КАРАЏИЋ ОТКРИО: Ево зашто нисам дао Војсци РС да уђе у Сребреницу (ВИДЕО)

KARADŽIĆ OTKRIO: Evo zašto nisam dao Vojsci RS da uđe u Srebrenicu (VIDEO)

16 decembra 2016

Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic attends a hearing at the United Nations tribunal in The Hague

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dao je intervju za RTRS iz pritvorske jedinice Haškog tribunala.

Karadžić je ponovio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

On je naveo da se tamo dogodio užasan zločin nad ratnim zarobljenima, ali ne i nad civilima, za koji su odgovorni „otuđeni pojedinci“.

U intervjuu za RTRS, koji je emitovan večeras, Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici, zato što to nedelo nije počinila država, niti regularne jedinice, već nekoliko otuđenih ličnosti, koje su se sve držale u tajnosti.

Jedan svedok je, kako navodi, u Hagu svedočio da su on i nekoliko njegovih saučesnika to čuvali kao tajnu, čak i od neposrednog komandanta. Bez obzira na ovu činjenicu, u Srebrenici se, kako tvrdi, desio užasan zločin nad ratnim zarobljenicima, ali ne i nad civilima.

„Ne može biti nikakvog opravdanja za to što se desilo, ali sve treba rasvetliti i razumeti. To je nešto što su samo naši ondašnji neprijatelji mogli da požele da se desi. Nijedan normalan Srbin ne bi želeo da se nešto takvo počini u ime srpske strane, i svakako to nije učinjeno od strane normalne pameti“, rekao je Karadžić, preneo je portal RTRS.

Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti, zbog 3.500 srpskih civilnih žrtava najokrutnijih zločina koje je počinila 28. divizija Armije RBiH.

Prvi predsednik Srpske je govorio i o zločinima koje su Muslimani u Sarajevu pripisivali Srbima, svojoj žalbi na prvostepenu presudu, pismu koje uputio Savetu bezbjednosti UN-a, svojim najznačajnijom dostignućima u ratnom i poratnom periodu, razlozima smrti haških optuženika, kako danas gleda na Republiku Srpsku i šta misli o pokušaju ukidanja Dana Republike Srpske.

Prvostepenom presudom haškog tribunala Karadžić je osuđen na 40 godina zbog ratnog zločina, a njegova odbrane je uložila žalbu.

Pogledajte:

KOMENTARI3 komentara

 1. Vasilije says:

  Raso, Vojo, Ratko, i Sloba su zadnji pravi Srbi koji su hodali zemljom.

  • Jovan says:

   Tacno mada Rasa raznim intervjuima cini mi se pokusava da umilostivi majmune hasko-nato teroriste. Karadzic mora da zna da nikad to nece uspeti ma sta govorio, zato sto su ti (nato-hag) najveca zlocinackoteroristicka alijansa kojima je zanat ubijanje ljudi i naroda koji zele slobodu. Teroristi suzama ne veruju.

 2. dfgdfga says:

  Gospodo ja sam čekao granatu glavom dok je Karadžić kockao i prodavao teritorije za pare mi borci RS dok smo branili pojedine delove teritorije i bili zarobljavani namerno ostavljani bez municije to je bila njegova ideja naručivao je bombardovanje naše vojske kod Bihaća njega Srbi trebaju OBESITI prodao je Maglaj. U jednom interviju lično je Alija o tome govorio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *