„КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА“! Пољска се припрема за излазак из ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

„KAO GROM IZ VEDRA NEBA“! Poljska se priprema za izlazak iz EVROPSKE UNIJE

7 avgusta 2017

Evropska unija je početkom ove nedelje dala konačni ultimatum Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj da prime imigrante u roku od mesec dana, a ako to ne učine, navodno će se suočiti s kaznama u skladu s pravilima EU.

Naravno, Budimpešta, Varšava i Prag  ovo vide kao ultimatum i poručuju kako se njihov stav o ovom pitanju neće promeniti.

5. avgusta je Varšava poručila Briselu kako nema nameru poštovati odluku Suda pravde EU i poljsko Ministarstvo okoline je odgovorilo kako će ignorisati presudu i privremenu zabranu seče Beloveške prašume koju je zaštitio UNESCO. Ekolozi upozoravaju da se seče i izvozi drveće starije od 100 godina, što je očigledno kršenje evropskih zakona iz područja ”Priroda 2000”. No, poljske vlasti tvrde da se seče deo šume kako bi se sprečilo širenje opasne štetne vrste potkornjaka, koji se pojavio u prašumi na granici s Belorusijom.

Gotovo da nema područja u kojem Poljska i Evropska unija nisu u sukobu, ali je najveći izbio kada je poljska vlada je pokrenula proces preoblikovanja pravosudnog sistema, a EU  zaprijetila da će teško kazniti zemlju ako bude provodila usvojene mere.

Kako se Varšava oglušila na prijetnje, Evropska komisija je odlučila kazniti Poljsku zbog pokušaja ukidanja podele vlasti. Evropska komisija preti uvođenjem sankcija Poljskoj, iako je Mađarska poručila da će uložiti veto i spriječiti kažnjavanje Varšave.

Sankcije su uopšteno glavno sredsvo kojim EU provodi svoje ciljeve u spoljnoj i bezbedonosnoj politici. Prema saopštenju Brisela, ”sankcije trebaju pomoći u širenju mira, demokratije i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava”.

Cilj sankcija je da se zemlje kojima su nametnute prinude na političke promene, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Dovoljno se setiti primere Kube, Irana, Severne Koreje i sada Rusije.

Međutim, Brisel je uveren da će pritiskom i sankcijama ”izolovati vlade i druge grupe koje ugrožavaju interese EU ili krše međunarodne standarde, a one će trajati sve dok one ne promijene svoje stavove”.

Uvod u najavu da Poljska ne treba Evropsku uniju

Jednako kao što je bio slučaj s drugim zemljama, Poljsku ne samo da ne plaše prijetnje sankcijama, nego je zauzela još čvršći stav, a ako bude potrebno, može i izaći iz Evropske unije.

”Poljska vlada će otvoriti pitanje članstva zemlje u EU i evropske budućnosti zemlje”, rekao je predsednik Evropskog veća Donald Tusk. Bivši predsednik Poljske u akcijama Varšave vidi opasan pokušaj da zemlju uvuče u sukob s EU, a na kraju bi mogla saopštiti da Evropska unija uopšte ne treba Poljskoj, izveštava EU Observer.

”Poljska vlada se priprema razmotriti pitanje članstva zemlje u Evropskoj uniji”, rekao je predsednik Veća Evrope i bivši predsednika Poljske Donald Tusk.

Prema njegovim riječima, ”evropska budućnosti Poljske je danas vrlo upitna”.

”Sama činjenica da je odluka Evropskog suda je tako arogantno odbijena, govori da je Vlada Poljske pokrenula vrlo opasan proces. Ova je situacija očigledan pokušaj da Poljska uđe u sukob s Evropskom unijom”, rekao je čelnik EU o svojoj domovini.

”Ovo je kao uvod u najavu da Poljska ne treba Evropsku uniju i da EU ne treba Poljsku”, uveren je čelnik Evropskog veća i dodao ”kako se boji da je ovaj trenutak sve bliži”.

Prema njegovim riječima, poljsko pravosuđe je do sada bilo u sukobu s institucijama EU, a čak i njezini saveznici u regionu, kao Mađarska, počeli su se distancirati od Poljske u Evropskom veću.

”Postoji niz tema u kojima se poljska vlada ponaša vrlo kontroverzno. To vidi cijela EU, ponekad čak i Budimpešta”, rekao je Donald Tusk, iako Orbanova podrška  Varšavi do sada nije izostala.

Kao što smo naveli, Evropska komisija je zaprijetila da će uvesti sankcije Poljskoj zbog reforme pravosuđa. Varšava može biti lišena prava glasa u veću Evrope, što bi bila odluka bez presedana u istoriji Evropske unije, naglašava EU Observer.

Osim toga, Evropska komisija je počela pripremne radove s namerom da kazni Poljsku za nepoštivanje odluke Evropskog veća o davanju azila izbeglicama koji se nalaze u Grčkoj i Italiji. Na drugoj strani, Poljska se priprema zatražiti odštetu od Nemačke za štetu počinjenu u Drugom svetskom ratu, što će otvoriti novo polje sukoba s Evropskom unijom, zaključuje EU Observer.

KOMENTARI10 komentara

 1. gaga says:

  Raspad sistema!A Srbija hoce u taj cirkus!

 2. Kosovac says:

  Zadnja rečenica, Poljska traži odštetu od Nemačke, a to će otvoriti novo polje sukoba s Evropskom unijom, zaključuje EU Observer. Zašto sukob sa EU?, valjda je logično ako je sukob da to bude sa Nemačkom………. Ovde se otvara mnogo pitanja. Odgovori su tu kao na tacni, ali pošto se ne sviđaju Sorošu, teško dolaze do ušiju.

 3. Barakuda says:

  Samo budale ne vide šta je u stvari ta EU bez dna ! Poljaci da su pametni, izašli bi što prije i ostali nezavisni od bilo koga !

 4. DjKrmak says:

  Koja glupost. Zivim u Poljskoj i niko ne prica o ovom niti imaju namjeru da izadju iz EU. Da se to desi izbio bi gradjanski rat izmedju naroda koji je 99% za EU, I vlasti PIS-a. Velika vecina poljaka pa recimo 80-90% ne vole ruse, zbog desavanja i pokolja koje je staljin uradio tokom drugog svetskog rata kad je u dogovoru sa njemcima napao poljsku iza ledja, kao jednu zemlju koja je pruzila otpor fazizmu. Svi i dalje pricaju... danasnje generacije da njima ne vjeruju, jer su nemilosrdno ubijali sve sposobne, skolovane i pametne a zene silovali. To u njima zivi kao sto u nama zivi bol prema SAD, Njemackoj, Francuskoj, Britaniji ... jasno Hrvatima, Siptarima, Muslimanima. Mnogo puta sam u razgovorima rekao ... pa nije Putin i danasnja Rusija sto i Staljin i SSSR, ubijali su oni i svoje tamo... kao komunisti. Ali naravno od njih sto cujes ... sve je to isto. Ne vjerujemo ni Njemcu ni Rusu. Jedina zemlja koja im nije nanjela stetu a da je velika sila je SAD i Poljska se slijepo drzi SAD, EU i NATO... Znaci jednom zavujek... Oni ne vole Ruse, Ukrajince i Bjeloruse. Ne vole ni Njemce, ali sa njima mnogo posluju pa zmire. Uz to da kazem da veoma simpatisu i vole, narode bivse Jugoslavije, i Srbe i Hrvate ... a kao katolicka zemlja nisu bas naklonjeni Islamu. Bez obzira sto mi ne volimo NATO, i sto volimo Ruse... ovo vam je istina. I prestanite pisati gluposti.

  • Kosovac says:

   @ DjKrmak, ….. Bez potrebe se uzbuđuješ toliko, Poljska i da hoće ne može da napusti EU. Čak i velika Engleska ima problema sa napuštanjem EU, ali jedina od sadašnjih članica to može, ne zato što 99% njenog naroda to traži, nego zato što su jedini oni jaki i sposobni da se odupru karakondžuli………. Bulčo, Ne misliš valjda da će Luksemburg da napušta EU………. Poljake su prvo tranžirali Nemci (II svetski rat), posle su se i Rusi malo opustili, verovatno su videli da Poljaci i nisu neki ljudi. Poučeni Nemačkim iskustvom, a i iz znatiželje da vide kako Poljaci posle podnose ruske logore. Staljin je hteo da uporedi Nemačke logore sa Ruskim logorima………. Sada, kada su se Poljaci privrzli svojim prvim Dželatima (Nemci), ti kao fol živiš u Poljskoj, pa si ošacovao da je 99% Poljaka dupe dalo za EU………. Za nas Srpske medijumske potrošače je velika stvar ovo što Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka pokazuju nezadovoljstvo, a EU im preti sankcijama. Komšije Rumuni i Bugari se plaše, inače bi i oni isto. Ja se nadam da će ti protesti da idu dobro dalje, a ići će samo ako pomenute „države“ dobro prouče iskustvo Srbije u proteklih 100 godina.

  • ! says:

   A da li su ti tvoji prijatelji Poljaci pričali da kada je Hića okupirao Čekoslovačku da su i oni Poljaci okupoirali severni deo te Čekoslovačke u dogovoru sa Hićom!

 5. Branežac says:

  Poljaci su kao ponosan Slovenski narod prevodjenjem u katoličanstvo postali glavno oružje Vatikana( Zapada) u večitoj borbi protiv pravoslavlja. Viševekovno ratovanje sa Rusima je ostavilo traga u istorijskom sećanju.Poljaci se sećaju Staljinove osvete, ali su potusnuli sećanje na 300 godina okupacije Ruskih zemalja, Tevtonskih pokolja Rusa na najsuroviji način u istoriji,(ako se izuzmu ustačke metode nad Srbima). Ali i sami Poljaci, mada deo Srbskog etnosa ,su prisilno preobratili u katoličanstvo S V E Srbe starosedeoce Baltika, Pomoranije( današnje Pomeranije), Lužice, Brandeburga -Pomorane, Kašube, Lužičane- po nekim izvorima i više od Germana.Sam Donald Tusk je Kašub-potomak starosedelaca Baltika, osnivača Gdanjska, koji z n a j u svoje Srbsko poreklo, imaju srbske toponime, reči i običaje. Poljaci će biti uz Nemce , najveće žrtve i žrtveni jaganjci bezobzirnog Zapada u pokušaju da opet ovladaju Rusijom.Nažalost.

 6. deda mraz says:

  Djkrmak objasni tim da ni njih niko ne voli u Evropi kada dodju sa svojim tupavim cetvrtastim glavama i glavonjama objasni da Staljin nije Rus nego Gruzin a oni izuzetno podrzavaju Gruziju, Ameri ih strasno vole i zato su im postavili raketni stit da ih Rusi prve sprze.

 7. M says:

  Ipak,bilo bi im bolje da nisu na svoj teritorij metnuli NATO rakete i proturakete itd.,jer ce umjesto njih primiti udar (mozda A-udar) zbog Velike Igre koju nisu prozreli ni elementarno.Steta,Velika steta!Pogotovo stoga sto ce glavni uzrocnici (Zapad) proci puno bolje.

 8. Way says:

  Karte severne amerike se otvaraju, naguzili su europu sa emigrantima, a mađari, poljaci i česi su slični po tom pitanju našoj "braći" hrvatima. Samo će da ojačaju i dupliraju bodljikavu žicu. I opet bićemo za sve krivi mi srbi što puštamo toliki narod i tolika plemena tako olako kroz vrata balkana. I ko vam kaže da se istorija ne ponavlja? Na kraju će morati da se primeni sorošev plan da se plati emigrantima kako bi se ohrabrili da i po srbiji ostaju i postaju sitniji i krupniji trgovci sa podrškom i kontrolom zapada. A mi i inače samo čekamo pare i strani kapital, dakle uklapa se u naš srpski san.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *