Кан: Гаврасу награда за животно дело

Kan: Gavrasu nagrada za životno delo

25 maja 2017

VELIKI grčki i francuski reditelj, oskarovac Kosta Gavras, dobitnik je prestižne nagrade France-Culture Cinema za životno delo, koju mu je dodelio jubilarni festival u Kanu.

Autor koji je u istoriju kinematografije ušao 1969. političkom dramom „Z“ o vojnoj diktaturi u Grčkoj, kojom je osvojio prvog Oskara u karijeri, pamti se i po ostvarenjima „Nestali“ (Oskar za najbolji adaptirani scenario 1982, Zlatna palma u Kanu, nagrada BAFTA…), „Hanah K.“, „Izdani“, „Muzička kutija“, „Amen“… Jedan od najcenjenijih reditelja i producenata u nekoliko navrata bio je i direktor najvećeg filmskog arhiva u svetu, Francuske kinoteke, a 2010. nagrađen je i priznanjem „Aleksandar Lifka“ za životno delo, koju dodeljuje Festival evropskog filma na Paliću.

U Kanu, koji od otvaranja 17. maja svoje jubilarno, glamurozno izdanje obeležava brojnim zvezdama svetskog filma, trenutno je u centru pažnje Nikol Kidman. Najslavnija australijska glumica ove godine igra čak u četiri filma kanske selekcije, od kojih su dva u glavnom programu. Kako pišu francuski mediji, Zlatnoj palmi bi mogla da se nada za glavnu ulogu u filmu Sofije Kopole The Beguiled. U ovoj drami o seksualnim tenzijama unutar jedne porodice tokom američkog građanskog rata igraju i Kolin Farel, Ela Faning, Kirsten Danst, koji takođe borave u Kanu.

Na Kroazeti je i Izabel Iper, koja uz Metjua Kasovica i Žan-Luja Trentinjana igra u filmu Happy End Mihaela Hanekea, koji važi i za glavnog favorita 70. festivala. Drama o izbegličkoj krizi, Hanekeu bi mogla da donese rekordnu, treću Zlatnu palmu.

Ko će ove godine postati laureati najvrednije nagrade do sada – Zlatne palme sa dijamantima, koja je napravljena u čast sedamdeset godina postojanja festivala znaće se 28. maja, a ceremoniju zatvaranja vodiće Monika Beluči.

 

VANREDNE MERE OBEZBEĐENJA

GLAMUR i svečana festivalska atmosfera mogli bi ipak pomalo da ostanu u senci mera bezbednosti. Kako ističu francuski i inostrani mediji, one su toliko stroge da podsećaju na režim vanrednog stanja, što komplikuje čitavu organizaciju 70. Kanskog festivala.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *