Karadžić traži Mladića da svedoči u njegovu odbranu

Karadžić traži Mladića da svedoči u njegovu odbranu

18 априла 2013

KaradzicBivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da obaveže nekadašnjeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića da svedoči u njegovu odbranu.

I Karadžiću (67) i Mladiću (70) pred Tribunalom se trenutno sudi, po identičnoj optužnici, za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN.

U danas objavljenom zahtevu da sudije obavežu Mladića na svedočenje posebnim nalogom, subpoenom, Karadžić navodi da je Mladić odbio njegov poziv da dobrovoljno svedoči.

Mladićevo svedočenje, piše u zahtevu, relevantno je za pobijanje svih navoda optužnice protiv Karadžića.

Karadžić, kako je napisao njegov pravni savjetnik Piter Robinson, očekuje, između ostalog, da Mladić posvedoči da „nikada nije izvestio Karadžića, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su streljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevih naređenja, planova ili namere da se zarobljenici pogube“.

U odgovoru na predlog Karadžića da Mladić svedoči 29. jula – za vreme ljetne sudske pauze – Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da to nije moguće zbog toga što se bivšem komandantu VRS sudi po istoj optužnici.

Mladićevi advokati naglasili su da optuženi ne mogu biti prinuđeni da svedoče na svom suđenju, kako ne bi bili izloženi mogućnosti da sami sebe optuže. To, zbog istih optužnica, važi i za Mladićevo svedočenje na suđenju Karadžiću.

Branioci generala Mladića naznačili su i da on zbog narušenog fizičkog i psihičkog stanja „jedva“ učestvuje i u svom suđenju.

Odluku o zahtevu Karadžićeve odbrane sudije će donijeti naknadno.

Zahtev da svedoče u odbranu Karadžića nedavno su odbili i generali VRS Zdravko Tolimir i Radivoj Miletić, koji su nepravosnažno osuđeni na doživotni zatvor, odnosno zatvorsku kaznu od 19 godina zbog genocida, odnosno zločina nad Muslimanima u Srebrenici.

Karadžić je zatražio da sud i Tolimira i Miletića obaveže da svedoče.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u