Karadžić traži depešu ambasadora Velike Britanije

Karadžić traži depešu ambasadora Velike Britanije

30 oktobra 2014

radovan karadzic 3rrHaški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od sudskog veća Haškog tribunala da odobri ponovno otvaranje dokaznog postupka odbrane.

To je zatraženo da bi se osigurao prijem depeše britanskog ambasadora Ajvora Robertsa iz juna 1996. godine, saopšteno je iz Haškog suda.

Ta depeša se odnosi, kako je Karadžić naveo u svom zahtevu, na njegovo učešće i saznanja o egzekucijama posle pada Srebrenice.

Vlada Velike Britanije je 23. oktobra ove godine odbila zahtev Karadžića da se ta depeša upotrebi javno u postupku protiv Karadžića pred Haškim sudom.

Otvaranje dokaznog postupka odbrane radi prijema tog dokumenta neće, kako je istakao Karadžić, dovesti do nikakvog odlaganja u sudskom postupku.

Karadžić je naveo da ako bi sudsko veće smatralo da je potrebno unakrsno ispitivanje u vezi informacija iz depeše, on će pozvati ambasador Robertsa kao svedoka, ako to Velika Britanija dozvoli.

Karadžića optužnica tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a završne reči na suđenju izneli su krajem septembra tužilaštvo, a početkom oktobra Karadžić.

Presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *