КАНАДСКИ ИСТРАЖИТЕЉ ПРОГОВОРИО: „Нису нам дали да казнимо Албанце за њихове злочине над Србима! ЕВО КО ИХ ЈЕ ШТИТИО“

KANADSKI ISTRAŽITELJ PROGOVORIO: „Nisu nam dali da kaznimo Albance za njihove zločine nad Srbima! EVO KO IH JE ŠTITIO“

9 marta 2020

Bivši istražitelj Unmika na KiM Džo Mekalister komentarisao je napad na autobus „Niš ekspresa“ u januaru 2001. godine.

On tvrdi da je ogromna većina tadašnjih međunarodnih policajaca na KiM želela da se ubice pravično kazne, ali da je „neka druga sila bila moćnija“.Mekalister, kanadski policajac u međunarodnoj misiji na KiM koji je bio u timu koji je vodio istragu u bombaškom napadu u selu Livadice, u kojem je poginulo 12 srpskih civila, a ranjeno 44, rekao je za „Novosti“ da se nerado seća epizode sa Fljorimom Ejupijem i još četvoricom terorista koji su uhapšeni zbog podmetanja bombe pod autobus „Niš ekspresa“.

On je rekao da je Ejupi, navodno, pobegao iz „Bondstila“, a da su ostali posle toga pušteni, verovatno, kako je ocenio, kako ne bi ispričali koje su okolnosti ove „međunarodne pravosudne sramote“.

Kako je istakao, prema zvaničnoj verziji o bekstvu iz „Bondstila“, koju su im preneli Amerikanci, kod glavnog bombaša Ejupija toga dana je došla supruga, navodno povodom rođendana.

„U torti su bile makaze za žicu, a on je iste noći pobegao iz zatvora koji se nalazio u centru baze. Uspeo je da, navodno u fluorescentnom narandžastom kombinezonu, pronađe jedini mrtvi ugao na ogradi koji nije pokriven kamerama i da klisne u noć“, rekao je Mekalister dodajući da su potom i ostali teroristi pušteni na slobodu.

On napominje da su dokazi protiv Ejupijeve terorističke grupe bili čvrsti i da su se oslanjali na DNK nalaze prikupljene na licu mesta.

„Neubičajeno i nelogično je bilo to što nam Kfor, tačnije Amerikanci, nije dozvoljavao pristup četvorici uhapšenih, a potom ni petom članu grupe kojeg smo priveli naknadno“, naveo je Mekalister.

Naglasio je da mu administratori UN nisu dozvoli da objavi da se 30.000 evra nagrade daje onima koji su pomogli u hapšenju, što mu je, kako kaže, bilo krajnje sumnjivo.

Mekalister ističe i da je od britanskih obaveštajaca čuo da je Ejupi „čovek CIA“, ali da im nije do kraja verovao, dok se nije dogodilo bekstvo iz „Bondstila“.

Potom se, kako je naveo, žalio nadređenima u Unmiku, pa onda kanadskom otpravniku poslova koji je tada tek stigao na KiM, a napisao je i članak u „Britiš tajmsu“ gde je upozorio na vezu terorista i vrha Kfora.

„Naravno da mi to nije pomoglo u karijeri, i ko zna kako bi se po mene sve završilo da nije usledio još jedan teroristički čin na Kosmetu, koji smo moj tim i ja uspeli da rešimo“, navodi Mekalister i podseća na to kako je u aprilu 2001. bomba podmetnuta pod automobil ispred Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa Unmikom i kako je uhapšen nemački državljanin Roland Berecko.Mekalister je region napustio posle službe od devet meseci, a ističe da mu se u sećanje urezalo to kako su Albanci za svaki svoj zločin nad srpskim civilima imali opravdanje: „Vi ne znate kako smo mi bili ugnjetavani!“

„Naravno da to nije opravdanje za zločine koje su počinili posle 1999, kada su i policiji Unmika ruke bile vezane zbog ponašanja Kfora“, napominje Mekalister.

On dodaje da je veliki broj Srba bio ubijen i otet, a da je sopstvenim očima video mnogo loših stvari 2000. godine.

„Što se tiče aktuelnog suda koji treba da procesuira Albance za ratne zločine, nadam se, kao policajac, da će svi ti neljudi biti kažnjeni“, zaključuje Mekalister.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Hoće li pravda biti zadovoljena ? To ćemo tek , možda da vidimo !!!

  2. garo says:

    Grize ga savest. Svi ste vi bili kao i sada nasi dusmani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *