KAO NEKADA NEMCI: Zarobljeni Ukrajinci šetaće kroz Donjeck kao nekada Nemci kroz Moskvu

KAO NEKADA NEMCI: Zarobljeni Ukrajinci šetaće kroz Donjeck kao nekada Nemci kroz Moskvu

21 avgusta 2014

39828-700x496Selo Dmitrovka koje se nalazi pored Donjecka, gađano je municijom punjenom otrovnim materijama koje izazivaju smrt, saopštili su ustanici.

Po ulicama su razbacani delići municije. Ustanici koji se bave uklanjanjem te municije kažu da pri dodiru s ljudskom kožom njenih otrovnih materija dolazi do izuzetno snažnog trovanja.

Meštani su uvereni da ukrajinska vojska želi da ih uništi, a njihove gradove da zbriše s lica zemlje.

Upravo time se može objasniti granatiranje crpne stanice i trafo-stanica u Donjecku. Prekidi u snabdevanju vodom i strujom predstavljaju dodatni problem u gradu u kojem počinje da se oseća nestašica namirnica i lekova.

U težoj situaciji trenutno je Lugansk, gde su od početka avgusta stotine hiljada ljudi bez struje, vode, telekomunikacija i stabilnog snabdevanja namirnicama.

Uprkos svim teškoćama, ustanici se uspešno brane.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko saopštio je da narodna vojska nastavlja da popunjava svoje redove.

„Svi koji su nam pristupili su dobrovoljci. Na primer, danas nam je stiglo 14 Srba” – istakao je Zaharčenko.

To su prvi Srbi koji su stigli u Novorosiju nakon strašnog upozorenja zvaničnog Beograda Srbima da ne učestvuju u borbama za Novorosiju jer će biti tretirani kao plaćenici.

Trenutno u redovima ustanika ima nešto manje od 300 Srba.

Zamenik ministra odbrane DNR za obaveštajni rad, koji je široj publici poznat samo kao „Loš soldat”, predložio je da se zarobljeni ukrajinski vojnici – na Dan nezavisnosti Ukrajine (24. avgusta) – „provedu ulicama Donjecka, kao Nemci po Moskvi posle Staljingrada”.

„Loš soldat” je otkrio da su kontraobaveštajci i specijalci DNR – samo oko Šahtjorska – juče i danas „nalovili” 13 Ukrajinaca. Među njima, i jednog pukovnika. A nerazmenjenih (za zarobljene pripadnike Armije DNR) ima mnogo više…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *