Kakve veze ima Armija BIH sa FK Sarajevo i stadionom „Koševo“

Kakve veze ima Armija BIH sa FK Sarajevo i stadionom „Koševo“

18 aprila 2013

130415148Piše: Darko Grabovac

Fudbal, ta najvažnija sporedna stvar na svijetu, jedan je od pokazatelja koliko je u BiH podijeljeno društvo. Navijači Sarajeva, u javnosti poznatiji kao“Horde zla”, našli su za shodno da na prvenstvenoj utakmici sa trebinjskim Leotarom,“čestitaju” 21. rođendan Armiji RBiH pa su na tribini stadiona“Koševo” razvili veliki transparent sa njenim imenom.

Sportski tereni bi trebalo da budu“operisani” od političkih parola, nacionalizma, šovinizma i svega onog što podsjeća na krvave devedesete. Međutim,“Horde zla” su ponovo počele sa ratnim pokličima koji su svojevremeno i krenuli iz Sarajeva.

To, na sreću, nije promaklo arbitru iz Banjaluke Ognjenu Valjiću koji je striktno držeći se pravila u dva navrata prekinuo utakmicu i tražio uklanjanje uvredljivog transparenta.

Iako je samo poštovao propise, iz Sarajeva je iznesena bujica optužbi na arbitra iz Republike Srpske. Zaboga, ko se to drznuo pa još iz Banjaluke da dirne u transparent posvećen takozvanim bh. Patriotama koje su tobož branile državu od tamo nekih“agresora” koji su rođeni i živjeli u istoj državi. U toj i takvoj Armiji bio je bjelosvjetski šljam iz Avganistana, Sirije, Sudana i ostalih izvoznika terorizma koji su u“ime Alaha” činili masovne zločine. U njoj su bili i ogrezli sarajevski kriminalci, ali i školovani oficiri bivše JNA koji su stečeno znanje zloupotrebljavali i naređivali zločine. Zbog toga samo pominjanje Armije RBiH nedvosmisleno asocira na zlo.

Ulje na fudbalsku vatru dolila je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH koja je u utorak ekspresno kaznila banjalučki Borac (po ko zna koji put ove sezone) sa 1. 500 maraka zbog nedoličnog skandiranja navijača i trebinjski Leotar sa 2. 000 maraka zbog loše organizacije utakmice. Kada je počela rasprava o Sarajevu i spornom transparentu, odmah je došlo do opstrukcija od članova Komisije iz FBiH. Da apsurd bude veći pobunili su se delegati iz reda hrvatskog naroda. Da li su na taj način željeli da zaštite klubove iz zapadne Hercegovine gdje je ustaška ikonografija česta na stadionima ili je posrijedi nešto drugo ostalo je nepoznato.

Disciplinci su juče trebali da“odrežu” kaznu Sarajevu, ali nisu mogli da se okupe, što opet govori da je riječ o opstrukciji. Očigledno da su na sceni dvostruki aršini, jer kada su u pitanju klubovi iz Republike Srpske uvijek postoji kvorum, a nema nedoumica u tumačenju odredaba pravilnika pa su kazne redovna pojava. U suprotnom, digne se“kuka i motika” da klubovi iz FBiH prođu bez ili sa što blažom kaznom.

Na potezu su fudbalski radnici iz Republike Srpske koji treba da zaštite naše klubove.

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *