КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА – Руси враћају део Беринговог мора!

KAO GROM IZ VEDRA NEBA – Rusi vraćaju deo Beringovog mora!

1 februara 2020

Rusija neće ispunjavati odredbe iz sovjetsko-američkog Sporazuma Ševardnadze-Baker“ u okviru kojeg je Rusiji ograničeno pomorsko pravo u morskom prostoru Beringova „moreuza. Ovu nameru Moskve je najavio čelnik Odbora za međunarodna pitanja Veća Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

O izvodljivosti daljnjeg provođenja sporazuma su na zatvorenom sastanku raspravljali su nadležni odbori Veća federacije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Federalne službe“sigurnosti (FSB), koja koordinira rad Obalne straže, te Federalne agencije za ribarstvo. Predstavnici svih tela su bili ujedinjeni u stavu o odbijanju sprovođenja pomenutog sporazuma. O svemu će uskoro i službeno biti obaveštena predsednica Veća federacije Valentina Matvijenko.Prema zameniku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeju Rjabkovu, sporazum potpisan 1990. godine nikada nije ratifikovan na parlamentarnoj razini, ni pod Sovjetskim Savezom, ni kasnije u Ruskoj Federaciji. S tačke gledišta međunarodnog prava, bez ratifikacije takvi sporazumi nemaju obvezujuću pravnu snagu, iako se privremeno mogu primenjivati.

U oktobru 2019. je senator s područja Kamčatke Boris Nevzorov prvi put predložio da se ruski deo ekonomske zone, kojeg Sjedinjene Države smatraju svojim, proglasi ruskim. Nevzorov smatra da je „Sporazum Ševarnadze-Baker“ diskriminirajući i nepravedno je oduzeo Rusiji 78.000 kvadratnih metara Beringovog mora, uključujući i kontinentalni pojas.

Uvođenjem 200 milja ekskluzivnog privrednog pojasa između naših teritorija u Beringovom i Čukotskom moru, prema međunarodnoj praksi bi se razgraničenje morskih prostora trebalo odvijati duž srednje linije jednako udaljene od obala dveju zemalja. Međutim, zbog ustupka Eduarda Ševenadzea, granica spornih područja je povučena duž linije američkog epikontinentalnog pojasa na štetu ruskog – objasnio je Nevzorov.

– Rusija je zbog toga izgubila godišnju proizvodnju više od 500 hiljada tona ribe i rakova, ali je izgubila i pristup naftnim i plinskim poljima vrednim stotinama milijardi dolara. Osim toga, privremena crta razgraničenja postala je prepreka razvoju Severnog morskog puta, posebno sada, jer svaki put kad trebate proći, morate pitati Amerikance za dozvolu za prolaz Beringovim moreuzom – dodao je ruski političar.

Valentina Matvijenko je podržala ideju senatora, što sugeriše da je predlog ranije raspravljan iza zatvorenih vrata, a Moskva je sad odlučila da je vreme da se granica povuče prema međunarodnom pravu mora.

– Svi smo stidljivi, svi smo skromni. Trudimo se oko svega toga, ali samo „pretimo“ da ćemo poduzeti simetrične mere. Dakle, potrebno je poduzeti simetrične mere, ali koliko je ljudi spremno progutati takav stav Rusije? – rekla je Valentina Matvijenko, najavljujući da Rusija ništa neće činiti protivno međunarodnom pravu i da će se granica konačno povući kao u svim sličnim slučajevima, svidelo se to Americi ili ne.

Nakon što prođe potrebnu proceduru u Državnoj dumi i Veću Federacije, usvojeni predlog u pravilu potpisuje ruski predsednik i tada postaje zakon. Kada se to dogodi u slučaju odbijanja ispunjavanja odredbi iz sovjetsko-američkog Sporazuma Ševardnadze-Baker“, zadatak čuvanja ruskih voda i epikontinentalnog pojasa će, sudeći po sastanku, prvo dobiti FSB.

(logicno.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  VANJSKIH poslova. E bbraco komunisti...nikad mi vas da se otarasimo.:)

  • Ivke says:

   Bas tako

  • Nine says:

   Zorane, logično je da hrvatski sajt logicno.com piše VANJSKIH, jer je ta reč kod njih oduvek u upotrebi. Inače, ovaj portal ima veoma realne članke po mnogim pitanjima, kao što je to vidljivo i iz ovog članka.

 2. milorad2 says:

  Hm ajd sad da vidimo šta će USA da uradi povodom toga,čiji ribarski brodovi će da tonu tu, za početak.Mislim da je sad savim jasno da više neće biti popuštanja sa ruske strane što je sasvim logično posle svih američkih napada.Zato se i transportuju američke oklopne snage u evropu:) veselo.Pretpostavljam da će poljska započeti rat PONOVO.

 3. M says:

  Rusija(Ševardnadze)taj ustupak nije ni trebala dati,ali je bila slaba pa je ipak dala!Sad misli da je dovoljno jaka da traži pravdu!Ali, pravda je skupa i teško dostižna,jer i USA ima svoju verziju istog!Pa će se vidjeti koji nastavak slijedi!Bit će divno čudo ako se mirno i glatko oko toga dogovore!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *