КАМЕРОН ЗАМОЛИО ПУТИНА: Председниче, уништите Исламску државу заувек!

KAMERON ZAMOLIO PUTINA: Predsedniče, uništite Islamsku državu zauvek!

16 novembra 2015

VIDEO_SYRIA_PUTIN_C_423047aŠefovi država i vlada najmoćnijih zemalja sveta trebalo bi u ponedeljak na sastanku grupe G20 da konkretizuju obećanja da će „snažno“ odgovoriti na terorističke napade u Parizu, ali i premostiti razlike u pogledu klimatskih promena.

Samit koji je počeo u nedelju u letovalištu Antaliji na jugu Turske, koji obezbeđuje 12.000 policajaca, trebalo bi da se završi sredinom dana.

Napadi u Parizu u petak postali su glavna tema sastanka čelnika 20 svetskih sila, koji su u subotu minutom ćutnje odali počast žrtvama i uputili Francuskoj izraze saučešća, te obećali odlučnost u borbi protiv terorizma.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je „snažan i odlučan“ odgovor zemalja G20.

Kao i u slučaju epidemije ebole kojom su se bavili na samitu 2014. u Australiji, čelnici će objaviti posebnu izjavu o borbi protiv terorizma.

Nacrt teksta ne spominje Islamsku državu, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, nego uopšteno govori o terorizmu.

Tekst poziva članice G20 da pojačaju suradnju kako bi se ograničilo kretanje terorista, suzbila teroristička propaganda na internetu i zaustavilo finansiranje.

„Akcijski plan ne donosi se u sklopu G20, koji je najpre ekonomski forum“, objasnio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius.

Ali samit je omogućio velik pomak kad je reč o Siriji, odakle dolaze džihadisti ID-a.

Dejvid Kameron je na samitu G20 ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dao podršku u napadu na ID i predložio mu da vojnom silom razori „kult smrti“ jednom zauvek.

Kameron je na samitu ponovio da ima nameru da podrži Sjedinjene Američke Države i Francusku u napadima na tzv. Islamsku državu.

„Naša bezbednost zavisi od uništenja Isila u Iraku i Siriji“, kazao je Kameron.

Samit je bio prilika za susret američkog predsednik Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji su se prvi put saglasili o potrebi političke tranzicije u Siriji.

I dalje se, međutim, ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kojeg podržavaju Moskva i Iran, a Zapad i arapske zemlje žele da ga smene s vlasti.

Čelnici G20 ne slažu se ni u pogledu klimatskih promena, što je jako zabrinjavajuće s obzirom na to da za nekoliko nedelja počinje globalna klimatska konferencija u Parizu.

KOMENTARI4 komentara

 1. ile says:

  Da uništi "kult smrti"? A Kameron, koji kult on praktikuje? Ne vredi, čim njega vidim, odmah mi pred oči iskrsne slika kako trti svinju. :) :) :)

 2. Nikola II says:

  @ile,hahaha...verovao ili ne ,imam isti "problem" kao i ti.Njega kad vidim ,vidim sex.akt u kome je pored svinje glavni akter Dejvid.

 3. Goran says:

  A ja vidim tu i Obamu , u jednoj ruci drzi svijecu a u drugoj transparent sa pederskim bojama...

 4. ile says:

  Obama čeka "svojih pet minuta"? :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *