КАНАДСКИ ПУКОВНИК: Масакр косовских Срба иде на душу БРИТАНАЦА

KANADSKI PUKOVNIK: Masakr kosovskih Srba ide na dušu BRITANACA

8 februara 2021

OBAVEŠTAJNI tim policije Unmik imao je doušnike u terorističkim ćelijama OVK i od njih je dobio informacije da će najavljeni konvoj autobusa sa Srbima koji su išli na obeležavanje zadušnica, biti napadnut te 2001. godine.

To je saopšteno Kforu i Britanci su dobili zadatak da obezbede maršrutu. Prema informacijama koje su mi prenete kada sam postao šef kriminalističke istrage, trebalo je da oni zaustave konvoj pre pregleda trase kretanja autobusa. Zašto to nisu uradili, postoje dve pretpostavke. Prva je da su pokušali da kontaktiraju vođu konvoja, ali nisu uspeli, a druga je da im je neko naredio da to ne urade. Šta god da se desilo, oni su odgovorni za pakao u Livadicama.Ovim rečima Džo Mekalister, sada penzionisani pukovnik Kanadske konjičke policije, otkriva, uoči obeležavanja 20 godina „zločina bez kazne“ i ubistva dvanaestoro, a ranjavanja 43 Srba, ekskluzivno, za „Novosti“, detalje istrage jednog od najvećih terorističkih napada OVK na Kosmetu po dolasku snaga UN.

Na početku razgovora ističe da sa pažnjom prati šta se događa oko suđenja vođama OVK u Hagu i dodaje kako smatra da taj sud, posle svega, može doneti pravdu za Srbe. Ujedno je, napominje, u dilemi da li tužilačka istraga može predočiti prave dokaze protiv počinilaca. Seća se pukovnik da su 2001. obaveštajci UN imali svoje ljude u terorističkim ćelijama OVK i misli da bi oni i danas mogli da budu pronađeni i motivisani da svedoče.

Mekalister objašnjava da je Unmikov obaveštajni tim, u čijem sastavu su bili Nemci, Britanci i Irci, te 2001. od svojih doušnika iz OVK dobio podatke da se sprema napad na autobuse sa Srbima. Dobili su dosta detalja, ali ne i podatak gde će tačno biti postavljena bomba.

– Britanska vojska koja je bila zadužena za pratnju autobusa „Niš ekspres“ iz Merdara, ispostavilo se, nije uradila svoj zadatak, jer da jeste, lako bi primetila plitko zakopan eksploziv na putu – tvrdi Mekalister.

Uprkos očiglednoj sabotaži vojske, policajci Unmika uspeli su da pronađu opušak cigarete sa tragovima DNK Fljorima Ejupija na mestu odakle je aktiviran upaljač bombe, a nezvanične informacije da se radi o čoveku koji radi za CIA, stigle su odmah iz kriminalističke laboratorije u Nemačkoj.

– Ejupija i još dvojicu uhapsili su specijalci Kfora – seća se Mekalister.

– Prvih 12 sati vojska je držala trojicu osumnjičenih i ispitivala ih, a tek posle toga, pristup smo dobili moj tim i ja. Te noći dogovorili smo strategiju istrage, a kada smo ujutro ponovo došli u prištinski zatvor, rečeno nam je da su zbog bezbednosti prebačeni u bazu „Bondstil“.

Naš sagovornik dodaje da je odmah zatražio posetu osumnjičenima u „Bondstilu“, ali je njegova ekipa, tvrdi „arogantno vraćena sa kapija baze“. Potom su od poverenika Unmika za policijske poslove i sudije tražili dozvolu za ulazak u bazu. Dok se to čekalo, iste noći Ejupi je navodno pobegao. Kada su Mekalister i njegov tim tražili da razgovaraju sa komandom straže iz „Bondstila“ o okolnostima bekstva, rečeno im je da su svi već vraćeni u SAD zbog navodnog propusta.

– Objašnjenje o bekstvu Ejupija koje smo dobili od Amerikanaca bilo je uvredljivo – kaže Mekalister.

– Navodno, došla mu je žena u posetu, a makaze za žicu sakrila je u piti! Prema priči zvaničnika „Bondstila“, pobegao je tako što je u narandžastom kombinezonu isekao zaštitnu žicu i odšetao.

Bivši kanadski policajac kaže da i danas razmišlja da li bi ponovno otvaranje istrage moglo doneti razrešenje međunarodnog zataškavanja zločina kod Podujeva. Seća se da je u toj istrazi glavni svedok protiv Ejupija i grupe terorista bio doušnik obaveštajne zajednice Unmika i da je on predlagao sudiji da se taj čovek stavi u program zaštite svedoka. Međutim, glavni policijski poverenik imao je drugačije mišljenje i tvrdio da „doušnika želi da zadrži u terorističkoj ćeliji zbog sprečavanja novih napada.“

Prema rečima Kanađanina, nije prošao ni njegov predlog da doušnika „motivišu“ da na sastancima terorističkih ćelija nosi uređaj za prisluškivanje. To je ocenjeno kao „odlična ideja“, ali nikada nije realizovano:

– Kada sam uz pomoć svog doušnika pronašao četvrtog osumnjičenog za bombaški napad na autobus „Niš ekspresa“ i priveo ga na razgovor, prebačen sam na drugi posao jer je ova informacija objavljena u medijima. I francuski oficir koji je vodio posebnu istragu o bekstvu Ejupija iz „Bondstila“ naglo je napustio misiju. Uspeo sam, ipak, da makar jednog bombaša na Kosovu privedem pravdi.

Srbi su mnogo propatili na Kosovu dolaskom Unmika i Kfora koji su imali zadatak da ih zaštite, naglašava Mekalister i dodaje kako se iskreno nada da još nije kasno da krivce stigne kazna.

KOMENTARI8 komentara

 1. jovan says:

  Jasno k'o dan! Pa na ciju bi dusu moglo da ide, a da nisu brtanci, nemci ili USA?! Sva zlodela, ubistva, vadjenje organa nad Srbima izvrsili su ljudozderi shiptari, hrvati, muslimani koji su bili saradnici cije, mije pod komandom i zastitom Engleza, Nemaca i Amerikanaca.

 2. Ivke says:

  Treca pretpostavka je da su to oni organizovali

 3. radmila says:

  Koju dusu? Poznato je da je britanci nemaju.

 4. Gardista says:

  Narkomanska gamad.

 5. milorad 5 says:

  pa englezi su zajedno sa šiptarima ubice na kosovu ,alo, ZAJEDNO su ubijali i proterivali naše zemljake.Pojedini engleski vojnici i manje grupe su DIREKTNO učestvovali u tome.Postoje izveštaji i dokazi za to iz drugih država koje su imale svoje trupe u sastavu UN na kosovu.

 6. 1389 says:

  Kada vidite da se dve životinje svadjaju, znajte da su sigurno britanci u blizini....

 7. petrovgrad says:

  Ko nosi na dušu 2000 kidnapobanih Srba, dece i žena što nije tražio njihovu razmenu za oslobođene Šiptare. Šta je povodom zahteva porodica kidnapovanih izjavio Sava Janjić iguman manastira Dečane. Kod koga ih uputio da se žale. Ko je potpisao oslobađanje Šiptara, a da se nije setio za kidnapovane Srbe. Ostavite se Englaza, oni ne razlikuju dva pojma, baš im je stalo da brane Srbe na KiM. Naša vlada posle 5 oktobra nije se zalagala za oslobađanje kidnapovanih Srba, a očekujete od neodgovornih i preplašenih vojnika kontigenta KFOR-a da reaguju. Oni su na KiM pre svega išli radi dnevnica.

 8. Gagi says:

  Red bi bio da najzad dodjemo sebi i rezimiramo nasu istorijsku propast. Nikada, ali NIKADA katolicki zapad nije bio prijatelj Srpskog naroda, to je jedino bio bratski Ruski narod. Svo istorijsko zlo nasem narodu je dolazilo sa zapada u razlicitim oblicima, obicno su nas drugi ubijali u njihovo ime i za njihov racun, tako je i danas. Najgora okupacija Srpskog naroda je nastala od 45-e do danasnjih dana, najgora je zbog toga sto su opet po ko zna koji put u istoriji, odrodi i najgori medju nama, pristali da sluze okupatoru i budu njihovi izvrsioci protiv sopstvenog naroda. Nista drugo nisu komunisti od pokatolicenih srba i muslimana i svih drugih odroda naseg plemena i sustine. Svedoci smo zadnjih decenija kako ti okupatorski namesnici polako ali sigurno unistavaju Srbiju, po zacrtanom planu i dinamici. Ako je neko pomislio da ce ove sminkerske politicke promene dovesti do nekog poboljsanja polozaja Srpskog naroda, grdno se prevario. Svakodnevni smo svedoci kako se Srpski narod razvlascuje od svoje imovine, kako se nasem narodu brutalno otima njegovo vlasnistvo u ime nekog "novog zivota" i bolje buducnosti. Srbijom vladaju duhovni apatridi i naslednici vec dokazanih okupacionih upravnika. Vreme je najbolji sudija i istina, ako pogledamo unazad, mozemo konstatovati da smo kao narod planski unakazeni i devastirani. Ovi, zivotno alavi upravnici su nas doveli u situaciju da nema vise Srba tamo gde ih je uvek bilo, iscupase nam duhovne korene i svetinje iz srca, po njihovom okupacionom Ustavu iz 74-te su nasu teritoriju poklonili nekom tudjem narodu. Isti TI koji su zbog svoje guzice to dali, danas nas ubedjuju da ce nam to nekada vratiti, samo bi trebalo da budemo strpljivi dok njihovi unuci ne preuzmu vlast. Dobro jutro Srbi, jeste li se rasanili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *