Капетану Драгану казна смањена на 13,5 година

Kapetanu Draganu kazna smanjena na 13,5 godina

6 jula 2018

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je za godinu i po dana kaznu zatvora Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu.

Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Ovom odlukom delimično je usvojena žalba Vasiljkovića u delu odluke o kazni, pa je preinačena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru prošle godine, Vasiljković bio osuđen na 15 godina.

Drugostepenom presudom ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osudujućem delu prvostepene presude, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Šta je "država" Srbija uradila u slučaju kapetana Dragana? Sramno!

    • Velika Metla says:

      Za Srbiju,isto što i za sve ostale..................,predala je hagu sve šta su tražili,a i pride! Srbija je kao država prdnula u čabar! A i neka je! Kukavičluk joj dolazi glave!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *