Kapetan Dragan: Za koga sam ginuo? Za državu koja me zaboravila?

Kapetan Dragan: Za koga sam ginuo? Za državu koja me zaboravila?

17 juna 2013

aus_KapetanDraganDragan Vasiljković, srpskom narodu poznat kao Kapetan Dragan, već je sedam godina u zatvoru, u Australiji, zbog lažne optužbe Hrvatske da je ratni zločinac,a Srbija ga je zaboravila.

„Razočaran sam u državu koja mi do sada nije pružila nikakvu pomoć. Ginuo sam za Srbiju, ali su me svi zaboravili. Borim se sam da me ne izruče Zagrebu. Ležim nevin i trunem u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno“, kaže Kapetan Dragan.

On objašnjava da je najviše razočaran u premijera Ivicu Dačića jer nije ispunio svoje obećanje.

„Dačić me je pozvao telefonom kada je boravio u Australiji prošle godine. Razgovarali smo 15 minuta, obećao je da će Srbija učiniti sve za mene. Delovao mi je iskreno. Međutim, vreme prolazi, pomoć od države ne stiže. Sada se pitam za šta sam se borio? Vratio sam se u inostranstvo da pomognem Srbima. Imao sam karijeru, ugled, bogatstvo, ali sam ipak otišao da zaštitim narod u Krajini. Država je pomagala haške optušenike, ali ne i mene“, dodaje on.

Dragan ne krije da ga u Australiji tretiraju kao zločinca i kriminalca.

„Nažalost, za mene rat još traje! Jedini sam politički zatvorenik u Australiji. Ovde sam u zatvoru sa mafijašima i ubicama. Dve godine sam bio u samici. Zdravlje mi je ozbiljno narušeno, au ćeliji zna da bude i 45 stepeni. Uhapšen sam zbog poternice Hrvatske o navodnim ratnim zločinima. Neverovatno je da sam bio svedok u Hagu, da u to vreme protiv mene nije pokrenut nikakav postupak. Kada sam se vratio , u Australiji sam živeo normalno. Ubrzo je stigao i zahtev od Hrvatske. Iako Australija dosad nije izručivala svoje dražavljane, ipak su doneli odluku da me isporuče“, kaže on.

Takođe, kapetan Dragan objašnjava da je Australija, nažalost, jedna od retkih razvijenih zemalja u kojima ne postoji deklaracija o ljudskim pravima.

„Ovde je moguće da čovek leži u zatvoru sedam godina bez optužnice, bez predrasuda ili verodostojnih dokaza.Ipak, ne odustajem od borbe“.

Da bi olakšao sebi boravak u zatvoru, kapetan čita, piše i svira gitaru.

„Živim svaki dan kao da mi je jedini. Ne nosim sat, a sa zida sam već odavno skinuo kalendar“, završava Kapetan Dragan.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *