КАКВИ СУ РУСИ ПРЕМА БИВШИМ ЈУГОСЛОВЕНСКИМ РЕПУБЛИКАМА? Србе цене, Словенце хвале, а на Милогорце заборавили

KAKVI SU RUSI PREMA BIVŠIM JUGOSLOVENSKIM REPUBLIKAMA? Srbe cene, Slovence hvale, a na Milogorce zaboravili

16 septembra 2019

Koje zemlje na postjugoslovenskom prostoru rukovodstvo Rusije zaista doživljava kao iskrene i glavne partnere na Balkanu videlo se i čulo minule nedelje u Moskvi. U ponedeljak 9. septembra prvi put posle čak 13 godina u ambasadu Srbije je došao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Povod za dolazak Lavrova, koji inače retko odlazi u strane ambasade, bio je oproštaj ambasadora Slavenka Terzića. Lavrov je iskreno kazao da je došao da se pozdravi sa Terzićem i podigne zdravicu za prijateljske odnose sa Srbima. Nije nameravao da govori, ali kad je domaćin na tome insistirao, ruski ministar je, kao što to on ume, sažeto i jasno govorio o zajedničkoj istoriji i planovima da zajedno proslavimo Dan oslobođenja Beograda i iduće godine Dan pobede nad fašizmom u Moskvi, gde će na svečanoj tribini biti 9. maja i predsednik Serbije Aleksandar Vučić.Ministar Lavrov nije zaboravio da govori i o bolnoj temi za Srbe – KiM. Istakao je da je uveren da će nam sloga i privrženost pravdi pomoći da istrajemo u svemu, a pre svega na rešavanju problema tzv. Kosova, koji razdire Balkan.

Nažalost, na prijemu u srpskoj ambasadi nije bilo predstavnika velikih ruskih kompanija, ali nije to krivica Terzića, već su uzrok razni faktori. Apstinencija velikog ruskog biznisa je i dokaz da srpska privreda nije sposobna da napravi ozbiljniji prodor na ogromno rusko tržište.

Ispada da, osim voća i povrća, Srbija može malo šta da izveze.

Naših građevinara je u Rusiji sve manje, jer nemaju posla.

Desetog septembra u Parku pobede u Moskvi svečano je bio otkriven spomenik Slovencima koji su poginuli na prostoru Rusije u svetskim ratovima. U Moskvu je sa brojnom delegacijom privrednika stigao slovenački premijer Marijan Šarec, kome je domaćin bio premijer Medvedev.

Njih dvojica su i govorila na otvaranju spomenika na Poklonoj gori. Reč je o Slovencima koji su bili vojnici i oficiri austrougarske armije. Procenjuje se da je u Prvom svetskom ratu poginulo oko 4.000 Slovenaca.

U Drugom svetskom ratu mnogi Slovenci su bili prisilno mobilizovani u Vermaht, kao i u italijansku armiju, ali i u „radničke odrede“ Hortijeve Mađarske. Na sovjetskoj teritoriji Slovenci su, kako tvrde njihovi istoričari, masovno prelazili na stranu Crvene armije. Tako je 1943. u Kolomni u Moskovskoj oblasti od zarobljenika sa prostora Kraljevine Jugoslavije stvorena brigada Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije u SSSR-u.

Slovenci su pokazali svoju racionalnost i 1. septembra na obeležavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i napada Hitlerove Nemačke na Poljsku. Na skupu u Varšavi bio je i slovenački predsednik Pahor. Znajući gde mu je mesto, nije se busao u prsa i ničim nije iritirao ni prisutne, a ni one koje Poljaci nisu pozvali na taj događaj. Na istom skupu hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na svoj način „filovala istoriju“ tvrdeći kako je njen narod u odnosu na broj stanovnika najviše doprineo borbi protiv fašizma. To je izazvalo podsmeh.

Mudri Slovenci su istog dana ugostili delegaciju Rusije, koja je u Ljubljani održala komemorativni skup. Delegacija Rusije je donela iz Moskve u Ljubljanu večni plamen i zapalila ga ispred spomenika „Sinovima Rusije i SSSR-a poginulim na slovenskoj zemlji u Prvom i Drugom svetskom ratu“. Inače, taj spomenik je otvorio predsednik Putin 30. jula 2016. godine.

Zamenik predsednika ruskog parlamenta Petar Tolstoj je kazao u Ljubljani to što bi Putin rekao da je išao u Varšavu: da su Rusija, a zatim i SSSR, dali glavni doprinos uništenju fašizma u Evropi, a pokušaji revidiranja istorije su nedopustivi. Inače, u Sloveniji postoji više od 80 mesta gde su sahranjeni ruski i sovjetski vojnici.

Glavni pokretač dobrih odnosa Slovenije sa velikom Rusijom je pragmatičnost tog malog naroda.

Rusija je jedan od glavnih partnera slovenačke privrede. U više od 60 ruskih regiona rade slovenačke kompanije. Rastu i ruska ulaganja u metalurški holding „Slovenska grupa čeličana“. Od 2008. do sada je uloženo više od 400 miliona evra.Širi se proizvodnja farmaceutske fabrike „Krka“. U gradiću Istra u Podmoskovlju od 2003. radi fabrika lekova „Krka-Rus“.

U Sloveniji ruske kompanije rade u metalurgiji, bankarstvu i turizmu. Rusi su vlasnici odmarališta „Rimske terme“ i „Terme Maribor“, kao i tri hotela u Rogaškoj Slatini…

“Cenimo što naši prijatelji iz Slovenije traže da se normalizuju odnosi između Rusije i EU. Mi ćemo čekati da se promeni situacija, a računamo da će pre ili kasnije da se promeni atmosfera”, kazao je Medvedev i zahvalio gostima iz Slovenije na konstruktivnom dijalogu.

Nimalo slučajno, Medvedev je spomenuo i odnose sa Hrvatskom. Smatra da bi bilo dobro da se slovenačka vlada uključi u rešavanje problema oko „Agrokora“ i „Merkatora“. Medvedev je rekao pred novinarima da je o „Agrokoru“ razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom, ali da nije zadovoljan ishodom pregovora.

Iz tih ocena se može zaključiti da je posle euforičnih ocena hrvatske predsednice posle posete Rusiji o „novoj etapi“, vrlo brzo splasnuo optimizam oko rešavanja problema „Agrokora“, gde su ruske banke uložile ogroman novac.

Sa Bosnom i Hercegovinom je situacija specifična. Rusija će imati i dalje dobre odnose sa Republikom Srpskom, ali će sa muslimansko-hrvatskim delom federacije ostati status kvo. Očigledno je da lideri muslimana u BiH i dalje misle da su im pravi saveznici samo države sa muslimanskim stanovništvom, a Moskvu će i dalje da sumnjiče da je „advokat Banjaluke“.

Predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u Rusiji su već zaboravili i posle dugo vremena bio je spomenut u moskovskim medijima kada je u Varšavi 1. septembra dao izjavu podgoričkoj televiziji da nije u redu što na obeležavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata nisu pozvane Rusija i Srbija.

Još jedan signal Moskvi Đukanović je uputio 9. septembra za vreme razgovora sa novoimenovanim ambasadorom Ruske Federacije u Podgorici Vladislavom Maslenikovom. Đukanović je ocenio da su sadašnji odnosi posledica poremećaja na globalnoj političkoj sceni.

Slovenačko jagnje

Kako u političkoj praksi može da se primeni ona narodna „umiljato jagnje dve majke sisa“, mnogi bi mogli naučiti od male Slovenije. Od svih bivših jugoslovenskih republika Slovenija je prva postala članica NATO, još u martu 2004. godine. Zatim je, u maju 2004, ušla u EU, ali nije to činila nauštrb biznisa sa Moskvom i uspela je da do danas ima odlične odnose sa Rusijom. A za razliku od Mila Đukanovića, u Ljubljani se niko nije kleo i pozivao na večno prijateljstvo. Slovenačka formula nije tajna: ništa ne traže i ne mole, već nude kredite i zajednička ulaganja, a to stvara lepu atmosferu za pregovore.

U Makedoniji bez investicija

U Makedoniji nema značajnijih ruskih investicija. Svaki pokušaj jačanja i konkretizacije saradnje sa Rusijom izaziva političko gunđanje u Vašingtonu. Dobar primer je bio neuspešni razgovor da kroz Makedoniju prođe ruski gasovod. Američki imperativ je nepromenjen – što više izolovati Rusiju i njene velike kompanije.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Rusi najblize saradjuju sa Hrvatima koje najvise i cene. Izrael, isto tako, njihov ambasador u Hrvatskoj je cestitao Hrvatima proslavu Oluje.

 2. teoretičar says:

  Pa i mi smo od Rusa dobili nešto. Na primer, Slovenija je dobila priznanje države via fedeks(tada je američki FEDEX za debelu lovu trenirao ruske pošte i poštare kako da budu dobri poštari, jer rusija nije imala razvijen čak ni poštanski saobraćaj), bezuslovnu saradnju(dobro, malo su tukli srpske vojnike po sloveniji, ali to je usput nevažno) i nema uslova od EU(joj, ko da su bliski nacistima a sa njima Ruje uživaju da sarađuju, na primer sa Nemcima), Slovenija se dobro slaže i sa Nemačkom i sa Merikom i sa Rusijom i to bez zabrana i uslovljavanja da se uskladi sa politikom EU, Slovenija je NATO država...I mi smo dobili od Rusa zaista mnogo. Od jeljcina sankcije, od Černomordina(ako se ne varam) naredbu da se predamo jer Amerika očekuje od Rusije da natera Srbiju da se preda i to je, jelte, bio ruski strateški međunarodnoodnosni interes tog trenutka, Od Putina smo dobili odlikovanje Mesića za zasluge i prijateljstvo sa Ruskim narodom i rasturanje Jugoslavije i progon 400000 Srba, a dobili smo i dozvolu da slepo srljamo u Ukrajinu i ratujemo na strani naše braće Rusa i...tako to. Slovenci jel, nisu dobili od Rusije dozvolu da ratuju sa Rusima protiv banderovaca, jer ni oni nisu mnogo udaljeniji od banderovaca nego Hrvati, a Hrvati su dobili dozvolu da ratuju na strani banderovaca u Ukrajini baš u vreme kada je Mesić odlikovan. Dobili smo mi još od Rusa, pa od Putina i stalno dobijamo...Jel ovo ANTIRUSKI? PA JESTE!!! Oni gore događaji su antisrpski i nemam nameru da se ustručavam da i ja napišem ista sranja u suprotnom smeru. Nije ono gore antisrpsko? Jel mi to kažete? Pa to je kao da ste mi rekli da su Hrvati i Slovenci bili sasvim u pravu kada su sjebali sve Srbe na vrbe. Zato NE kažite ništa. E, a sada bih voleo da imam malo moći pa da moju braću rusofile postavim za savetnike i pomoćnike Vučića i to našu Slobodaku, Miraša i kao kontrolora Kosovca a Persidu za prevodioca ako pre toga ne ubije Vučića jer ga ona ne voli ni pod razno. E, a mi ostali da ih pljujemo ozdole jer ni oni neće dozvoliti da Rusi dobiju u Nišu status ambasadorskog osoblja kada saznaju deo onoga što i Vučko zna...ali mi ćemo ih rodoljubivo proruski pljujemo, ko i Vucica, pa nek vide. Amerima smo morali dati, ali Rusima ne moramo. Zato smo Amerima dali a Rusima nedamo. A da se ja pitam, bilo bi hvala i za KiM. To je već postalo posledica i ne može se više izlečiti preko noći a bili Rusi nama pomoći da satremo uzroke a ne da sada bez veze leče snama posledice. Nećemo biti ništa zdraviji. Znam ja te stvari odavno, ali ipak nisam previše povlačio zbog osetljivih ušiju. Rusija ponižava Srbiju na mnogo načina već nekoliko decenija uzastopce. Ponižava i sebe samu, ali to je njen problem i ne treba zbog toga da vređa Srbiju. Kažem, sve je to meni poznato, ali izgleda da postaje sve gore. Jel vam sada jasno zašto su sve zemlje varšavskog pakta BEZ izuzetka, ušle u EU i NATO? Ne daj bože da današnja i ovakva Rusija dođe do više moći u Srbiji. Pa oni bi nam oduzeli Vovjvodinu ili bar Srem i dali braći Hrvatima. Zato ih Vučić drži na odstojanju gde god može. Uf! Gadno!

  • teoretičar says:

   Izmakla mi još jedna pomoć. Čitao sam onog ruskog generala koji se posipa pepelom i kaže da su napravili grešku što su se povukli sa KiM, ali ja mislim da on nešto laže. Naredbu za povlačenje ruskih iznenađenih snaga sa KiM je izdao i potpisao Putin. Kao uslugu braći...e sad baš nešto nisam u stanju da osmislim na brzinu kojoj braći je to bila usluga. Eh, kad bi Ameri imali jednog Putina pa da potpiše povlačenje Amera sa KiM...

   • persida says:

    Ovo je sve tacno i duhovito, samo se plasim da Slobodanka ne dobije infarkt.

  • Slobodanka says:

   "da imam malo moći pa da moju braću rusofile postavim za savetnike i pomoćnike Vučića i to našu Slobodanku, Miraša i kao kontrolora Kosovca, a Persidu za prevodioca ako pre toga ne ubije Vučića jer ga ona ne voli ni pod razno." - Ne prihvatam. Unapred mi je jasno da se Vučić neće dati korigovati. Takodje ne svidja mi se kapitalizam na ruski način, u vreme tranzicije u Rusiji imam utisak da je to bio još teži oblik mafijašenja od našeg. Nešto su time dobili da Zapad sad nema tu mogućnost da mrzi komunističku Rusiju, izbacili su im tu alatku. Ali Zapad se snašao praveći se blesav pa sad mrzi i kapitalističku Rusiju. Ne znam koliko su taj nakaradan ekonomski model Rusi uspeli da koriguju, a zbog sve većih pretnji sa Zapada, pretpostavljam da smanjen im je ekonomski prostor za to. Scenario Zapada je takav da Rusi moraju biti uvek zli. Njihova podela uloga, a zatim i konkretni potezi, ukazuje da planiraju samo slabu Rusiju sa konačnim ciljem rasparčavanja i komadanja te velike države. Takva nepravda me tera da rusofilom moram biti. Zatim gledajući napadnutu Siriju, Irak, Palestinu, itd. postadoh i arapofil, čak i avganistanofil. Ne odobravam toliku nepravdu, pobunio se i andjeo u meni. Na prvi pogled ovaj moj trud je uzaludan, ali ako uzmemo da su i misli vid energije nad ovom planetom - na taj način ima smisla, ali samo ako nas ima što više probudjenih.

   • Slobodanka says:

    Kad gledam samo naše probleme - probleme Srbije onda sam veoma sračunati rusofil, pragmatični rusofil. Jasno je da u Zapadnom modelu izgubili smo puno i ako ovako nastavimo izgubićemo još više. Jasno je da Zapad neće dozvoliti postojanje nekakve suverene Srbije izmedju Istoka i Zapada. Pta nam preostaje kao mogućnost? Jedino rokada zapadnog sistema uvodjenjem istočnog sistema kod nas, to je u našem interesu. Ali i tada, nakon takve rokade glava Srbije mora biti domaćinska - da vodi računa o našim interesima, a ja tu pamet i sposobnosti i te namere ne vidim kod Vučića i njegove kamarile. U svakom sistemu Zapadnom ili Istočnom oni najpre timare sebe i svoje, a narodu malo i sve manje ostaje. Kukavičje jaje nam je smešteno, a mi nikako da ga pročitamo i da ga se oprostimo.

  • Slobodanka says:

   Vučić se da oblikovati samo pred spoljnim centrima moći, a pred domaćim autoritetima NE. Kremlj jeste centar moći te mogu na njega da utiču, ali ne mnogo. ... „Šta radi narod?“, upitao je svojevremeno knez Miloš Obrenović. „Buni se“, odgovaraju mu. „Steži“, naredi knez. Prođe neko vreme, a Miloš ponovo upita: „Šta radi narod?“. „Ćuti“, odgovoriše mu. „Popuštaj!“, zapovedi knez. - Pravila igre nisu se mnogo promenila od tada. Naše ćutanje danas bilo bi da na izbore izlazimo u što manjem broju. To bi bila adekvatna reakcija na ceo lažljivi sistem koji nam je uveo "vrli" Zapad. Ali mi se ne treznimo, nego uporno igramo u vrzinom kolu. Sećate li se pripovetke "Prvi put sa ocem na jutrenje". Glavni junak je otac Mitar koji se kockao i prokockao sve što su imali, sve što je imala ta porodica. E sad smo i mi kao Mitar, zapravo mnogo smo gori od njega, jer kockamo se sa imovinom naše države, sa postojanjem i našeg društva i naše države, ulazeći ponovo i ponovo u nameštenu kockarnicu "Izbori".

 3. Za Srbiju says:

  Slovenci ćute i rade sa Rusijom, dok mi ponavljamo da smo bratski narodi, a dovodimo zapadne investitore u Srbiju. Imamo nesposobne ambasadore u Moskvi, brozove jugoslovene. Lazanski će da nas sahrani u Moskvi, brozov pionir svih "bratskih" naroda, tupađija. Sve što očekujemo od Moskve je da drži zaštitni kišobran iznad Srbije, dok je komadaju "prijatelji" sa zapada. Imamo spomenik Francuskoj, a gde je spomenik Rusiji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *