KAMERON: Očekujemo da Srbija osudi nezakonite postupke Rusije

KAMERON: Očekujemo da Srbija osudi nezakonite postupke Rusije

10 maja 2014

kameron-0_620x0U poruci britanskog premijera se posebno naglašava: „Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije“.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ocenio je – u čestitci Aleksandru Vučiću dolazak na čelo Vlade Srbije – da pristupni pregovori Beograda sa EU zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali i da predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod Vučićevim vođstvom.

Kameron je naglasio da je do Vučićevog imenovanja došlo u suštinskom trenutku na evropskom putu Srbije i obećao podršku Britanije u ostvarenju tog cilja.

„Pristupni pregovori zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod vašim vođstvom“, naveo je Kameron u poruci, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

„Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo, i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije“, naveo je Kameron.

Kameron je ukazao da su ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, jake i nezavisne institucije, posvećenost demokratskim vrednostima, kao i normalizacija odnosa sa Prištinom važni i za Evropsku uniju i za Srbiju.

„Prepoznajem vašu posvećenost da se bavite ovim pitanjima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Kosovom. To bi trebalo da izgradi poverenje, i naroda i investitora, i da dovede do povećane stabilnosti i prosperiteta za ljude u Srbiji“, ocenio je britanski premijer.

On je ukazao i da će predsedavanjem OEBS-om, koje predstoji u 2015. godini, Srbija u velikoj meri biti u žiži interesovanja međunarodne javnosti, a pozdravio je i Vučićevu želju za nastavkom razvijanja regionalnih odnosa, i planove da uskoro poseti Sarajevo.

On je ocenio i da Evropska unija mora da se menja i reformiše, poručujući da će Velika Britanija i dalje biti posvećena budućnosti Srbije kao članice EU, uz stalnu podršku, kako bi taj cilj i dostigla.

„Unapred se radujem radu sa vama, i jačanju naših bilateralnih i privrednih veza kako se Srbija bude približavala članstvu“, zaključuje u poruci britanski premijer.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    Ovaj lopov je I ribolovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *