Kamenovani policija i učesnici Parade ponosa u Budvi

Kamenovani policija i učesnici Parade ponosa u Budvi

24 jula 2013

parada-ponosa-u-budvi-lete-kamenice-i-case-policija-sprijecila-direktan-sukobUčesnike prve Parde ponosa, koji su se okupljaju ispred zidina Starog grada u Budvi, napala je grupa od oko stotinak građana koji se protive održavanju te manifestacije, ali nije bilo povređenih. Učesnike prve crnogorske Parade, kojih je trenutno oko 35, nezadovoljni građani gađali su jajima, kamenjem, flašama i daskama.

Kako javlja novinar agencije MINA, nema povrijeđenih u incidentu, a policija je protestante potisnula iza hotela Mogren. Učesnici Parade tek su počeli da se okupljaju i za sada ih je oko tridesetak. Oni nose obilježja u duginim bojama, zastave i balone, a veliki broj građana, okupljen na terasi hotela Mogren negoduje zbog njihovog dolaska.

Desetak mladića ranije je gađalo jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: „Bolesnici“, „Pederi“.

Policija je raspoređena na svim raskrsnicama, a pojačan broj snaga bezbednosti je duž trase kojom će proći učesnici Povorke.

Organizatori Parade LGBT Forum Progres kazali su da očekuju više desetina posjetilaca i da, i da vjeruju da na skupu neće biti incidenata.

Vladu će na paradi predstavljati savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, zamjenici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović i Sebahudin Delić, kao i u ime Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Zorica Marić Đorđević, koja je i specijalni predstavnik Crne Gore u Savjetu za ljudka prava Ujedinjenih nacija.

Predstavnik Skupštine je savjetnik predsjednika parlamenta za odnose s javnošću Snežana Burzan, a biće prisutni i predstavnici nekoliko političkih partija i nevladinih organizacija.

Prisustvo Paradi potvrdili su i iz Britanske Ambasade.

Bačena dimna bomba; navijači kamenuju policiju

Protivnici prve crnogorske Parade bacili su dimnu bombu. Oni kameniju policiju, policija ih rasteruje.

Prema saznanjima portala „Vijesti“ navijači su uleteli u lokal „Hemingvej“ koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

Više stotina mladića pozdravilo je gromoglasnim aplauzom isticanje transparenta „Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru“. Mladići sve vreme skandiraju učesnicima Parade i pevaju navijačke pesme.

Uhapšena tri mladića

U Budvi je danas, zbog održavanja prve crnogorske Parade ponosa, prisutan veliki broj policajaca, a za saobraćaj je zatvoren širi centar. Učesnici Parade ponosa započeli su šetnju uz snažno policijsko obezbjeđenje.

Organizator prve Parade ponosa izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da se nije nadao da će doći do incidenata, kao i da ima povrijeđenih učesnika, ali da neće tražiti otkazivanje manifestacije.

Učesnici Parade ponosa započeli šetnju. kreću se Donjom rivom, uz marinu, uz snažno policijsko obezbjeđenje.

Protivnici parade istjerani su iz lokala „Hemingvej“ koji je demoliran. Nakon toga su se uputili u park, iz kojeg su kantama za smeće i flašama gađali policiju.

Kamenicama pogođeno policijsko auto, policija juri za počiniocima. Prema poslednjim informacijama uhapšena su tri mladića.

Novi napadi na učesnike Parade

Učesnici Parade ponosa ponovo su napadnuti, sa više strana, na samo 200 metara od početka šetnje. Šetnja traje, ali konstantno lete predmeti prema učesnicima, ali policija uspijeva da potisne demonstrante.

Kako javlja novinar agencije MINA, starija žena kamenom je pogodila zamenika ministra ljudksih i manjinskih prava Sabahudina Delića, ali je on nastavio šetnju.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *