KALENDAR GENOCIDA: Avgust kao opomena

KALENDAR GENOCIDA: Avgust kao opomena

23 avgusta 2013

besjeda-stradanje-5d6de94cSagledavanje pojedinačnih zločina u vremenskom kontekstu, u okviru genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, samo je jedan od zadataka sa čijim rješenjem kasnimo u okviru uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti.

Udruženje građana Jadovno 1941, pored formiranja arhiva i bibliotečnog fonda, pokušava u okvirima svojih mogućnosti, da vodi i hronološku evidenciju zločina čije se razmjere samo u tom kontekstu mogu najbolje sagledati. Koliko je pojedinačnih stratišta o kojima se danas ne zna ništa ili gotovo ništa? Koliko smo žrtava zaboravili? Projekat Kalendar genocida, koji je još u razvoju, pokušava da nas opomene kolike su razmjere zla o kome smo dužni svjedočiti.

Mjesec avgust, kada se sjećamo egzodusa krajiških Srba, žrtava najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata, kroz našu istoriju nametao je velika iskušenja našim precima. Kontinuitet zločina odlično se vidi u obimnoj, ali ni blizu kompletnoj, listi pojedinačnih zločina. Sigurni smo da među Vama, nisu rijetki posjetioci našeg sajta koji pored zločina evidentiranih u našem kalendaru, znaju za još poneko.

Molimo Vas da nam pomognete da ni jedno mjesto zločina ne padne u zaborav, da ni jednu žrtvu ne zaboravimo.

Evidentiranje takvih događaja naša je odgovornost i naša obaveza. U ovakvom poslu, i najmanji doprinos je veliki.

Lista zločina koju možete vidjeti u našem kalendaru, predstavlja i listu zločina našeg neodgovornog odnosa i ćutanja.

Jesmo li spremni da i dalje plaćamo tu cjenu !?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *