КАНАДСКИ ОФИЦИР СВЕДОЧИО У ХАГУ: Граната на Маркале испаљена са положаја армије БиХ

KANADSKI OFICIR SVEDOČIO U HAGU: Granata na Markale ispaljena sa položaja armije BiH

8 septembra 2015

Ratko-Mladic061011Kanadski oficir Džon Rasel rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću da se u februaru 1994. godine nije moglo utvrditi ko je ispalio granatu na pijacu Markale u Sarajevu, ali da je njegovo lično uverenje da je doletela sa položaja Armije RBiH.

Rasel, koji je svedočio u odbranu generala Mladića, u to vreme službovao je u snagama UN u Sarajevu, a na dan eksplozije učestvovao je u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama.

Major Rasel posvedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su „granatu mogle ispaliti obe zaraćene strane“.

– I VRS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja –  rekao je Rasel.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, koji je prikazan u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo „lično uverenje“ da su muslimanske snage „gađale same sebe“, što tada mnogi u Sarajevu „nisu želeli ni da pomisle“ zato što je „bilo mnogo žrtava“.

Svedok je u sudnici objasnio da je pod „mnogima“ podrazumevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN.

Lični utisak da je granata doletela sa položaja Armije RBiH, kanadski major je utemeljio na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preleteo visoke zgrade koje okružuju pijacu.

– To je bio moj lični osećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izveštaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu- naglasio je svedok.

Izvještaj televizije CNN, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao „propagandom“ jer u to vreme UN nisu objavile nalaze istrage.

KOMENTARI4 komentara

 1. Dušan says:

  Šta reći...Gospod neka im je u pomoći za sva zla učinjena pri zdravoj svesti.

 2. Zrle says:

  kako će klečat i molit za oprost jednog dana....samo da doživim to vidjet

 3. mija says:

  U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA.

 4. frka says:

  Srbi su dokazali da su najhumaniji narod na svijetu kroz ovu izbjeglichku krizu koja pogadja stotine hiljada Sirijaca.Sada neka vide domaci glupi muslimani da nihega ne bi bilo da nisu slushali Zapad koji je kao i u Siriji,,,iskoristio debile da se srushi YU.Ratko Mladic je srpski heroj,,,i ne samo srpski,,,nego svih onih slobodoljubivih ljudi bez obzira na vjeru koji ne kleche pred manipulatorima i osvajachima koji se u zadnje vrijeme bore protiv Srba do zadnjeg rvata,,do zadnjeg shipca...,muslimana i crnogorca,,Ovce ne vide ko im je najveci neprijatelj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *