Kapetan Dragan je već osam godina lišen slobode

Kapetan Dragan je već osam godina lišen slobode

21 januara 2014

aus_KapetanDraganNa Jovanjdan, pre osam godina u Australiji uhapšen je Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Na zahtev Hrvatske države, a pod optužbama da je izvršio ratne zločine na teritoriji u oblastima okupirane Republike Srpske Krajine, gde su on i njegove jedinice delovale.

Sve je počelo septembra 2005. godine kada su određeni mediji u Australiji objavili članke pod nazivom „ Srpski komadant eskadrona smrti živ i zdrav podučava golf u Pertu“. Nedugo zatim uz ozbiljnu medijsku hajku dolazi i do hapšenja sa ciljem da se Kapetan Dragan u najkraćem roku isporuči Hrvatskoj i da se preko njega sudi i celom srpskom narodu koji je u Krajini branio svoj kućni prag.

Posebno zanimljivo je to, da za osam godina nisu obelodanjenje tačke optužnice po kojima ga Hrvatska tereti i samo zahvaljujući upornosti, nepokolebljivosti i potpunom pravnom uporištu koje Kapetan Dragan i njegov pravni tim imaju uz sebe on još uvek nije isporučen.

Postavlja se pitanje, ko i iz kog razloga u zatvoru drži čoveka protiv koga ne postoji jasna optužnica, ko i za čiji interes pokušava da srpski narod dodatno predstavi kao zločinački i zbog čega se niti jedna vlast u Srbiji od tog trenutka nije reagovala da zaštite prava čoveka koji se u najtežim trenucima za naš narod stavio na raspolaganje svojoj državi.

Podsećamo da je Dragan Vasiljković, još 1991. Godine osnovao fond pod nazivom „ Kapetan Dragan“ i da je taj fond prikupio milione dolara pomoći za 67.000 ratnih žrtava, uključujući i 12.000 ratne siročadi. Fondacija je ujedno imala i ključnu ulogu u snabdevanju srpskih bolnica i stanovništva medicinskom opremom, materijalima i lekovima tokom perioda sankcija. Jedini „greh“ Kapetana Dragana je to, što je uspešno organizovao odbranu RSK, i srpskog naroda kome su ponovo 90-tih godina prošlog veka pretile ustaške kame i novi „Jasenovac“ i „Jadovno“ kao za vreme Ante Pavelića i fašističke NDH.

Srpski sabor Zavetnici apeluje na državne organe RS da uzmu u zaštitu Dragana Vasiljkovića, da pokažu makar malo kako nacionalnog tako i ličnog dostojanstva.

(Srpski sabor Zavetnici)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *