Kao je Bobi Fišer Zavoleo Beograd

Kao je Bobi Fišer Zavoleo Beograd

10 jula 2014

11B0(1)_6bi Fiser20x09. jula 1958. mladi petnaestogodišnji američki šahovski šampion Bobi Fišer, čudo od deteta, doputovao je prvi put u Beograd, na proputovanju iz Moskve, kao gost naše redakcije! Cilj mu je bio Portorož, predstojeće kvalifikacije za prvenstvo sveta, Međuzonski turnir.

Večernje novosti“, koje su tada izlazile kasno popodne, objavile su na poslednjoj strani fotografiju sa aerodroma u Surčinu: „Fišer danas u Beogradu“, sa veliikim naslovom: Iz Moskve u „Moskvu“.

I znajući celu istoriju, čovek i danas ne može da sakrije uzbuđenje, prelistavajući stare komplete novina, o zbivanjima tih dana, koje su čuveni reporteri „Novosti“ Dušan Đurić, Stevan Tatić i Nikola Bibić živopisno odslikali.

Novosti“ su Bobiju organizovale dva trening meča, sa budućim velemajstorima Janoševićem i Matulovićem. Masa sveta bila je na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića). Gore, u zgradi „Borbe“, u salonu „Novosti“ igrani su ti mečevi, a u sali „Ateljea 212“ („Atelje“ je tada bio u zgradi „Borbe“, gde je danas Komercijalna banka), na velikoj demonstracionoj tabli prenosili su se potezi. Zbog velikog interesovanja naplaćivane su karte. Novine su koštale 10 dinara, ulaznice 50. Čuvena šahovska lepotica, velemajstor, i najzad, slavna novinarka „Novosti“ Milunka Lazarević, komentarisala je poteze. I da se ne lažemo i Milunka je povećavala svu tu euforiju. Fišer je sa Janoševićem igrao 1:1 (dve remija), a Matulovića je pobedio sa 2,5:1,5.

Ali svi su osećali da se događa nešto veliko. I dok su šahovski eksperti izražavali sumnju da u tadašnjem trenutku Fišer može da uspe u Portorožu, čak i da uopšte osvoji 50 odsto poena, obični šahovski zaljubljenici bili su oduševljeni.

Bobi je postao miljenik grada. Bio je u Pionirskom gradu. Deca su ga oduševljeno pozdravila, a on je Grad u Košutnjaku uporedio sa Diznilendom, samo sa razlikom „što se tamo sve plaća“.

Fišerova starija sestra Džoan (20), koja ga je uostalom i naučila da igra šah, izrazila je želju da sa bratom odigra partiju tenisa, jer su videli „predivne terene“ na Kalemegdanu. Pred hotelom „Moskva“ gde su Fišerovi bili smešteni, uvek je neko čekao…

Mnogo godina kasnije, novi šahovski šampion Gari Kasparov, u svojoj knjizi „Moji veliki prethodnici“ ovako je zabeležio taj susret Fišera i Beograda.

U te dane u Beogradu je bio u prolazu američki majstor Mednis. Fišer obradovan neočekivanom gostu, pokazivao mu je kako je ‘tukao‘ Matulovića. Mednis priča: ‘Po danu Fišer me je vodio po gradskim parkovima. Među Beograđanima on je već bio znamenitost. Svuda gde smo se pojavljivali, zaustavljali su nas i okruživali ljudi‘.

U kultnom šahovskom klubu „Slavija“ u Dobrinjskoj, koji je nažalost sa demokratskim promenama devedesetih „oslobođen“ od šahista, igrani su blic mečevi Fišer – Matulović. „Novosti“ su pisale da je Fišer je propustio ručak, jer je Matulović poveo 5:0, pa dok nije izjednačio na 8:8, nije se prestalo igrati. Kasnije je Fišer dobio 7:1 i 5:0.

Ali zaista se događalo nešto veliko. Bila je to 1958, još „doba nevinosti“. Reporteri „Novosti“ su opisivali i peripetije.

Meč sa Janoševićem trebalo je da počne, ali zaboravljeno je na samo jednu sitnicu: nigde nije bilo šahovskog sata. Dušan Đurić je kršio ruke, jurio niz tri sprata „Borbe“, a onda se pojavio sa spasonosnim paketom. U njemu su bila dva „Insina“ budilnika!

I tako se razvila ljubav. Fišer je u Portorožu uspeo. Plasirao se, kao najmlađi u istoriji, na Turnir kandidata. Počeo je njegov nezaboravni pohod ka tituli svetskog prvaka – miljenika celog sveta.

U Beogradu je bio junak i 1970. na čuvenom „meču stoleća“ u Domu sindikata. Igrao je zatim i 1992. u Sava centru u reprizi meča iz 1992. sa Borisom Spaskim. Zbog tog meča i dolaska u Jugoslaviju zaradio je pretnju hapšenja od sopstvene zemlje. Kasnije je 2007. postupak bio pokrenut, bio je pritvoren u Japanu, gde se oženio. Šahisti čitavog sveta nosili su majice „Free Bobby Fischer“. Island mu je dao utočište. Tamo je i umro i sahranjen 2008, ali Srbija i Beograd zauvek su mu ostali u srcu.

A sve je počelo 9. jula 1958. I nije ni danas zaboravljeno. Povodom 9. jula, prvog dolaska Fišera u Beograd, danas će u kultnom šahovskom klubu „Beograd“, u Ulici kralja Milana, biti održan mali brzopotezni turnir…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *