Караџић спојио Војводину и Грачаницу

Karadžić spojio Vojvodinu i Gračanicu

13 oktobra 2018

U RAZMAKU od tri dana, uz pomoć Gogolja, a u inat razdaljini od gotovo 500 kilometara, reditelj Milan Karadžić spojio je Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.

Komedija „Ženidba“ ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u koprodukciji SNP i Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, u ponedeljak je izvedena na gračaničkoj pozornici, a večeras će je premijerno videti i publika Srpskog narodnog pozorišta (Scena „Pera Dobrinović, 20 časova).

Duboko dirnut emotivnim susretima sa domaćinima u Gračanici gde je njegova predstava izvedena u čast 70. godišnjice tamošnjeg teatra, Karadžić ističe da se tamo vratio posle četiri godine i uočio napredak u sferi kulture, prvenstveno u Kulturnom centru pod upravom „neumornog Živojina Rakočevića“.

– Naši ljudi na KiM željni su kulturnih sadržaja, treba da im to priuštimo kad god možemo – kaže, za „Novosti“, Karadžić, reditelj i umetnički direktor Pozorišta „Boško Buha“. Dodaje da bi bio radostan da ova predstava gostuje i u albanskom pozorištu u Prištini, jer „ako neko može da otopi led među narodima, mogu poslenici kulture“.

Za Gogoljevu „Ženidbu“ Karadžić se opredelio ponovo, posle tri decenije, jer ovaj komad ima psihološki iznijansirane likove i temu svuda prepoznatljivu.Ismeva licemerje, čežnje za statusom po svaku cenu, brakove koji se sklapaju bez ljubavi…

– Sve te anomalije i dalje su aktuelne i prisutne u svakom, pa i našem društvu i bez obzira na to što je prošlo gotovo 200 godina otkako je komedija napisana, ona je aktuelna i danas. Gogolj je savremeniji od nekih savremenih pisaca – poručuje Karadžić.

Novosađanima će večeras „Ženidbu“ igrati: Jelena Orlović, Milena Jakišić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Tamara Tomanović i Branko Babović. Kostime je osmilila Dragica Laušević.

U PRIPREMI „OLIVER TVIST“

U SVOM matičnom pozorištu „Boško Buha“ Milan Karadžić uporedo, kako je to inače često do sada činio, priprema Dikensovog „Olivera Tvista.“ U predstavi je angažovano više od 30 glumaca. Premijera je predviđena za 22. oktobar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *