КАПЕТАН ДРАГАН: Хрвати, дођите ако хoћete да ме видите

KAPETAN DRAGAN: Hrvati, dođite ako hoćete da me vidite

22 marta 2015

320633_1Već devetu godinu Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, po zahtevu Hrvatske sedi u australijskom pritvoru. Trenutno se bori da ne bude izručen Hrvatskoj, jer će ga, tvrdi, tamo ubiti. Poziva, iz sidnejskog pritvora, hrvatsko pravosuđe da pošalje svoje sudije u Australiju i tamo ga ispitaju. Specijalno za „Novosti“ objašnjava:

– Švedska od Engleske traži Džulijana Asanža i ispitaće ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene saluša u Sidneju!

Australijsko pravosuđe okleva da izvrši odluku o ekstradiciji Kapetana Dragana, donesenu još 2010. godine. A Vasiljković ima poslednju šansu – žalbu Vrhovnom sudu i obaranje presude.

– U toku je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rešenja Federalnog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminisana, čija su ljudskih prava pogažena. Niko me nije saslušao i niko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjene ratne zločine. Zato pozivam Hrvate da me saslušaju u Sindeju. Neka hrvatske sudije dođu kod mene u zatvor da me vide živog, da čuju moje svedočenje, a ujedno da vide i Australiju – poručuje Kapetan Dragan, koji je svoj zahtev uputio i australijskom pravosuđu.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, Australija još nije odgovorila na službeni predlog Ministarstva pravde Srbije, koji je ministar Nikola Selaković poslao svom australijskom kolegi ministru Majklu Kinenu. U njemu se predlaže da Australija ne izručuje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, već da se omogući njegovo suđenje u Srbiji. Uostalom, Velika Britanija slično je postupila u slučaju Milana Španovića, kome je suđeno u Srbiji.

Australija Vasiljkovića godinama drži u samici u zatvoru Parkli kao da je najokoreliji kriminalac, a da pritom nije utvrđivala njegovu eventualnu krivicu. U pritvoru ga posećuju njegova supruga Nada, brat Kića, najbliža rodbina i prijatelji.

PROSLAVIO 60. ROĐENDAN

Kapetan Dragan je nedavno, u dobrom raspoloženju, proslavio svoj 60. rođendan. Čita tehničku literaturu, svira na gitari i ponekad – zapeva.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Vekarić radi da se izruči hrvatskoj. Mi kao narod, nismo organizovali nijedan način podrške Kapetanu Draganu. Srbi se sakrili u mišje rupe. Misle da će to da ih spasi. Gde ste juče na protestu? Imali "preča" posla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *