КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА: “Хуавеј” на сервере инсталира руски оперативни систем

KAO GROM IZ VEDRA NEBA: “Huavej” na servere instalira ruski operativni sistem

28 septembra 2019

„Huavej“ će na svoje servere instalirati ruski sistem „ALT Linuks“, osmišljen da konkuriše američkom „Intelu“. Kineski serveri s ruskim operativnim sistemom prodavaće se pod brendom „Taišan“.

Već su sprovedena ispitivanja kompatibilnosti, rekao je izvršni direktor razvojnog programera „Bazalta“ Aleksej Smirnov za ruski portal „Biznis.fm“.On je naglasio da „Huavej“ ima najbrži procesor na svetu — „Kunpeng“, koji se zasniva na ARM64 sistemu.

„Ranije smo počeli da radimo na instalaciji, imali smo inženjerske uzorke i pripremili smo naš operativni sistem za rad i podršku ovom serveru. Obavili smo zajedničke testove, postoji potpuna kompatibilnost“, prenosi Smirnov.

Saradnja „Huaveja“ sa ruskim platformama usledila je nakon američkih sankcija koje su pogodile ovog kineskog tehnološkog giganta.

KOMENTARI6 komentara

 1. Cp6a says:

  Opa bate! ARM64 server. Verovatno multi, sto, hiljaduprocesorski. Prema džepu i potrebama. Ovakvi iznenadni potezi me oduševljavaju kod Rusa i Kineza.

 2. teoretičar says:

  Ruski Linuks je omiljen i među američkim kompjuterskim sručnjacima i koriste ga da izbegnu špijuniranje fejsbuka, tvitera, gugla i CIJE. Ali i CIJa ga koristi u zadnje vreme.(moja teorija zavere #1003) Ja sam poluNEdovršeni stručnjak pa se i ne razumem mnogo u te stvari i kao i svi Srbi sejem podatke o sebi na internetu. Umesto j slobodno stavite r. Neću se ljutiti ali isto važi i za ostale. Mislim, tako smo grupisani.

 3. teoretičar says:

  u CIJa arhivi.

 4. Guma says:

  Lepo, lepo!

 5. Budi Bog s nama says:

  Do kraja godine će i Srbija na svoje servere da instalira ruski operativni Alt sistem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *