Kameronova „pravda“ Rusiju i Srbiju

Kameronova „pravda“ Rusiju i Srbiju

31 jula 2014

Zejnel ZejneliPiše: Zejnel Zejneli

Zamislite čoveka, Dejvida Kamerona, koji je slučajno i predsednik Vlade Velike Britanije, koji povodom krize u Ukrajini, mrtav-ladan što bi se reklo, izjavljuje: ,,Rusija pokušava da destabilizuje suverenu državu, krši teritorijalni integritet i naoružava i obučava pobunjenjike„. To je izjavio, i čuo sam da je ostao živ. I još je kada su Amerika i Evropska unija uvele sankcije Rusiji, ponovio još jednom, da su nove sankcije snažno upozorenje Rusiji zbog nelegalne anaksije i destabilizacije suverene zemlje.

Kakvog li licemerja, mora svako da se zapita, da li on i drugi, znaju uopšte šta govore. On da o tome govori. On i njegovi prijatelji da brinu o nečijem suverenitetu, oni koji su Srbiju lišili suvereniteta na Kosovu, danonoćnim tromesečnim bombardovanjem uranijumskim bombama, i još da se ostrve na Srbiju i da traže osudu Rusije i uvođenje sankcija, prijateljskoj zemlji koja nas brani i koja nam pomaže. I još ultimatume postavljaju. Zar oni da govore o nelegalnosti, oduzimanja nečije teritorije, i još govore i o destabilizaciji Ukrajine, oni, koji su tu destabilizaciju godinama pripremali, organizovali, potrošili milijarde dolara, naoružavali fašiste, sklopili pakt sa onima koji zabranjuju jednom narodu da govori svoj jezik.

Kakve veze ima Rusija sa destabilizacijom Ukrajine, sa građanskim ratom. Zna se ko to organizuje i snažno podržava destabilizaciju. Amerika, Nemačka, Engleska… One, dakle, daju sebi za pravo da ruše suverenitete, da nelegalno proglašenje države proglase legalnim ,,da govore o posebnom slučaju„, da lažu o otrovima, sklapaju pakt sa teroristima, otvoreno naoružavaju svoje pobunjenike, da za to optužuju druge, ostavljaju haos, smrt, glad i ruševine, gde god se pojave i da za sve to bude kriv neko drugi. Ovoga puta Rusija. I da posle Obama izjavi kako je, zamislite Putin preterao. Da li sve njih hvata nervoza, šta li, tek, ovo što oni pokušavaju nije dobro za Evropu i za svet uopšte.

Rusija je dakle ,,opasnost po mir„ a ne oni, kada je reč o građanskom ratu u Ukrajini. Ali to što je od Izraelskih bombi poginuli 240 dece, što se bombarduju škole, bolnice, stambene zgrade, električne centrale – to je Srbija već dobro iskusila, to su samo muslimanska deca, žene, starci, njihove kuće i zgrade i država. Amerika ni ne pokušava da smiri rat u Gazi, ne govori o ubijanjima, a možda je i tamo stigao ,,Milosrdni anđeo„, kao u Srbiji pre petnaest godina. Ali Ukrajina, to je poseban slučaj, i kada oni tako kažu, svi treba to da pozdrave i odobre, što inače i čine. A ,,krivac„ je Rusija, kao što je nekada bila Srbija.

Ali,šta je ,,zaboravio„ Kameron, koji ponovo brani nešto što se ne može odbraniti. Upravo i Velika Britanija pogazila je teritorijalni integritet i suverenitet nekadašnje Jugoslavije. Nije on zaboravio, nije mu se ni omaklo, to što je rekao. Rekao je svesno i namerno, potcenjujući Srbiju i njen narod, ali i ceo miroljubivi svet. Samo pre šesnaest godina zemlja na čijem se čelu on trenutno nalazi bila je glavni zagovornik bombardovanja Jugoslavije. Klintonov potrčko, Bler, kako se tretirao, bez ikakve griže savesti dolazi u Beograd , da se raspita kako on može da „pomogne„ Srbiji, koja je na putu u EU, naravno za novac. Dolazi Bler, posle petnaest godina, bez ikakvog stida i griže savesti, koji je bio najveći zagovornik bombardovanja Jugoslavije. Niti su objavili rat, niti je njima i Americi Jugoslavija, bilo šta učinila.On, to ni sam nije krio, što se može videti iz njegovih izjava u to vreme.

Jugoslavija i Milošević u to vreme, ,,bili su krivi„, što su kao i svaka država branili suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje. Ona je podigla policiju i vojsku protiv pobunjenika na Kosovu, kako bi sprečila da se Kosovo odvoji od Srbije. Kada tadašnja Jugoslavija nije pristajala na to da se od Srbije otcepi Kosovo i Metohija, bez objave rata, bez odluke Saveta bezbednosti UN, data je naredba o početku bombardovanja Srbije, i to sa nekoliko hiljada aviona. Bombardovana je krvnički, ubijani civili, rušene zgrade, fabrike, infrastruktura, ubijana deca u bolnicama, rušena stambena naselja…Ali vojska i policija, tehnika i druga sredstva tada nisu uništeni. Da bi se sprečili još veći zločini, koji su najavljivani posle dva meseca bombardovanja, Jugoslavija je potpisala Vojno tehnički sporazum i tako okončala ubijanje svojih građana i rušenje zemlje, ili kako su govorili predstavnici Amerike i Engleske, da Srbija postane ravna kao fudbalsko igralište. I na to su oni bili spremni.

Tako je bombama urušen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Kosovo je osam godina kasnije postalo priznata država od Amerike i drugih zemalja zapada, ali i od Engleske. Tada Kameronu, i ne samo njemu, nije ni padalo na pamet, da se stavi u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Vlada Engleske, među prvima je donela odluku o priznanju Republike Kosovo. Tada je destabilizovana jedna suverena država i narušen teritorijalni suverenitet i integritet. Zašto u slučaju Srbije, to za Kamerona i Ameriku nije nikakav problem, ili je to možda moralno, sa njihove tačke gledišta.

U koliko su zemalja Amerika i njena verna saveznica Engleska, narušili suverenitet i teritorijalni integritet i koliko su suverenih država uništili i koliko je stotine hiljada civila ubijeno. Zar nije narušen teritorijalni integritet i suverenitet Iraka, Avganistana, Libije, Jemena, Malija. Otkuda pravo Kameronu, kao vernom savezniku Amerike, da optužuje jednu veliku silu kao što je Rusija , da pokušava da destabilizuje jednu državu„, kada je jasno da su oni sve započeli, ili još groteksnije deluje kada govori kako Rusija ,,naoružava pobunjenjike„. Pa zar nije NATO naoružavao svoje pobunjenike na Kosovu, oružjem, uniformama, lekovima, pa čak i papirnim maramicama. Ko je obučavao i naoružavao pobunjenike u Libiji, Siriji, Iraku, ili Bin Ladena u Avganistanu i ko se radovao njihovoj smrti, na vešalima, posle ekspresnog suđenja klasičnom ubistvu na sred ulice, ili angažovanjem specijalnih snaga. Ko je to zaboravio.

Danas, povodom rata u Ukrajini, koji su oni izazvali, koji podstiču, pritiskaju Srbiju ne samo da osudi, nama prijateljsku Rusiju, već i da uvede sankcije. I to traže od zemlje čiji je suverenitet i teritorijalni integritet grubo narušen njihovim aktivnim učešćem u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, zbog kojeg nikada nisu odgovarali. Koliko god da država razbiju, koliko god da civila pobiju, što god da poruše, oni su izuzeti od odgovornosti. A kada je već tako zašto bar ne zaćute i prestanu da se bave pitanjima ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kada su oni sami tu ,,Pandorinu kutiju„, otvorili. Ako su bar i jednog trenutka pomislili da im se to, na ovaj ili neki drugi način neće vratiti, onda su svih ovih godina bili u zabludi.

Ali Amerika i Engleska i mnogi njeni verni saveznici, bez obzira na štetu koju mogu imati, osuđuju i traže od drugih da osude Rusiju, a njihova ,,slobodna i demokratska štampa„, vodi orkestriranu kampanju, kako bi u predsedniku Rusije Putinu, našli još jednog ,,zločinca„. Klinton, koji je bio najgori zagovornik bombardovanja Srbije, ponovo bi bombardovao Srbiju, tako je bar izjavio, a onda sam shvatio, da je u detinjstvu bio zlostavljan, kako je to rekla njegova Hilari, pa je to verovatno razlog što je imao želju da se zbog toga sveti i maltretira druge narode. Zar oni koji su bombardovali Jugoslaviju, odnosno Srbiju i učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu nisu zločinci, čija su zločinačka dela lako dokaziva.

Ali, kako su oni sami nedokazani, kako lako ,,zaboravljaju„, i misle da i narodi država, mogu da oproste njima, njihovim naslednicima i državama kojima su vladali i danas vladaju, daju sebi za pravo da i drugi budu kao oni, i to ostvaruju pritiscima i pretnjama, jer oni ne znaju da razgovaraju. Njihov rečnik je rečnik ultimatuma i pretnji. I šta će, na primer biti, ukoliko Srbija ne bude članica EU. Ona će jednog dana, ako opstane EU, to svakako i biti, ali ona sankcije Rusiji i Ruskom narodu, nadam se i ja, kao i 90 odsto građana Srbije, neće uvoditi, mada i da to slučajno uradi neće imati nikakvog značaja, ali će, svesna je toga, izgubiti jedinog iskrenog prijatelja.

Na, kraju krajeva većina naroda je protiv ulaska u EU, jer ona, pokazalo se, malo je kome donela sreću. Ulazak tamo je nesreća zbog toga što će i zemlja, kao što je Srbija na primer biti u lošem društvu, postati ista kao i one, i neminovno će morati, htela ili ne, da učestvuje u svim njihovim poduhvatima, govori kao oni, ponaša se isto i još će imati i ,,svilen gajtan„, koji će neko stalno zatezati, ako nisi kao oni.

Što se Srbije tiče, ona je pola veka bila bez Evrope, bila je u blokadi, dve decenije pod najgorim sankcijama Amerike i Evropske unije, bombardovana tri meseca uranijumskim bombama, od istih zemalja, broj obolelih i broj umrlih zbog toga nikada nije bio veći i pod raznim ucenama više od jedne decenije. Siromašniji smo nego ikada. Šta nas čeka u budućnosti, čak i za mesec, dva ili do kraja godine, teško je predvideti. Zato, kako se povlače hrabri potezi na unutrašnjem planu, takve treba povući i kada je reč o našem spoljno političkom položaju i jasno reći, ako se ovo ludilo nastavi, da nama ovakva Evropa ne može biti ni alternativa ni uzor. Jer ako im kažemo ,,ne„, šta mogu da nam urade, što nam nisu već učinili.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI8 komentara

 1. LJuba NS says:

  Svaka časr za komentar 1005 tača istinit i pronicljiv....

 2. Božidar says:

  Bravo za autora teksta , kao i za komentarisanje istog.Veoma snažno i argumentovano. Ovakva razmišljanja treba reći javno ,bez straha , otvoreno i ,,prijateljima ,, u EU i Americi.

 3. Zumreta Kostovski says:

  Sa zadovoljstvom sam citala clanke Gdina Zejnelija dok je pisao za 'Politiku'.Uvek argumentovano i tacno. Bravo! A Americi i Evropi, toj staroj 'kurvi'treba odlucno reci NE!

 4. Pavle says:

  Da, nešto je tačno a u nekim delovima je vešto izbegnuta istina ... nema veze ionako naša pisanija niko ne čita ...

 5. Spasoje says:

  Potpuno se slažem sa komentarom Božidara i člankom aztora.

 6. LJILJA says:

  B R A V O, B R A V O, B R A V O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Božidar says:

  Gospodine Pavle,ne volim da polemišem, ali šta to nije tačno,niste napisali,voleo bih da čujem. A što se tiče čitanja,pa kada bi više čitali ,više bi znali,zar ne ? Uostalom Vi koliko vidim čitate,bravo...

 8. dopke says:

  Zajneli, svaka ti na mestu, bravo ! Stade li to na 3 šlajfne ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *