Kapetan Dragan se ponovo žalio protiv izručenja Hrvatskoj

Kapetan Dragan se ponovo žalio protiv izručenja Hrvatskoj

23 septembra 2013

aus_KapetanDraganAdvokati Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je optužen za ratne zločine, žalili su se protiv njegovog izručenja iz Australije Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni komandant u tadašnjoj Krajini 1991. i 1992. Kako prenosi australijski list „The Australian“, na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom, njegov advokat Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredsrediti na pravna odlaganja u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

„Prošlo je jako mnogo vremena“, rekao je Burnside, pitajući se da li je odluka ministra Clarea donesena „u razumnom roku.“

U izlaganju pred sudijom Jennifer Davies, istakao je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina i da je to relevantno za ocenu da li je odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe, ali je Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio da je on počinio ratne zločine mučenja i silovanja i da je priznao pokolj, prenosi agencija Hina.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *