KAMERON BESAN: Britanija korak bliže izlasku iz EU!

KAMERON BESAN: Britanija korak bliže izlasku iz EU!

24 oktobra 2014

Kameron DejvidNajnoviji spor između Brisela i Londona preti da gurne Veliku Britaniju bliže odluci da istupi iz EU, upozoravaju analitičari.

Spor se rasplamsao nakon burne rekcije britanskog premijera Dejvida Kamerona na današnju odluku Evropskog saveta da London mora da uplati dodatnu 2,1 miljardu evra u budžet EU, dok je istovremeno odlučeno da se doprinos Francuske smanji.

„Nemam nameru to da platim“, rekao je novinarima vidno uzrujani Kameron, napuštajući današnji samit EU u Briselu i dodao da je taj zahtev ne samo neprihvatljiv, nego predočen Britaniji na način koji izaziva frustraciju i bes.

„Ne treba vam Kluedo da vidite da su nekoga opaučili metalnom štanglom po glavi u biblioteci“, kazao je on, aludirajući na popularnu društvenu igru u kojoj igrači rasvetljavaju fiktivna ubistva.

Kameron je zakazao vanredni sastanak ministara EU kako bi se ovaj spor razrešio, mada iz Unije poručuju da je odluka doneta u okviru rebalansiranja budžeta, na osnovu kriterijuma koji važe za sve.

„Pravila moraju da se poštuju“,izjavio je portparol evropskog komesara za finansije Patricio Fjorili, koji je objasnio da je Britaniji doprinos povećan jer je ostvarila veći prihod od očekivanog, a Francuskoj smanjen jer je povećala deficit.

Kako god da se ovaj spor završi, on će svakako pogoršati odnose Britanije sa EU, koji su ionako opterećeni nizom drugih problema, od kojih je na prvom mestu zajedničko tržište rada.

Kameron je prošle najavio da će zatražiti da se građanima EU iz srednje i istočne Evrope, pre svega Poljacima, Bugarima i Rumunima, ograniči mogućnost naseljavanja i zapošljavanja na britanskom tlu, što je u Briselu ocenjeno kao neprihvatljiv zahtev.

Odlazeći predsednik Komisije Žose Manuel Barozo, ali i njegov naslednik Žan-Klod Junker, jasno su poručili Kameronu da je sloboda kretanja i zapošljavanja fundamentalni princip EU i da London mora da ga se pridržava ako želi da zadrži pristup zajedničkom tržištu. `Kameron je, pak, reaktivirao raniju pretnju da će njegova Konzervativna stranka poručiti glasačima da glasaju u prilog izlasku Britanije iz EU na referndumu koji se očekuje 2017. godine.

U tom pravcu ga guraju ne samo evroskeptici kojih u Kameronovoj stranci ima priličan broj, nego i Najdžel Faraž, vođa antievropske partije Ukip, koja ubrzano stiče popularnost širom Britanije.

„Nego šta nego će Kameron morati da plati“, rekao je Faraž jutros gostujući na londonskom radiju LBC, otvoreno likujući zbog situacije u kojoj se njegov rival našao.

On je ocenio da je ovo samo jedno u nizu poniženja koje Britanija trpi zbog članstva u EU i da će tako biti sve dok iz njega ne istupi.

Sa druge strane, predstavnici krupnog biznisa u Britaniji, pa čak i većina običnih građana, pribojavaju se posledica britanskog izlaska iz EU.

„Britanija mora da nađe načina da ostane u EU i pomogne da se ona reformiše, a ne da glavačke srlja u neizvesnost“, ocenjuje u današnjem komentaru londonski „Gardijan“.

Komentator podseća da najnovije ankete pokazuju da 55 odsto Britanaca želi da ostane u EU i da Kameron u njoovo ime treba da pokuša da pronađe kompromis sa Briselom.

„To se neće postići ljutitim mahanjem pesnicom“ upozorio je on, ukazujući da Kameron greši kada podilazi evroskepticima i kopira njihov stil, umesto da vrati diskusiju u racionalne okvire.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *