Карабињери јуре лекове по Црној Гори

Karabinjeri jure lekove po Crnoj Gori

6 aprila 2015

karabinjeri-italija-policij_620x0Posle izbijanja afere „Farmatrafik“ u Italiji, u koju je umešano 50 osoba, od kojih 25 u kriminalno udruživanje, a 19 je uhapšeno zbog građe skupih citostatika za bolničko lečenje, čija je cena po kutiji 10.000 evra, razloga za zabrinutost ima i u Crnoj Gori. Paolo Belgi, komandant specijalne jedinice karabinjera u Milanu zadužene za sprovođenje istrage o krađi lekova u Italiji, kazao je da među uhapšenima, kao ni među osobama koje su bile predmet istrage, nema državljana Crne Gore, ali da je ova država uključena u istragu jer je utvrđeno da je vlasnik veledrogerije u Crnoj Gori kupovao ukradene lekove od jednog od spornih preduzeća, ali da nije bio svestan kriminalnih radnji, pa zbog toga nije među osumnjičenima.

Belgi je kazao da zasad policija nema podatak koliko je kradenih citostatika prodato crnogorskim bolnicama švercerskim kanalima, ali je naglašeno da su istragom obuhvaćene operacije u periodu od 2011. do 2013. godine. Visoki funkcioner italijanske žandarmerije je kazao „da nisu bili u mogućnosti da utvrde u kakvom stanju su bili lekovi koji su prodavani u Crnoj Gori, kao ni da li su čuvani u odgovarajućim, specijalnim uslovima“.

Posle prve vesti o prodaji ukradenih citostatika, koji su prepakivani u pakovanja s istim nazivom leka, ali su pri tome gubili svojstva, vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković najavio je hitnu istragu, a italijanski istražni organi su utvrdili da je u celom poslu glavni bio vlasnik jedne kompanije iz Milana, koja se bavi prodajom lekova na veliko, protiv kojeg je već u toku sudski proces zbog sličnog krivičnog dela otkrivenog 2008.

Skupi citostatici kradeni su po skladištima na području Milana i iz kamiona kojima su transportovani. Potom su rađene lažne fakture, i lekovi su putovali prema bolnicama u Nemačkoj, Holandiji, Bugarskoj i Crnoj Gori. Za par meseci, farmako-mafija zarađivala je i po desetak miliona evra.

Iz crnogorske agencije za lekove saopšteno je da do sada nije bilo nijedne prijave o sumnji u postojanje falsifikovanih lekova, a iz državne firme za distribuciju lekova „Montefarm“ lakonski su saopštili da su za aferu saznali iz medija. Međutim, istražitelji iz Italije tvrde da trag novca za neispravne citostatike ide i iz Crne Gore, što je utvrđeno praćenjem traga novca koji je slat u Milano, a odatle na tajni račun u Švajcarskoj. Lekovi su u Crnu Goru stizali iz Napulja, a jedna od firmi umešanih u unosan posao je i „Farmazena“ iz Đenove.

„HLADNI LANAC“

Prema pisanju italijanskih medija, švercovani su skupi lekovi za lečenje kancera, „inteferon“, kao i lekovi za Parkinsonovu bolest i za Alchajmera, čija je cena po kutiji 10.000 evra. Ovi lekovi su izuzetno osetljivi na promenu temperature, a kako tvrde italijanski istražitelji, lekovi su prilikom prepakivanja u novu ambalažu, sa novim rokom trajanja, sigurno izgubili svoje terapijsko svojstvo zbog gubitka takozvanog hladnog lanca. Među uhapšenima su vlasnici veledrogerija iz Italije, koji su bili povezani sa kolegama iz Poljske, Irske, Nemačke, Engleske, Holandije, sa Malte, preko kojih su ti lekovi stizali na krajnje odredište, među kojima i u bolnice u Crnoj Gori.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *