Kamata na kredit iz Emirata je manja od 1%

Kamata na kredit iz Emirata je manja od 1%

15 septembra 2013

2013-09-15-15-06-14--1335991654-1269230684Kredit Ujedinjenih Arapskih Emirata za podršku srpskom budžetu biće po najpovoljnijim kamatama koje je Srbija dobila od neke države, potvrđeno je listu „Blic“.

Računa se da bi kamatna stopa, uz mogući grejs period, bila između 0,5 i jedan odsto.Realizacija dogovora o pomoći srpskom budžetu, koji je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić postigao sa šejkom Muhamedom bin Zajed al Nahjanom, u početnoj je fazi, saznaje „Blic“.

„Slede konkretni pregovori. Ono što je već sada poznato jeste da će ovo biti bilateralni kredit, odnosno da će pozajmicu zvanično dati Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, poznato je da će Srbija u ovoj aranžmanu imati tretman koje imaju arapske države sa kojima je UAE u najprijateljskijim odnosima. Dobijamo i bolje uslove, jer su u ovim aaranžmanima kamata bila i do dva odsto“, kaže izvor „Blica“.

Kako su ovom listu već potvrdili u Ministarstvu finansija, u toku je priprema izdavanja nove emisije evroobveznica koja je trebalo da obezbedi milijardu dolara svežeg novca za budžet u kome ima rezerve od nešto manje od 500 miliona.

„Ova vrsta zaduživanja na svetskom tržištu trenutno nije baš povoljna“, tvrdi izvor „Blica“ i podseća da je ovog proleća Srbija emitovala evroobveznice uz kamatu od oko 4,87 odsto, ali da bi sada morali da platimo bar šest odsto.

U tom smislu, najava aranžmana sa UAE je za Srbiju više nego povoljan, posebno jer će omogućiti da bar jednim delom izmirimo skupe kredite uzimane neposredno posle izbijanja svetske krize. Ipak, još uvek niko nije spreman da potvrdi kada će sredstva iz Abu Dabija stići na račune republičkog budžeta, navodi „Blic“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *