Капуљаче

Kapuljače

22 decembra 2016

aleksandar-apostolovski 789346

Piše: Aleksandar Apostolovski

Služeći se navijačkim metodama i maskirani plaštom ideološkog aktivizma na krajnjoj desnici i levici, suprotstavljene grupe studenata na Filozofskom fakultetu, uspele su da na nekoliko minuta prekinu tribinu i promociju knjige „Istorija Republike Srpske“. Najavivši akciju nekoliko dana ranije na društvenim mrežama, anarhisti naoružani mobilnim telefonima, snimali su četrdesetak sekundi svoju diverziju, u kojoj su, kao u dobro osmišljenoj teatarskoj podeli, aktivirani i ekstremni desničari. Tako je dvočasovna intelektualna rasprava ostala u senci huliganskih sukoba mladih filozofskih glava prekrivanih kapuljačama.

Iako su neki mediji odmah gromoglasno preneli da je grupa mladića izvikivala zlokobne nacističke parole „Hajl Hitler“ i „Zig hajl“, učesnici tribine, istoričari Predrag Marković i Čedomir Antić su to demantovali. Ali, kako to inače biva sa demantijima, bilo je uzalud. Duh iz boce je otvoren i medijski prostor su zapljusnula saopštenja stranaka i društveno-političkih radnika o bujanju fašizma, nasilja i netrpeljivosti, kao opštem mestu naše svakodnevice. U prvi mah se činilo kao da je Dimitrije Ljotić vaskrsao i umarširao u amfiteatar fakulteta, oteravši Sokrate i promovišući Firere.

Takve grupe pseudolevičarksih esktremista i čuvara sersbkih nacionalističkih zabluda, nastavljaju da režiranim i nedopustivim incidentima svoju marginalizovanu poziciju predstavljaju kao dominantan uticaj na srpsko društvo. I, taj posao im ide od ruke. Policajci u civilu, prerušeni u Hegele, brzo su sprečili eskalaciju sukoba. Nisu morali da imaju doušnike, jer je čitava internetska zajednica nekoliko dana ranije brujala o nameri da se tribina nasilno prekine.

Razumljivo je likovanje stranaka i analitičara kojima proradi hormon sreće kad god se Srbija pomene u negativnom kontekstu, naročito sa profašističkim predznakom. Njihovo je demokratsko pravo, da prave buru u čaši vode. Ali manje je jasno zbog čega narodna milicija, kako joj tepa Predrag Marković, dejstvuje tek kada se incidenti dogode.

Naime, u sprečavanju delovanja ekstremističkih grupa, važe ista pravila kao i u otkrivanju kancera. Najvažnija je preventiva.

Otuda je delovanje države sa odloženim dejstvom i ravnodušno gledanje na formiranje huliganskih ekipa leve i desne orijentacije na Filozofskom fakultetu neozbiljno i neodgovorno, jer neokomunisti i anarhosindikalisti, u kohabitaciji sa pristalicama neofašističke misli, drže gotovo čitavu deceniju zajednički front, ušančeni u učionicama i zaštićeni autonomijom Univerziteta. Društveni radikalizam promovišu ponekad argumentima, a često i pesnicama.

Ako se aktiviraju isključivo zbog ideja, onda se njihovo delovanje može smatrati političkom egzotikom. Ako se aktiviraju na dugme, pravo je pitanje, ko drži daljinski upravljač.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *