КАКВУ И КОЈУ ТО СРБИЈУ мандатар Вучић води у Европску унију?

KAKVU I KOJU TO SRBIJU mandatar Vučić vodi u Evropsku uniju?

16 jula 2016

vucic-eu-engl-kzs-sPiše: Miloš Kordić

Podrazumeva se da i prosečno obavešten čitalac i ovog Sajta, uz druge koje prati i čita, zna šta je Evropska unija (EU), šta je Evropska komisija, šta je njen parlament, šta je u Briselu, šta u Strazburu, šta je „bregzit“, šta proširenje, šta su to spoljni poslovi i bezbednost EU, šta sankcije Rusiji, šta rade visoki predstavnici i komesari, šta su i Sjedinjene Američke Države svemu tome i u svemu tome, šta je njima njihov Nato itd.

U stvari, prosečno obavešten čitalac trebalo bi to da zna. A, iskreno govoreći, i kad misli da zna, najverovatnije je da mu je malo šta od toga i o tome jasno. Odnosno možda bi trebalo da mu je jasno da on malo šta o tome i od toga zaista zna.

Jer Evropska unija je takvo zamešateljstvo administracije, pre svega nje, da ni neki od onih koji su unutra ne znaju gde su i šta su i oni u svemu tome. A još manje to znaju oni koji su u „čekaonici“, koji gotovo naslepo bauljaju putem ka toj Uniji. Bauljaju ka njoj kao spasenju i kasi iz koje će curkom da cure pare u njihove blagajne. Bauljaju kao prema Diznilendu sa čijeg neba samo pečene ševe padaju. Ni posle referenduma Britanaca ništa tu nije jasnije: ko tu kolo vodi, ko udara u bubanj, a ko je mečka Božana.

Na stranu sve ono što je u pojedinim zemljama članicama EU dobro (kod nekih je bilo dobro pa i mnogo bolje pre ulaska), što je pravno sređeno, što je mnogoštošta danas drugačije, bolje: usvojene su neke vrednosti koje neke članice nisu posedovale ranije. Ali su neki svesni da su sve to i sami mogli i bez silnih papazjanija od zakona EU koje moraju da usvajaju i da ih primenjuju… O izgubljenom oko 80-procentnom suverenitetu, o pod mus uvođenju i po članice EU veoma štetnih sankcija Rusiji, o gomilanju naoružanja NATO-a uz granice sa Rusijom, o činjenici da se takvom militantnom aktivnošću izaziva treći svetski rat u kome će Evropa najvećma a možda i dokraja stradati, o migrantskoj krizi kojoj Evropa (ne samo EU) ne može ništa, nije joj jasno ni šta je to, ni otkud to, a tome se ne nazire kraja… o svemu tome ne treba posebno ni govoriti.

I sad o pitanju iz naslova: kakvu i koju to Srbiju mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić vodi u Evropsku uniju? I šta je to danas Srbija? Kolika je ona? Gde su joj granice? Da li će Vučić u EU uvesti Srbiju sa Kosovom i Metohijom, sa takozvanom samoproklamovanom državom Kosovom ili bez njega, odnosno bez nje? Da li će Srbija morati da prizna tu samoproglašenu državu Kosovo?

Šta prosečan čitalac i ovog Sajta može da misli o tome? Jer, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponavlja da Srbija nikad neće priznati samoproglašenu republiku Kosovo. Ako neće, onda ništa od EU – nikad ne sme da se smetne s uma da je apsolutna većina članica EU priznala tu takozvanu državu. I plus toga što su je priznali čak i Olimpijski komitet, FIFA, UEFA, rukometni i drugi savezi sveta i Evrope…

Hoće li Srbija, dok baulja svojim makadamskim putevima ka EU, morati da ispuni sve one zahteve vezane za manjine, pa zahteve suseda, pa zahteve nevladinih organizacija, pa prodaju i ono malo javnih preduzeća i ostalih resursa što joj je ostalo, uništenje svoje privrede i u njoj svakog traga svojoj industriji, svojoj poljoprivredi (poljoprivrednik iz Srema morao je neki dan da proda dva i po praseta od oko 25 do 30 kilograma težine da bi kupio 10 kilograma ribe i obeležeio 40 dana od smrti majke; riba zbog petrovskog posta) i sve to radi nekakvih inostranih nazovi investitora kojima se zapošljavanje naših radnika finansira iz budžeta poreskih obveznika Srbije…

Hoće li Srbija zaista morati da se odrekne Rusije, Kine, Republike Srpske i Srba koji danas žive u susednim državama? Hoće li Srbija zaista morati da uvede sankcije Rusiji? Ako Srbija ne uvede, oni mogu da kažu: ništa od prijema… I tako dalje.

Suštinska su pitanja u svemu tome za mandatara i njegovu novu Vladu:

– može li Srbija i sama, bez EU, da postane pravno uređena država i bez svega toga što traži EU da se ovde uradi?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoje školstvo (neka se ovom narodu saopšti koliko Engleska ima privatnih fakulteta), zdravstvo, ifrastrukturu?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoju životnu sredinu i okolinu (dovoljno je pogledati na šta liči centar a na šta pojedini periferni delovi Beograda, pa reke, rečice, potoci, plastika i nepokošena trava pored puteva, psi lutalice)?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi i da vodi svoje finansije (i porez) a da joj to ne radi u svetu prilično ozloglašeni MMF, koji su mnogi oterali jer im on ukida velik deo suvereniteta i uvodi ih u dužničko ropstvo iz koga se ne može nikad iskobeljati – to su Čaušesku, Gadafi… platili glavom?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoje unutrašnje poslove, kao policiju, na primer (šta će Srbiji tolike milicije, kao nekad na Bliskom Istoku), jer ovo što radi „komunalna“ zaista nije normalno… može li?

– može li Srbija i sama, bez EU, da vrati svoju kulturu svojoj kulturi (bez svog obrazovanja, svoje nauke i svoje kulture postaćemo jedan sveopšti balkanski rijaliti!)?

– može li Srbija i sama, bez EU, da od malih nogu uvede deci vaspitanje, da uvede bonton, da se od malih nogu uči i ljubav prema otadžbini?

– može li Srbija i sama, bez EU, da reši paukovu mrežu korupcije koja ju je premrežila od A do Š, kriminal, ubijanja, pedofiliju, narkomaniju?

– može li Srbija i sama, bez EU, da zaustavi umiranje svake godine jednog grada od oko 37.000 stanovnika, može li da ovom narodu vrati pravdu i veru u pravdu, da zaustavi partijsko zapošljavanje, odliv mladih u svet (samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi živi oko 70.000 visokoobrazovanih mladih Srba)… može li? I tako dalje.

Može li to ova i ovakva Srbija? Može li bilo šta a da ne dira narodu u plate i penzije?

Očigledno je da ne može. Da može onda mandatar ne bi primao građane od 5:30 časova i rešavao njihova životna pitanja, nego bi to rešavale nadležne službe ministarstava i lokalnih samouprava. Istina, on ima pravo da to radi. Ali to nije njegov posao. Au svemu tome zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik podataka o ličnosti druga su priča. Kao i pojedine agencije. Kao Agencija za borbu protiv korupcije, na primer.

Dakle, kakvu i koju to Srbiju mandatar Vučić vodi u Evropsku uniju? Možda bi bilo dobro da to bude isključivo ona Srbija koja bi trebalo da sredi samu sebe zbog sebe, a ne zbog EU, Sjedinjenih Država ili bilo koga drugog. Pa tek onda da se vidi (i možda ipak da se o tome narod izjasni) šta će i kuda će.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI12 komentara

 1. simo says:

  hajde hajde vucicu jednom ti hoces ali oceli unija vodi ako mozes ti i dacic lazete citav srbski narod i citav svet ko je tebi i njemu dao glas na izborima kad tako lazete sami sebe i ostale

 2. Duki says:

  odlican komentar. bas se pitam sta mesetari gospodin Vucic sta on to radi nikome nije jasno Sto se Kosova tice on ga prodaje malo p malo i ni prethodna ni ova vlast se nikada nije pozvala na rezoluciju 1244. Stranci nam kroje politiku radeci na kljucnim mestima. pustili smo nato da sedi u generalstabu pustili smo MI5 da nam vodi policiju. Ambasador te iste EU je covek iz zemlje koja je pobegla iz EU on kao pliva u geostrateskim odnosima i obecava evropi da cemo uci u uniju sa Rusima kao tradicionalnom bracom ne ulazi u dublje odnose ali nece da se uvedu sankcije. Kao idemo na vezbe i sa jednima i sa drugima. A rasprodaje sve zivo da bi prikazao veci BDP pa to su i Bugari uradili pa se tamo ljudi sada spaljuju jer nemaju od cega da zive. Rumuni su izglasali zakon da 51 % svih prodaja mora da se prodaje u trznim centrima koje drze stranci. Prodali su izvore vode struje i sve zivo i lagali narod da je BDP povecan. Zato i Vucic dovlaci strance da radimo kao robovi za njih a on ce pred MMFom da prikazuje kako raste BDP strani fondovi koje drzi finansijska mafija kojoj pripada i Dinkic otkupljuju kod nasih banaka dugove i polako nas uvlace u ropstvo mi cemo biti gori nego Ukraina.

 3. miki says:

  vucic vodi srbiju u rat i nemire ide vucic u evropsku uniju a tamo grmi seva mecava se sprema srbiji treba ko u turskoj rusiti vladu vreme je laz vise ne pali

  • Miraš says:

   Urušava se EU. Posle terorističkog napada u Nici, jasno je biće takvih napada još i u Francuskoj i u Nemačkoj i možda u još nekim evropskim baš kontinentalnim zemljama. Izgleda da im se spremaju teški dani. Da li će pritom nestati EU,ili će se Unija pretvoriti u centralizovanu državu, verovatnije je ovo prvo. Možda je bolje da sačuvamo svoj mir i strpljenje i gledamo posle raspada EU Vučićevu mudru politiku. Sve je ovo užasno, ali i pomalo smešno u isto vreme. Bojim se nasilnog rušenja vlasti, jer oduvek je tako bilo da tu gužvu najčešće iskoristi ko ne treba. Danas je očigledno da su i snage "obojene" revolucije pripremljene, a ko zna kakvi još talenti čuče.

 4. DUSKO says:

  JA VAM KAZEM JOS JEDANPUT PROCITAJTE PRIPOVETKU VODJA OD RADOJA DOMANOVICA !!! TO JE NAS PUT U EU PUT U NEPOZNATO I NESTO STO NECE OPSTATI ! NASA VLAST NEMA JASNU VIZIJU SPOLJNE POLITIKE SRBIJE U NAREDNIH 5, 10 ILI 20 GODINA !!!! KATASTROFA !!!

 5. baja says:

  vucic dobiva jos jednu vosku u srbiji vucic vodi sam pregovore po briselu bez vlade u srbiji im,ali sarba u srbiji

 6. DUSKO says:

  VUCIC JE DOSAO NA VLAST ZAHVALJUJUCI ZAPADU SA ZADATKOM DA UVEDE SRBIJU U EU ! KAKVU ; KOLIKU SRBIJU NIJE BITNO ! SVE CE URADITI STO GOD MU NAREDE IZ BRISELA ; JER U PROTIVNOM ZAPAD CE GA SKLONITI SA VLASTI ! A ONDA CE SVE ISPLIVATI; TO CE PRVI ZAPAD OBJAVITI KAD GA SKLONE KRIMINALNE RADNJE ENORMNO BOGACENJE ! ALI VUCIC ZNA DA TEK PREDSTOJE USLOVI RUSIJE KOJI SU MNOGO OZBILJNIJI TIM VISE STO JE SRPSKI NAROD U RUSJU ! NE BIH SE SAD NIKAD MENJAO SA VUCICEM OSIMA ON NEMA NI MALO CASTI I OBRAZA !!!

 7. milos says:

  SRBIJA ZA SRPSKU: "Da zajednički kažemo 'ne' Aleksandru Vučiću i njegovim zapadnim mentorima!" u subotu, 24. septembra, u 17 časova, na Trgu Republike u Beogradu, održaće se rodoljubivi skup podrške referendumu u Republici Srpskoj. Pokret "Obraz" i Srpski narodni pokret "Naši" pozvali su sve rodoljube na skup podrške referendumu u Republici Srpskoj, pod nazivom "Srbija za Srpsku", koji će se održati u subotu, 24. septembra, u 17 časova, na Trgu Republike u Beogradu. Na skupu će govoriti: prof. dr Andrej Fajgelj, zatim, predsednik Srpskog narodnog pokreta „Izbor je naš“ iz Republike Srpske Dane Čanković, predsednik „Pokreta za Srbiju“ Vladimir Kršljanin, predsednik Pokreta „Obraz“ Mladen Obradović, predsednik Srpskog narodnog pokreta „Naši“ Ivan Ivanović i predstavnik studenata Milan Denčić. Sadašnji premijer i predsednik Srbije odbili su da pruže podršku narodu i rukovodstvu Republike Srpske povodom održavanja referenduma o Danu RS, za razliku od predsednika Rusije Vladimira Putina koji je prepoznao važnost sadašnjeg trenutka za narod u Srpskoj i podržao referendum, navodi se u saopštenju Obraza i Naših. Oni zato pozivaju sve građane Srbije "da zajednički kažemo 'ne' Aleksandru Vučiću i njegovim zapadnim mentorima", kao i da se pokaže jedinstvo sa sunarodnicima u Republici Srpskoj. Kako navode iz ovih organizacija, skup Srbija za Srpsku predstavlja "jasan odgovor režimu u Beogradu da se ne slažemo sa planskom izdajom srpskih nacionalnih interesa. Neka skup Srbija za Srpsku bude početak osvešćenja srpskog naroda i nedvosmislen poziv na njegovo jedinstvo".

  • Lune says:

   Hm,hmm..a, el se to "kona", Republika Srbska, mesa u unutranju politiku "kone", Republike Srbije, pa joj cak, nudi i kandidate za "precednika", tamo nekog Dodika i Gastoza..pa da userafi Srbiju,kao nekoc RSK..?

 8. miladija says:

  srbija oteta zemlja i rasparcana na delove kakva unija kakvi bakraci sto ne skidate tog krmka bolesnog da vas ne bruka i ne laze vise

  • Lune says:

   Hm,hmm..pa, to je "tradicionalno"..rasparcana na "nahije"..treba da se, odrede vojvode, a, Merkelova, konacno da oluci kuj ce da bidne "Srbijanski valija"..

 9. Lune says:

  Hm,hmm..Vucic, bi da vodi "Srbiju Milana Stojadinovica" EU, svog idola iz mladjih dana, pominjao ga je i Seselj,ali, kada je procitao, da su Milanovu zenu, ukebali u kadi, sa italijanskim spijunom, kako se kupaju u sampanjcu, odustao je, iz "moralno politicke samokriike".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *