КАЛИНИЋ О КОСОВУ: Волим Србију, али…

KALINIĆ O KOSOVU: Volim Srbiju, ali…

26 jula 2019

Srpski košarkaš Nikola Kalinić nije se našao na spisku selektora košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića za Mundobasket u Kini.

On je otkrio šta je zamerio treneru košarkaša, a sada je objasnio šta je za njega patriotizam.

– Patriotizam je biti dobar i častan čovek, pomoći komšiji i prijateljima, a ne da se busaš u grudi na internetu – rekao je Nikola Kalinić u intervju za srpski BBC.Kao suprotan primer, košarkaš je naveo „biznismene koji se izdaju za velike patriote, a sve rade na crno…“

– Kao što je i Đinđić pričao – svi moramo da radimo na sebi. Ako to uspemo, onda će da napreduje i država – dodao je.

Najviše reakcija, od kojih su neke bile i uvredljive izazvao je Kalinićev stav o Kosovu. On je početkom godine izjavio da je vreme da neko javno kaže „hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“.

– Ni u jednom trenutku nisam rekao da treba predati Kosovo, već da treba naći rešenje i okrenuti se budućnosti. Ali dobro, uvek je dobro skrenuti pažnju sa neke druge stvari na Kalinu izdajnika – izjavio je Kalinić.

Košarkaš dodaje da se osećao dobro jer je konačno rekao sve što misli, ali i razočarano zbog velikog broja loših poruka koje su stigle od mladih ljudi.

– Očekivao sam da takvih poruke bude od starijih ljudi koji su prošli ratove i osetili na koži. Desilo se obrnuto, oni su mi rekli da sam u pravu i da je vreme da se okrene stranica i gleda u budućnosti. Imamo iskrivljenu sliku o sebi. Kao klinac sam u Briselu prvi put čuo nekoga da ne zna gde je Srbija. Pomislio sam – kako je moguće da ne znate. Mi smo, ako ne najbitniji narod u istoriji, tu negde, drugi ili treći barem“. Imamo dugu i sjajnu istoriju, mnogo puta smo ispadali heroji, ali nekad treba da se uzmu u obzir objektivne činjenice. Volim Srbiju, ali očigledno da poslednjih decenija nešto ne štima. Klinci su verovatno odgajani na tim postulatima, pa kad na to dodate i medijski mrak u Srbiji… To sve doprinosi da krv uzavri – dodao je srpski košarkaš.Kao rođeni Subotičanin, Kalinić je kao jednu od najvažnijih stvari iz detinjstva naveo to što je odrastao u multikulturnoj sredini.

– Prve komšije su nam bili Mađari, drugi Srbi, treći Hrvati, a četvrti Bunjevci. Shvatio sam da je apsolutno nebitno ko je odakle. Možemo zajedno da slavimo dva božića, ionako je sve slično – izjavio je Kalinić za srpski BBC.

Ono što krasi Srbe je srpski izum inat koji može da pomogne u nekim situacijama, a u nekim ne.

– Za to ni ne postoji pravi izraz na engleskom. Možda bi to trebalo da patentiramo kao sarmu i da od toga napravimo neki brend. Ispostavilo se da u sportu ta tvrdoglavost može da bude dobra, ali u životu je često kočnica u uspostavljanju zdravih odnosa – zaključio je Kalinić.

(Espreso)

KOMENTARI18 komentara

 1. persida says:

  Da citis, izdajnice. Ako te je izbacio iz tima. Idi pa igraj za Kosovo.

 2. Kosovac says:

  Čim se ovaj Kalinić uhvatio da citira Đinđu Minđu, videlo se koliko je sati. Nije morao posle toga ni da pominje Kosovo, ni jugonostalgiju. Valjda i sada može da živi sa komšijama Mađarima, Hrvatima, Srbima, Bunjevcima, Rusinima,…. Ne verujem da ga Srbi sprečavaju u tome……….. Tebalo bi malo bolje objasniti izraz „Busanje u grudi na internetu“. Valjda ne misli na nešto slično ovom mome pisaniju…… I ne saznadosmo šta je zamerio treneru košarkaša, valjda mu je šapnuo, a novinar nije ništa čuo pa nije mogao da prenese nama….. Trebalo bi za njihovo dobro zabraniti sportistima/kinjama, glumcima/icama, pevačima/pevaljkama i sviračima/sviračicama, da se politički izjašnjavaju. Samo ako primaju pare za to, to bi bilo u redu – od nečeg treba i da se živi.

 3. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Bez Kosmeta nema Srca Srbije. Bez morala nema čoveka. Pametnom dovoljno!

 4. rajko says:

  Pod 1: reč inat postoji u svim meni poznatim jezicima. U engleskom se koriste bar tri termina sa tim značenjem. Pod 2: slažem se da problem KiM-a treba rešiti, ali ne na našu štetu. Ne po sistemu "daj šta daš pa da idemo dalje", nego "vrati nam sve što je naše (uključujući i veći deo albanije), pa onda možemo dalje". Samo tako se problemi zaista rešavaju. Ako se, pak, olako odreknemo svog vlasništva kao što ti sugerišeš, odmah će skočiti svi oni koji vire iza ugla i vrebaju svoju priliku da i oni otmu nešto naše. To niko pametan ne radi. I pod 3: kad si ti odrastao bilo je drugačije vreme. Ne znam kako je sad u Subotici, ali na KiMu su medjuljudski odnosi već decenijama grozni, ne zato što to žele Srbi, već zato što zapad neprekidno pujda šiptare. Tako, sine Kaliniću, drži se ti svoje košarke, jer politiku niti razumeš, niti ti je to mnogo potrebno. Bićeš srećniji bez nje.

 5. DonDon says:

  Auuuu, pa gde Djindjica nadje da citiras covece.

 6. milos says:

  Voli on pare samo ...

 7. Nikola says:

  Dobro je da ga je izbacio iz reprezentacije, sta ce mi ovakva nistarija u nacionalnom timu! Kako da navijam za reprezentacijau ako i ovaj igra! Sale je i tu ispao genijalac, on dobro oseca stvari i nijednom nije pogresio...

 8. Gardista says:

  Hteli mi ili ne 95% mladezi sto je ostalo razmislja ovako. Pa vi sad stavite prst na celo i razmislite, kuda nam ide mladost kada nam razaraju drustvo iznutra.

 9. Slobodanka says:

  Kalinić „hajde da rešimo više taj problem (Kosovo), izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“. Može li on još gluplje i tuplje od ovoga da izjavi? Nije u pitanju tek izgradnja Regionalne deponije za otpad Subotice i sedam opština pa hajde da na oruk rešimo i taj kosovski problem. Neka najpre sabere koliko godina je trebalo da se izgradi ta Regionalna deponija čiji rad se još uvek testira, dakle trenutno tek čekaju dozvolu za probni rad od strane Pokrajinskog sekretarijata za ekologiju. Ne kažem da je ona nebitna za život ljudi, ali ovamo na jugu je reč je o puno težim i složenijim pitanjima. Kako može da se tako snobovski pravi blesav, neobavešten i nevin? Miriše na veoma pragmatičan kukavičluk. Kukavica, a posuta medom i šećerom naravno da ne zaslužuje mesto u našoj vrhunskoj sportskoj reprezentaciji.

  • rajko says:

   U Vojvodini zapad postupa drugačije nego u hrvatskoj i na KiM-u. Ciljevi su im potpuno isti, samo su se prilagodili različitim okolnostima. Budući da je u Vojvodini, za razliku od hrvatske i KiM-a, stanovništvo većinski srpsko, treba primeniti anesteziju, uspavati i uljuljkati Srbe u slatku pričicu o multikulti srećnom suživotu, učiniti ih neopreznim, a zatim ih odvući jako privlačnim mamcima kao što su ulazak Vojvodine u EU ili u nezavisnost ili u pripajanje hrvatskoj ili madjarskoj (ovi hvalospevi madjarske u poslednje vreme možda imaju veze sa tim). A onda, kad se oni jednom nadju nasamo u kandžama svojih istorijskih neprijatelja opstanka im više nema. Proći će kao i ostali hrvatski ili madjarski Srbi: proterani, asimilovani ili pobijeni, a teritorija Vojvodine zauvek će ostati u sastavu njihovog porobljivača. Zapad jeste pokvaren i lud, ali se razume u politiku i manipulacije narodima.

  • Kosovac says:

   @ Slobodanka,…. Kalinić je Korisni idiot. Doduše plaćen korisni idiot. Sportista, lansiran sa namerom da svi zinu i gledaju u njega. I da ga slede, kao nekog glumca koji je vrhunski odglumio patriotu, ili heroja. Naravno, taj heroj će da nam kaže kako se treba ponašati.

   • Slobodanka says:

    Imajući u vidu da živi i radi u Turskoj njemu nije zgodno da da zdraviju i otresitiju izjavu. Najbolje rešenje za njega lično je da ćuti i da izbegava takva pitanja. Ali popularnost mu godi i tako je prodao i svoju dušu. Nije u redu da zarad lične zarade i popularnosti javno stavlja pod tepih nesreću drugih ljudi. Živim u Vojvodini pa ranije upoznala sam i Subotičane. On ne ume da primeni ni nešto najelementarnije što mnoge Subotičane odlikuje. Otprilike to je kombinacija: ljubazno i komunikativno ali i umereno bez suvišnih razgovora koji nikuda ne vode. Po sportskim rezultatima on je iznad svojih sugradjana, ali po domaćem vaspitanju potonuo je ispod.

   • Slobodanka says:

    Ali najviše sam bila u kontaktu sa njima u ono mirnije i stabilnije vreme, tada je bilo manje ovakvih izazova.

  • persida says:

   Govori kao Vucic: Hajde da im konacno poklonimo Kosovo, pa da idemo dalje, u svetlu buducnost.

   • Kosovac says:

    @ persida,…. U ovom slučaju su se Kalinićeve reči zaista poklopile sa Vučićevim pričama okolo. Kao da je Kalinić tu preuzeo da bude Vučićev portparol.

 10. Miraš says:

  Poredi mešovito stanovništvo Subotice tj. subotičku multikulturu sa Kosovom i odmah zatim kritikuje srpski inat. aha, njemu treba samo toliko da odmah nadjemo rešenje za Kosovo. Tvrdi da nikad nije rekao da treba predati Kosovo, ali stav dajte odmah rešenje danas znači baš to - predaju Kosova. Po njemu Srbi kad nastoje da se zaštite od etničkog proganjanja i nasilne asimilacije onda su oni loši momci - srpske inadžije. Kako li je volšebno zaboravio pravo Srba da se zaštite i brane od etničkog proganjana? On to priča za BBC news, pred predstavnicima jedne od vodećih zemalja koja je izvršila nezakonitu agresiju na našu zemlju. Izjasnio se u korist naših ubica, koji koriste tvrdokorni i zločinački separatistički romantizam Šiptara da bi opljačkali i Srbe i Šiptare. Kako bi on sutra zaštitio neke svoje komšije i prijatelje te koje je pominjao Bunjevce, Madjare, Hrvate i ostale? Ko nema elementarne čestitosti da štiti prava svog naroda taj tek sigurno neće odbraniti ni pripadnike drugih naroda. Tup je do zla Boga, nije pronicljiv. Koliko je on pronicljiv u sportskoj igri, bez obzira što košarku dobro poznaje? Tako tup on i na tom polju može da zataji. Da se zna ovo je poruka starijeg autoriteta, jer smislio je i da se vadi na autoritet starijih.

 11. Becki konjusar says:

  Djordjevicu bravo! Ovaj indijanac i izrod krajiskog naroda. Tih par familija Kalinica u Subotici su obične jajare. Znam ih lično. Čoveče igraj kosarku i šuti! Pa da nije njega Bog za nista iskrivio!

 12. Vodja says:

  Pljuvao je Srbe i sad mu krivo sto nije u srpskoj reprezentaciji. To mogu samo ti bolesni yugoslovenksi mozgovi. Zanimljivo da se nikad ne zale na hrvate ili balije kako ih oni ne prime u njihovu reprezenatciju i sl. Pretplatili se da sire yugoslovenski defetizam kod Srba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *