom upražnjenom mestu menja gomila siromašnih balkanskih zemalja, od kojih nijedna neće mnogo doprinositi klubu“, ocenjuje se u tekstu.

Stoga bi zemlje koje se nadaju pristupanju EU u narednih par godina mogle da čekaju u redu još čitavu deceniju, dok EU pokušava da se izvuče iz cele te situacije, zaključuje se u analizi.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Tama ce da nestane, a svjetlost da obasja.

  2. vlada says:

    Hahaha je li to vic, mnogo je dobar! Imacemo manje poseta "prijatelja" iz EU, a moglo bi cak i da oteza dalje obogaljenje Srbije pod izgovorom ulaska u EU? Ej, kamo srece da izadje ovo vece...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *