Какво то нуклеарно чудо ће Русија градити у Египту?

Kakvo to nuklearno čudo će Rusija graditi u Egiptu?

11 februara 2015

aa_picture_20150210_4502856_highRusija će graditi prvu nuklearnu elektranu u Egiptu, dogovoreno je prilikom susreta u Kairu predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Abdel Fatah el-Sisija.

Nova nuklearna elektrana će se graditi u gradu El Dabaa na obali Sredozemlja. Reaktor za istraživanja se tamo nalazi već nekoliko godina. Planovi o širenju elektrane postoje već decenijama, ali su više puta prekidani.

Putin je istakao kako još nisu utvrđeni konačni detalji novog sporazuma.

„Ako se donese odluka, to ne znači samo izgradnju nuklearne elektrane, već i stvaranje potpuno nove nuklearne industrije u Egiptu“, rekao je ruski predsednik.

„Reč je o izgradnji nuklearne elektrane ruske tehnologije, s četiri bloka snage po 1200 megavata“, rekao je Sergej Kirijenko, glavni direktor Rosatoma, ruske državne agencije za atomsku energiju, kako prenosi Ria Novosti.

Osim sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane, egipatski predsednik je izjavio kako je postignut sporazum koji uključuje prirodni gas.

„Dogovorili smo jačanje saradnje u područjima energetike, uključujući mirovno korišćenje nuklearne energije, s obzirom na to da Rusija ima veliko iskustvo u tom području, koje je bilo prioritet za Egipat u njegovim ambicijama za razvoj i jačanje proizvodnje električne energije „, dodao je on o ugovoru Moskve i Kaira.

U medijima se ne navodi eventualna vrednost izgradnje prve nuklearne elektrane u Egiptu.

(Rusija danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *