Какву то игру уствари игра Путин са Вучићем? – ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ

Kakvu to igru ustvari igra Putin sa Vučićem? – EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI

13 oktobra 2018

Dva rukovodstva prilično su komotna – jedno u lakoći tvrđenja da Srbija nikada neće ući u NATO, a drugo u lakoći očekivanja da se takav scenario ne može dogoditi.

Često je pitanje u našoj javnosti, zašto Rusija dopušta da je srpsko državno rukovodstvo toliko instrumentalizuje u svojim unutrašnjim propagandnim aktivnostima. Na ovo učestalo a ne tako lako pitanje, pokušaću da ponudim odgovor.To da Aleksandar Vučić vodi aktivnu evroatlantsku politiku, vide danas mnogi. Dve su stalne dileme koje prate ovo jasno opažanje: prvo, kako mu to uspeva budući da je njegovo biračko telo proruski orijentisano; i drugo, kako mu uspeva da za svoju politiku permanentno dobija rusku zvaničnu podršku. Ove dve dileme mogu se spojiti u jednoj tvrdnji, koju treba proveriti: Vučić uspeva da dobije unutrašnju podršku proruskog biračkog tela zato što Rusija podržava njegovu politiku.

Treba, dakle, videti da li Rusija zaista podržava njegovu evroatlantsku politiku. Najpre, ovaj naziv – Vučićeva evroatlantska politika – nije rusko označenje te politike, već moje. Svi mogu da pretpostave da kada bi to bio zvaničan naziv srpske spoljne politike, ruska podrška bi svakako izostala i verovatno bi se pretvorila u zvaničnu kritiku. Ali, zbog čega se može pouzdano tvrditi da je srpska spoljna politika suštinski evroatlantska, a ne samo evropska? Zar naša zvanična politička doktrina nije vojna neutralnost? Zar Vučić često ne podseća domaću javnost, zapadne zvaničnike i, nedavno, samog Vladimira Putina u ličnom susretu, da Srbija neće ući u Atlanski savez (NATO)?

Da bismo odgovorili na ova pitanja treba, prvo, da vidimo kakvu stvarnu spoljnu politiku Srbija vodi, drugo, koliko se može verovati Vučiću i, najzad, u kojoj fazi razgovora sa Albancima se Srbija nalazi.

Prvo, Srbija vodi politiku pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji. Treba naglasiti da zvanična Rusija ne samo da nema ništa protiv nego i pozdravlja ovu politiku. Rusiji je samo važno da Srbija ne uđe u NATO. Ali, da li Srbija može da uđe u EU a da ne uđe u NATO? Pitanje je retoričko iz prostog razloga što Srbija neće veoma dugo, a najverovatnije nikad, ući u EU. Kada bi ulazak u EU bio moguć i vidljiv, bilo bi jasno da pre ulaska u Uniju Srbija mora da uđe u NATO. Upravo zbog realizma i srpske i ruske zvanične politike, realnog uvida u gotovo nikakve izglede Srbije da uđe u EU, dva rukovodstva prilično su komotna – jedno u lakoći tvrđenja da Srbija nikada neće ući u NATO, a drugo u lakoći očekivanja da se takav scenario ne može dogoditi.

Ono što bi rusku stranu trebalo da zabrine jesu pregovori o pristupanju, a ne samo pristupanje, gde će – kada dođe na red poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici i posebno kada se spusti Damoklov mač na poglavlje 35 o Kosovu – Srbija morati da usaglasi ovu politiku sa konceptom zapadne kolektivne bezbednosti u kojoj NATO ima ključnu ulogu. Nastavak ove priče sledi u odgovoru na treće pitanje.

Drugo pitanje jeste, da li bi Rusi trebalo da veruju Vučiću na reč. To što se vidi da mu veruju ne znači da je tako u stvari. Diplomatija je po definiciji oblast u kojoj nepoverenje prethodi poverenju, a to se srazmerno njenoj međunarodnoj moći tiče i ruske diplomatije. Ali, to da su Rusi verovatno sumnjičavi prema srpskoj spoljnoj politici ne dopire do srpske javnosti. Tek je poslednji susret Vučića i Putina pokazao pukotine u njihovom prethodno potpunom slaganju. Putin je odbio priču o razgraničenju, a to je pukotina koja može da slomi veliki a krti monolit srpsko-ruskih odnosa. Videćemo…

Pitanje je, međutim, da li je Vučićeva reč o vojnoj neutralnsti i NATO-u pouzdana bar do časa (koji se pretvorio u blagorodnu večnost) ulaska Srbije u EU? Da li se može desiti da Srbija uđe u NATO a ne uđe u EU, budući da se njen današnji put u EU može nazvati putem bez kraja, ili, pristupanjem bez članstva? Pošto smo u temi o Vučećevoj reči, treba podsetiti da se taj čovek više puta u životu zakleo pa slagao: svom stranačkom šefu, V. Šešelju, i svojoj stranci (radikalima); svom „političkom ocu“, T.

Nikoliću, kome je oduzeo stranku (naprednjaci); svom Kosovu zaklinjao se više puta pa mu nije smetalo da ga izruči Albancima putem Prvog briselskog sporazuma; svojoj zemlji Srbiji zakleo se na Ustavu i Miroslavljevom evanđelju, a sad hoće da je „razgraniči“ unutar njenih pravno važećih granica. Kad neko prekrši tolike zakletve, može i po neku reč koju izgovori u punom kapacitetu njene verodostojnosti, recimo, Vladimiru Putinu i recimo, da Srbija neće u NATO.

Najzad, treće pitanje, koje se tiče postojeće faze razgovora o Kosovu. Ovo pitanje u potpunosti aktualizuje teme iz prethodna dva. Naredni sastanak Vučića i Tačija biće posvećen finalnoj temi svih prethodnih, a to je priprema za potpisivanje priznanja Kosova od strane Srbije. Ovo pravo finale poslednja dva meseca medijski je zamućeno pričom o „razgraničenju“. Ali, ako to i bude tema predstojećih razgovora, a sva je prilika da će biti, to će biti u funkciji onog osnovnog cilja, potpisivanja pravno važećeg sporazuma o priznanju.

Posle toga sledi serija vrlo verovatnih događaja: Kosovo će, kao definitivno nezavisna zemlja priznata od Srbije, vrlo brzo formirati svoje oružane snage; to će biti uslov da se promptno primi u NATO savez; to neće sprečiti, već naprotiv omogućiti, pretenziju Albanaca ka širenju u pravcu njihovih zamišljenih prirodnih granica, najpre u pravcu ostatka Srbije; NATO neće imati posebne razloge da ovo spreči, naročito ako Srbija i dalje nastavi da ponavlja priču o vojnoj neutralnosti; Rusija neće ulaziti u spor sa zapadom, sem retorički, u vezi ovih aktivnosti, pre svega zato što je Srbija sama priznala Kosovo; najzad, Srbija će morati da uđe u NATO da bi sačuvala svoje krnje granice.

Ne znam da li se u Rusiji razmišlja o ovakvom razvoju događaja. Putinovo odbijanje da prihvati Vučićevu politiku „razgraničenja“ nagoveštava kraj igre zvanične Srbije sa Rusijom, ili tog zajedničkog igrokaza za srpsku javnost. Na prvi pogled deluje da se Rusija kasno konsolidovala u pogledu svog najvažnijeg cilja, da Srbija ne uđe u NATO. Kažemo „kasno“, jer u slučaju odvijanja ovakvog scenarija ispašće da je Rusija, dajući višegodišnju podršku srpskom rukovodstvu, delovala protiv svojih interesa.

Ali, najveći gubitnik biće Srbija, jer će definitivno izgubiti svoju državnu nezavisnost. Svrstaće se u red iza Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije, povlačeći za sobom i Bosnu i Hercegovinu, i postaće poput svih njih jedan mali beznačajni dominion.

Slobodan Samardžić (stanjestvari.com)

KOMENTARI12 komentara

 1. Hruscov says:

  Pokusavam da ne verujem...ali je stvarno tako. On nije covek, kamo li patriota.

  • Sančo Pansa says:

   Razgraničenje je toliko širok pojam da bi se u praksi realizovao u teoriji biće potrebne decenije a do tada će Rusija i Kina sa svojim saveznicima prevagnuti na svjetskoj sceni. Da bi se "razgraničili" teritorijalno, pa crkvenu imovinu udaljiti od šiptarskih apetita, društvenu-rudnike, firme itd. pa tek onda dolazi na red imovina privatnih lica...To je priča Vučića o razgraničenju! Što se tiče njega i Šekija. Tu je još 2008-9, napravljen dogovor da se pristupi ovom planu prije nego što petooktobraši-Dosovci, Ds, LDP, LSV, i ostali, ne razdijele i unište svu Srbiju do temelja!!!Zar ne vidite da Opozicija i njeni sponzori u Srbiji više ne postoje?! Da bi uzeo vlast od DS vjerujem da je Zapadnjacima obećao da neće spominjati Rez:1244SBUN, ali zato može da traži nekakvo "razgraničenje" koje vrlo djeluje kao kapitulacija, ali samo naizgled. Kad malo bolje pogledate, on je od Srbije napravio Vojnu i ekonomsku silu u regionu. Sa moćnima: Rusijom i Kinom nikad bolji, a na našu sreću američka "dboka država" krenula da tone!!! Što bi Istočnjaci rekli: sada je Vučić "pojahao zmaja" i više mu niko, ni Ameri(čak i da se vrati Klintonova "duboka država"), ni Britanci, a još manje EU ne mogu nauditi! On je velikim dijelom obavio posao, sada najviše vrijeme radi za nas!!!

 2. milorad says:

  Ovo je gomila fantazija, ovaj ne zna ništa a i bolje je da ne zna pošto NATO trolovi i ne treba da znaju šta je u suštini srpske medjunarodne politike, meni je jedino nerešeno pitanje KAKO je vučić došao u taj krug, na osnovu čega su ga pustili u tako krupnu igru, izgleda da ima nekih stvari koje o vučiću NE ZNAMO zasada, ali to sigurno nije tvrdnja da je NATO špijun, naprotiv upravo ih je vučić odbio i izbio im glavnu propagandnu polugu i mislim da bi iz NATO svakako voleli da vučić nije na vrhu ove države, recimo tadić im je mnogo bliži srcu:)

  • Deda Micko says:

   Uvek me cudi kako isti covek pise i pametne i glupe komentare u isto vreme. Ovaj ti je komentar stvarno smesan. Pa, svako ko je u Srbiji bio na vlasti, bio je baba Natin covek: od Tita, preko Slobe, Djindjica, Tadica, pa sve do Vucica. Nista se tu nije promenilo ni za dlaku. Da jeste, ne bismo ziveli u oklupiranoj zoni kao pascad.

 3. Milan says:

  "Ne znam da li se u Rusiji razmišlja o ovakvom razvoju događaja. ... Na prvi pogled deluje da se Rusija kasno konsolidovala u pogledu svog najvažnijeg cilja, da Srbija ne uđe u NATO. Kažemo „kasno“, jer u slučaju odvijanja ovakvog scenarija ispašće da je Rusija, dajući višegodišnju podršku srpskom rukovodstvu, delovala protiv svojih interesa." ... Realno kolika je opasnost za Rusiju taj NATO? Koliko je Rusiji značajno da li će NATO biti uvećan za Srbijicu ili neće? Mislim da Rusiji ne predstavlja značajno povećanje opasnosti ako se NATO alijansi priključi i Srbijica. Rusiji više smetaju nepouzdani i nesigurni saveznici, nego jasni neprijatelji. Kome mi uopšte možemo biti pouzdan saveznik ako nam je posle svega postalo svejedno da li nas vode ili ne vode u NATO alijansu? Srbe je bombardovala ta NATO alijansa, protiv Srba je vodila razne vrste propagandnog rata i teške oblike rata u miru te nemoguće je da bar deo toga Srbi nisu prepoznali. Rusiju bar NATO nije direktno bombardovao pa po tome pre bi Rusi nego Srbi mogli da kažu "Nu, ladna tj. pa dobro idemo u NATO." Ne hajemo ni za Istinu ni za veoma bitne stvari koje se najviše nas tiču. Kako smo postali zombi narod? Kome neki zombi narod uopšte treba? Jasno je, samo NATO-u.

  • Deda Micko says:

   Svaka ti je ko u Njegosa.

 4. Miraš says:

  "Kakvu to igru ustvari igra Putin sa Vučićem? ... ispašće da je Rusija, dajući višegodišnju podršku srpskom rukovodstvu, delovala protiv svojih interesa." Protiv interesa Rusije bilo je mnogo toga u poslednje tri decenije pa ona i bez toga živi. Koliko su veći Kazahstan, Ukrajina, itd. od Srbije?! ... Lazar Hrebeljanović je deo istorije mog naroda, a ne ruske istorije. Ako Srbija više ne oseća šta sve gubi razgraničavajući se sa Kosovom i Metohijom, tj. odriče ga se, nama ne može pomoći ni Rusija taman da je dvaput veća i triput jača. U novijoj istoriji ko nas je mrcvario i bombardovao? Ako smo i to zaboravili nema nam leka. ... Nije slučajno što je opozicija u Srbiji veoma razbijena. To je u korist rešenja da neko ovakav i veoma sličan njemu dodje na vlast u Srbiji. Iz iskustva se zna svuda gde je NATO želeo da se proširi presudno je bilo ko su postavljene najviše vlasti, a parlamenti tih država tek su tehnički servis tako postavljenog vodje. Zasad nema načina da se razbije taj kvazi izborni sistem u koji smo upali. ... Još je i ovo važno. Je li Slovačka na referendumu izglasala da neće u NATO pa su je kasnije odlukom Parlamenta Slovačke ubacili u NATO. Više ni ne organizuju referendume gradjana po tom pitanju. Narod se više ništa ne pita nego samo postavljeni vodja države i naroda. Mislim da je Rusiji sve ovo jasno. Jedino im preostaje da se približe takvom vodji i da pokušaju da utiču. Ako uspe uspe, a ako ne ne, bar su pokušali. ... Rusija može da ostvari svoje interese i na drugi način samo to će baciti mrlju na naše buduće odnose. Tiče se prvenstveno Nato-a. NATO sigurno neće ojačati zbog dolaska Srbijice, a neće se ni raspasti zbog dolaska ili nedolaska Srbijice. Ali NATO već sada slabi i još više će oslabiti zbog nekih sasvim drugih razloga. "Najpametniji" je kao nekakav uobraženi varošanin te on u postojanost NATO-a ne sumnja niti bi se uopšte usudio da o tome misli. Ali postoji taj drugi mogući scenario da Srbija ne udje u NATO jer ga više neće biti, ili čak da udje pa da on ubrzo raspadne se i nestane. ... Kakav smo mi uopšte narod? Ne volimo Crkvu pokajnicu jer nas ona podseća kako je Miloš naredio da se odseče glava Voždu Karadjordju. Sada smo mi gori od tog Miloša jer pristajemo da po drugi put bude odsečena glava Lazara Hrebeljanovića. Što je mnogo mnogo je.

 5. Milax says:

  Ulaskom Crne Gore u NATO ,Rusija je izgubila izlazak na toplo more na Balkanu.Rusiji Srbija bez Crne Gore neznaci ama bas nista.Trenutno je Srbija okruzena NATO clanicama i sama je na putu da udje u NATO.Vucic je rekao da se nikada nece kandidovati za predsednika Srbije pa se kandidovao,penzionerima nece smanjivati penzije pa im je smanjio,kada kaze da nece u NATO upravo ce bas to uraditi.EU je pred pucanjem i to je jasno ali mi nije jasan ovaj nas narod jer eventualnim ulaskom Srbije u ,,EU,, Srbija kao drzava ce zvanicno premimuti.Bugarska je 2004 imala 9 miliona ljudi sada Ima 5,Hrvatska sa 4 na 2.5 miliona ljudi za Jos krace vreme bitisanja u EU.Sta mislite koliko ce Srbendi ostati u Srbiji kada bi see granite otvorile....

  • Miraš says:

   Rusija da nije izašla u Siriju izgubila bi i Sredozemno more, a Jadran je tek jedno od mora u okviru njega, slepo crevo tog najvećeg mora. Već ulaskom Albanije u NATO 2009 godine sprema se ta zabrana za ulazak Rusije u Jadran. Važnije im je da potpuno preseku veze sa Italijom kroz Jadran jer reč je o tržištu od 60 miliona stanovnika,u ekonomskom smislu manje je značajna severna strana Jadrana. Od početka 2016 godine jasno im je da katarski gasovod neće skoro ići ka Evropi. Sada nije jasno zbog turskog gasovoda kuda će Rusija dalje puštati svoje gasovode. Drugi krak može da ide do Grčke, a odatle može i do Italije. O tim ruskim gasovodima baš odavno se priča, te čas ovuda će čas onuda će, a NATO vuče svoje poteze i spram tog pitanja. U praksi NATO ipak nema još sve što im je potrebno da bi zaustavili ulazak Rusa u Jadran pa tek se spremaju da izgrade avio-bazu u Kučovi južnije od Tirane. Zatim američki raketni sistemi u bazi Deveselu u Rumuniji blizu su Dunava i postavljeni su 2016. godine što je godinu dana pre crnogorskog ulaska u NATO. Ameri kažu da je to usmereno protiv iranske opasnosti, a zapravo oni služe i za okruživanje Srbije i to nije samo teoretski nego već postoji i u praksi. Kako bi Dunavom kao nekad bila usmerena vojna pomoć Srbiji pored takve baze?! Crna Gora je ušla u NATO kasnije i to samo potvrdjuje namere NATO-a da Srbija bude potpuno okružena, ali zasad u Crnoj Gori ništa ne prave nego samo poziraju. Tramp je povodom C.Gore rekao da se boji Srba, ali imam utisak da kriju koliko nemaju novaca te nemaju novaca i za objekte NATO-a u Crnoj Gori. Zatim ulaz u ceo Jadran Otrantska vrata bolje će čuvati iz Albanije jer to je zona Albanije. Takodje bilo je zadnjih meseci dosta vesti iz Grčke o grčkom zahladjenju prema Rusiji, što moguće je da ima veze sa južnim krilom NATO-a i zadatkom da što bolje kontrolišu Grčku ali i važne puteve preko Grčke. tj. Jonsko more i Egejsko more. Reč je o atlantističkoj sili (talasokratiji) koja baš tako nastupa da kontroliše mora, a zatim priobalje pa ide ka srcu kopna.

 6. Deda Micko says:

  Rusiju Srbija ne zanima, manite se prazne priče. Jedna zemlja od koje bismo nešto dobili je upravo ona koja je najjača, Kina, ali nam rusofilstvo i Zapad kao lažni antipodi pojedoše dušu.

 7. Beli Orao says:

  Žao mi je da se ovako moram izraziti ali eto to je snaga riječi u brutalnom izražavanju! Lažov , prevrtljivac, manipulator, diktator, samoljublje i najgore od svega IZDAJNIK !!!

 8. djole says:

  ARLEKINO s'predumišljajem kod Putina 'AV'kod NJEGOVOG VELIKOG PRIJATELJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *