Какво црно ново „братство“ са Хрватима?

Kakvo crno novo „bratstvo“ sa Hrvatima?

15 avgusta 2015

ustase-i 54345Piše: Dušan Proroković

Itijanski premijer Mateo Renci nedavno je rekao kako su za opstanak EU neophodne „zajedničke vrednosti“ i „duboko poverenje“. EU je iznikla iz uspešnog ekonomskog (trgovinskog) savezništva, a poslednje dve decenije je potrošila kako bi prerasla u geopolitičku celinu. Ipak, tu se stvari odvijaju neželjenim tokom. Kada se došlo do politike, saznalo se koliko je tu različitih istorijskih pogleda, nepoverenja, podozrivosti. Zbog toga, moguće je da EU ne preživi.

Od strane EU je puno toga pomenuto i o „neophodnosti pomirenja balkanskih naroda“. Stotine miliona, ako ne i milijarde evra su potrošene za petnaest godina, na razne projekte koji su išli u ovom pravcu. Osovina oko koje se na jugoslovenskom prostoru sve vrti, barem kada se gleda iz ugla Brisela, jeste ona koja se proteže od Beograda do Zagreba. Uspostavljanje bližih odnosa između Srbije i Hrvatske dugo je bio jedan od prioriteta evrodiplomatije na Balkanu. Čak se pojavilo i zalaganje za čvrstim povezivanjem jugoslovenskog prostora u novu integracionu celinu, pod nazivom „Jugosfera“. Ne bi to bila stara Jugoslavija, ali bi predstavljalo novu formu integracije. Srbi i Hrvati su višestruko povezani. I zajedničkom istorijom, i jednim jezikom, i saobraćajnicama, i privrednim interesima. Dva naroda i dve države moraju sarađivati. Neprirodno bi bilo da je drugačije. Valjda je to navelo patrijarha Irineja da podvuče na parastosu žrtvama „Oluje“ kako su počinioci „naša braća po veri“.

Pročitajte još:

JASENOVAC LOGOR SMRTI – Najcrnje srpsko stratište i najmonstruoznije mesto za uništavanje budućnosti srpskog naroda

Strašan je bezdan u koji je ustašluk, ovaj najnoviji, srozao Hrvatsku

LOGOR JASENOVAC: Najsvirepija zločinstva vršili su katolički svećenici u ustaškoj odori

Međutim, sve što se dešavalo tokom proslave (!) najvećeg etničkog čišćenja na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, pokazalo je Srbiji kako se „jugosferizacije“ treba kloniti. Neka bude i po patrijarhovom da smo „braća“, ali, kese su nam različite. Ili, političkim rečnikom govoreći – mi se sa njima nećemo razumeti iako govorimo istim jezikom. Zbog toga, za Srbe bi svako novo „bratstvo“ sa Hrvatima bilo agonija. Pri tome, ne radi se ovde samo o veličanju i slavljenju jednog gnusnog čina, mada je i to važan pokazatelj za Srbiju. Radi se pre svega o karakteru, koji su hrvatska elita i ubedljiva većina u nacionalnom korpusu (pučanstvu!) iskazali po četvrti put u poslednjih sto godina. Glavne odlike tog karaktera su politička uskogrudost, upinjanje da se opravdaju potezi koji se nisu smeli činiti i ničim poduprta samouverenost kako njihovo ponašanje neće proizvesti nikakve posledice. To je odlika političke zajednice, a ne naroda.

Istorijski narodi imaju svoje svetle trenutke, ali i tamne stranputice kojima su hodali. Na greškama se uči, iz njih se izvlače pouke, utvrđuju nove politike, novi ciljevi, menjaju se strategije i taktike. Bilo je mnogo istorijskih lutanja kod Srba (da se samo prisetimo sjajnih dela Danka Popovića na tu temu), mnogo strašnih stvari počinjenih u ime srpstva, ali to su sve istorijske etape koje su za nama, iz kojih treba nešto naučiti. Da se ne bi ponovile. Da bismo izbegli nesreće. Narodotvorni procesi nisu pravolinijski, imaju oni svoje krivine i rukavce.

U Hrvatskoj je pokazano opredeljenje da se na mnoge teme nema šta razmišljati. Za njih, „Oluja“ je sa pravno-formalne strane bila u redu, tako se štitio „ustavni poredak“. Zaboravlja se da ima nešto i u istorijskoj odgovornosti i moralu. I Jevreji su deportovani u logore po zakonu. Kako bi danas delovala odbrana onih koji su to činili, ako bi rekli da je sa „pravno-formalne strane sve bilo u redu“. Sa preispitivanjem sopstvene uloge i preuzimanja odgovornosti se mora jednom početi. Istorijska distanca od dvadeset godina je sasvim dovoljna. Pošto toga niti je bilo tokom prethodnog veka, a nema ni danas, o Hrvatima kao strateškom savezniku ne treba razmišljati. Saradnja je dobra i potrebna, ali nju ograničiti na oblasti od obostranog interesa. Može se trgovati. Opravdano je ka Zagrebu praviti dobar put, ali ne i praviti osovinu. Ne možemo se spajati u jednu geopolitičku celinu. Čvršće integrisanje na Balkanu treba ponuditi drugim narodima, sa kojima se može doći do „zajedničkih vrednosti“ i „dubokog poverenja“. Osovine su za Beograd na drugim stranama.

(Večernje novosti)

KOMENTARI25 komentara

 1. Borna says:

  Hahaha kakvi stupidni textovi? Jel se ovo Mateo Renzi sa nama sali il se zajebava?

 2. mija says:

  Ma kakvo integrisanje sa balkanskim narodima!? Nama treba dobra vlast i mir da sredimo stanje u svojoj zemlji. Još ako uspemo da se povežemo sa Rusijom učinili smo pravu stvar. Ništa drugo nama ne treba.

 3. Dux says:

  Hahaha, kakvo crno bratstvo???!!!!! Ove gore na slici treba sve zgaziti!!!!

 4. Batina says:

  Samo mrtav ustasa je dobar ustasa.

 5. Zeljko says:

  @ Dux ... Prijatelju slazem se , ali treba zgaziti i one na Ravoj gori i u dobrunu kod Visegrada , BiH , zar ne ?

 6. Apis says:

  Zeljko! Sa nekim tvojim komentarima zasluzujes postovanje kao covek. I pored toga moram ti reći da Ustase i Cetnici nisu isto niti su ikada bili. Cetnici pre svega nisu iskljucivo Srbi među njima je bilo svih nacionalnosti a njihov jedini cilj je odbrana od agresora. Ustase su kako 1941 tako i 1991g. stigli iza leđa neprijateljske sile i tako zaklonjeni radili su najgora zlodela. Konacno ste napravili ustasku drzavu na temeljima cistog genocida i etnickog cisćena naroda koji je tu vekovima ziveo. Ja se pitam kako prosecan Hrvat kao pobozan covek moze sav oduseljen da kolje komsiju u njegovom dvoristu a trazi Boziju milost? Dragi moj Zeljko reci iskreno da li su Hrvati bolje ziveli u SFRJ ili u EU i kada su bili vise suvereni?

 7. Milan says:

  Kada se poziva prisutne ubi Srbina to je poziv na genocid. Četnici nikada ali nikada nisu pozivali na ubi Hrvata. Da činili su zločine,ali treba posle odgovarati na pitanje jesu li to bili zločini koji su vodili prema istrebljenju? Jednog od konstitutivnih naroda u Hrvatskoj je istrijebljen. Tu prestaje svaka suvisla priča. Kada se broj pripadnika jednoga naroda smanji sa brojke 50 posto u ukupnom broju gradjana u jednoj državi na broj od nekih 2 posto kako to nazvati koje ime dati toj RADNJI KOJA JE VRŠENA KROZ 70 GODINA?

 8. Dux says:

  @ Zeljko Da, apsolutno si upravu prijatelju!!! Sva ta nacionalistička go**a (hrvatske, srpske, muslimanske) treba zgaziti-to je najveće zlo ovoga sveta!! Zlo i TAKVI će nam doći glave ukoliko mi njima ne dođemo glave PRVI!!! Takvi nacionalisti će se povezati (svi zajedno) i krenuti na normalan narod!! Oni čekaju priliku-samo čekamo i mi njih!!!

 9. Zeljko says:

  @ Apis Svi smo mi bolje zivjeli u SFRJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Keserovic D. says:

  Auuuuuu kakve su ovo "strasne"ustase!! Sigurno im je onaj desno komandir!! Ahahahahahahaha

 11. mali says:

  Kao sto jednom rekoh - Prema Hrvatskoj treba dici tkzv Kineski zid,daleko im lepa kuca.Ima drugih raspolozivih za normalnu saradnju.Zasto na silu,ni Hrvati nece sa Srbima,a ni Srbi sa Hrvatima.Ako se nesto promeni u mentalitetu u naredne 2000 god. moze se razmotriti,ali u narednih 500god nema sanse za saradnju.

 12. Vasilije says:

  Hrvatska predstavlja najvecu pretnju po srpstvo, jer EU i SAD pordrzavaju njihovu fanaticnu klerikalnu mrznju i ekspansionizam. Moramo ubediti Ruse da se ovde u BiH brani pravolslavni svet i da ne smemo vise ni korak unazad. Kada bude doslo vreme ruskoj pobedi krecemo na Zagreb i Pristinu.

 13. Za Srbiju says:

  Jasenovac je stanje duha kod hrvata.

 14. Galeb says:

  @Vasilije Sinko, previše čitaš bajke. Živi malo!

 15. Galeb says:

  @Milan 50% ?!? Nema potrebe pretjerivati i iznositi netočne podatke. Time prvenstveno diskreditiraš sebe i svoje komentare.

 16. Apis says:

  Dux! Jel ti znas sta uopste znaci rec Cetnik i nacionalizam? Zasto De Gol nikad nije prihvatio susret sa Titom? Zasto je SAD odlikovala generala Drazu Mihailovića ako Cetnik nekakvo zlo? Lupetas parole komunista koji su kao i ustase umali jedini cilj unistenje Srbije.

 17. Dux says:

  Apis!!! Ja NISAM spominjao Dražu Mihajlovića niti četnike-ne stavljaj mi reči u usta!!! Ne lupetam parole komunista, jer nisam komunista!!! A ti nemoj da brkaš babe i žabe!! Zna se ko su četnici, ko su Nedićevci, ko su Ljotićevci, ko su domobrani a KO SU USTAŠE???!!! Postoje dijametralne suprotnosti između njih-pogotovo POSLEDNJE grupe sa ostalom navedenom grupom! Spominjao sam nacionaliste a ne nekakav ujedinjeni cilj za uništavaje Srbije. Nisam prozivao nikoga, a ti nemoj da mi dokazuješ da si veći SRBIN od mene???!!!!!!

 18. Apis says:

  Dux, ja nisam veći Srbin od tebe! Srbin jesi ili nisi to nije fizicka dinenzija nego sadrzaj vrlina koje odlikuju moj narod. Svasta ti meni ocita a ne rece sta znaci nacionalizam i zasto bi sve nacionaliste pobio? Pa reći ću ja tebi. NACIONALIZAM JE IZRAZITA LJUBAV PREMA SVOM NARODU. Nema drugog znacenja osim sto mu komunisti imputiraju. Jer strasno je ruzno i opasno ako Srbin voli i postuje Srbina. Ukatko najezim se kad Srbin kaze da sve nacionaliste treba pobiti. Jel zato sto mi je svaki Srbin drag ma gde rođen on je moj brat.

 19. Dux says:

  Apis, Prijatelju dragi, ja nisam ništa tebi očitao, i potpuno si me pogrešno razumeo. Uopšte, ali uopšte nemam nameru da se sa tobom svađam oko stvari koje su trivijalne!! Evo dokazaću tu, ako mi dopustiš: NACIONALIZAM u bukvalnom prevodu te reči, znači ''uzdizanje svoje nacije kao više nacije u odnosu na druge!!! ŠOVINIZAM je vrsta nacionalizma samo povezan još sa mržnjom prema drugim nacijama (definicija!!!) PATRIOTIZAM je ISKRENA LJUBAV prema DOMOVINI i PREMA NARODU KOJEM PRIPADAŠ (JA I TI SRPSKOM), a da pritom ne mrziš druge nacije!!!! Ja sam PATRIOTA!!! Usudio bih se da i tebe stavim pod istu kapu-PATRIOTE!!! Ja volim i cenim svoju naciju (SRPSKU), SVOJ DOM (SRBIJU), I SVOJ NAROD (SRBE) i da pritom imam razumevanja i poštovanja prema drugim nacijama (npr. Hrvatskoj, i samim normalnim HRVATIMA, NE USTAŠAMA jer očigledno postoji razlika). Ako sam spomenuo da nacionaliste treba zgaziti (možga nisam bio dovoljno jasan) ali treba to uraditi ljudima (NE BITNO KOJOJ NACIJI ONI PRIPADALI) ako mrze druge nacije, tj. ako su nacionalisti koliko i šovinisti. A TA DVA POJMA KOD NEKIH LJUDI IDE RUKU ZU RUKU, da li me razumeš???? E na takve ''NACIONALISTE-ŠOVINISTE'' sam mislio!! Ja tebe cenim i poštujem i kao čoveka i kao PATRIOTU!!!!! Ne bitno što se ne znamo, ali tvoji stavovi su pravi, korektni i normalni!!! Nadam se da sam bio dovoljno jasan! Pozdrav :-)

 20. Apis says:

  Dux, drago mi je da smo sacuvali nivo kulturnog dijaloga. Nase razlike u viđenju detalja samo su dokaz da svako koristi svoju glavu. Tamo gde svi o svemu misle jednako znaci da ne misli niko nista nego slusaju direktivu. Moj prigovor bio je zato sto osecam nacionalistom i sto sam sasvim uveren da ta rec ne naci nista drugo nego izrazitu ljubav prema svome narodu. Potrudi se da to proveris ali ne tumacenje pojedunca nego egzaktan prevod. O poverenju u hrvate ja sa svojim iskustvom nemam ga previse. Ja se druzim sa hrvatima, putujem kroz i zadrzavam se u Hrvatskoj. Nisam nikad u strahu ali sam uvek na oprezu. Nisu bas svi hrvati ustase ali su sve ustase hrvati koji su na kraju i stvorili tu nakaznu drzavu. A tebi hvala za razumevanje i lep pozdrav!

 21. Dux says:

  Apis, Kapiram te! Pretpostavljam da donekle imamo slična životna iskustva!! Da li si stvarno mislio da će naš dijalog krenuti u nekom pogrešnom smeru???? Hm, moraš imati malo više vere u ljude, brate! I ja putujem kroz Hrvatsku i zadržavam se tamo s vremena na vreme!! Moja iskustva su za sada-solidna!! Strah generalno nemam ni od koga a pogotovo ne od Hrvata. Pošto više ''snimam'' stvari oko sebe, reklo bi se da sam po nekom difoltu-na oprezu! Za ustaše si upravu-psihopate i nakaze u potpunom smislu tih reči!! A za razumevanje??? Nema na čemu-hvala i tebi matori :-) Pozdrav

 22. Borbe says:

  Galeb ne laži ovdje. Srba je pobijeno što protjerano iz Hrvatske oko 80%, tako da je Milan u pravu. Bilo ih je blizu dva miliona prije ustaškog genocida da bi spali na 600-700 hiljada nakon 1945. Nakon drugog genocida 1991-1995 broj Srba je sa 600 hiljada pao na 180 hiljada nakon oluje. Tuđman je znao da nema potrebe ići na masovno ubijanje (a i Srbi nisu ovaj put dozvolili reprizu) jer je znao da je taj dio odradio Pavelić i bilo je dovoljno masovno protjerivanje da bi se Srbi, narod koji je stvorio SRH, sveo na današnjih 3 %. Za 25-30 godina Srba u Hrvatskoj će biti par stotina. ''Sa 12-15% srbi su spali na 2%, a uz sve povratke i pumpanja broja srba, danas ih u hrvatskoj nema vise od 3%. Mile budak bi bio ponosan. nije isterana trecina (tj. polovina), veæ 80-90% srba. tudjman, ponosan, izjavljuje - nije bitno da li æe srba biti 3% ili 4%, bitno je da ih vise nema 12%. radi evrope, hrvatska sminka svoje lice, ali su pogromi i progoni srba i dalje na snazi. u novoj hrvatskoj, nose se ustaške uniforme, peva jasenovac i gradiska stara, napadaju srbi koji dolaze ili se vracaju, dizu spomen ploce franceticu. a zvanicno, da bi se obeshrabrio povratak srba (za koji se fiktivno radi evrope „zalazu”), dizu se optuznice protiv srba - onih koji su bili deca, u vreme rata 91-95, za gazenje hrvatske zastave, na osnovu svedocenja rekla-kazala, u odsustvu, pojedinci bivaju recimo osuðeni na dve godine robije. za isticanje ustaških simbola i skandiranje juden raus ili srbe na vrbe pak niko se nikad ne progoni. ovo krajnje licemerje uopste ne iznenadjuje. sudjenje muciteljima iz konc logora lora, u kome su na najgnusniji način muceni splitski srbi, pretvara se u farsu, a samo na insistiranje evrope - ili zbog unutrasnjih sukoba, pojedinci poput gotovine, glavasa ili mercepa se, 15 godina posle rata, po prvi put ovlas optuzuju, sve radi ulaska u evropu. Ali pravo lice hrvatske danas je ono, gde se sprovodi treci genocid - onaj bod geslom „treæinu asimilirati”. ispiranje mozga hrvatima je veoma temeljno, domovinski rat pretvara se u mit, laže se debelo i gnusno. ne samo da se sve èini da se de fakto niko od srba ne vrati (zakonom su recimo oduzeti srpski stanovi pre desetak godina, odstete su simboliène - samo da bi srbe fiktivno ubrojali u „povratnike” iako ne žive tamo), nasilje se rutinski sprovodi a potencijalni povratnici zastrasuju, veæ se i oni srbi koji su u još uvek hrvatskoj na sve nacine nastoje asimilirati - suptilnim i manje suptilnim metodama. radi evrope, tu je pupovac, ali za onih 100-150,000 preostalih srba, postoje druge ideje. stvara se atmosfera u kojoj ljudi nesmeju da priznaju da su srbi, ispira se mozak ljudima i djacima pricama o nekakvoj „agresiji” (dok o ustaškom jasenovcu nema ni reci), tako da ljudi moraju da cute, da ne bi kao 1991 izgubili posao ili se nasli u nepovoljnoj situaciji. ova diskriminacija dovodi do najbljih rezultata kod ljudi koji su mesanci, kod dalmatinaca recimo ima puno polu-srba koji se javno deklarisu kao hrvati. dražen petrovic, severina, arsen dedic - sve su to hrvati, koji su u stvari 50% srbi. kada javne licnosti moraju da poricu svoje srpsko poreklo, šta je tek sa ostalima. to je taj treci, najpodmukliji genocid, u kome se i onih 2% srba nastoji asimilirati ili pokatoliciti. Sa hrvatima su po genocidnosti jedino možda uporedivi albanci. mada je to veeeliko pitanje. nije nikakvo cudo sto su ceku i mesic veliki prijatelji.''

 23. konteks says:

  Za njih, „Oluja“ je sa pravno-formalne strane bila u redu, tako se štitio „ustavni poredak“. Zaboravlja se da ima nešto i u istorijskoj odgovornosti i moralu. I Jevreji su deportovani u logore po zakonu. ////////// dobro primeceno i kontekstuirano. vise o toj "redarstvenoj akciji" https://tinyurl.com/od27d6g

 24. Mitovi na srbijanski says:

  -D -D -D -D Da krepaš od smjeha -D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 25. tinman19 says:

  Kroz Hrvatsku se putuje bez problema. Nitko srbe ne dira niti postavlja bilo kakva pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *