Какво то нуклеарно чудо ће Русија градити у Египту?

Какво то нуклеарно чудо ће Русија градити у Египту?

11 фебруара 2015

aa_picture_20150210_4502856_highРусија ће градити прву нуклеарну електрану у Египту, договорено је приликом сусрета у Каиру председника две земље, Владимира Путина и Абдел Фатах ел-Сисија.

Нова нуклеарна електрана ће се градити у граду Ел Дабаа на обали Средоземља. Реактор за истраживања се тамо налази већ неколико година. Планови о ширењу електране постоје већ деценијама, али су више пута прекидани.

Путин је истакао како још нису утврђени коначни детаљи новог споразума.

„Ако се донесе одлука, то не значи само изградњу нуклеарне електране, већ и стварање потпуно нове нуклеарне индустрије у Египту“, рекао је руски председник.

„Реч је о изградњи нуклеарне електране руске технологије, с четири блока снаге по 1200 мегавата“, рекао је Сергеј Киријенко, главни директор Росатома, руске државне агенције за атомску енергију, како преноси Риа Новости.

Осим споразума о изградњи нуклеарне електране, египатски председник је изјавио како је постигнут споразум који укључује природни гас.

„Договорили смо јачање сарадње у подручјима енергетике, укључујући мировно коришћење нуклеарне енергије, с обзиром на то да Русија има велико искуство у том подручју, које је било приоритет за Египат у његовим амбицијама за развој и јачање производње електричне енергије „, додао је он о уговору Москве и Каира.

У медијима се не наводи евентуална вредност изградње прве нуклеарне електране у Египту.

(Русија данас)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u