КАРАЈЛИЋ НАЈАВИО ПРЕДСТАВУ О НАУЧНИКУ: Тесла надмудрио ФБИ

КАРАЈЛИЋ НАЈАВИО ПРЕДСТАВУ О НАУЧНИКУ: Тесла надмудрио ФБИ

3 новембра 2016

kul-tesla_620x0

ВИЗИОНАРСКИ, како то и приличи чувеном надреалисти, Ненад Јанковић, алијас Др Неле Карајлић, осмислио је сценарио о јагми светских обавештајних служби за тајним оружјем Николе Тесле. Да све буде занимљивије, славни музичар је свој сценарио написао пре две године, а ФБИ је тек пре два месеца признао да је уходио великог научника.

Представа „ФБИ – досије Тесла“, чији је Карајлић сценариста и редитељ, а појавиће се и у улози детектива Ника Нелсона, биће премијерно изведена 19. новембра на Сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту. Реч је о мултимедијалној копродукцији СНП-а и „Тесла глобал форума“, уз сарадњу с пројектом „Нови Сад, европска престоница културе 2021“.

Радња је смештена у 7. јануар 1943. године, у Њујорк, када је одлазак научног генија са животне сцене покренуо немилосрдну трку светских обавештајних служби за Теслиним тајним оружјем које би могло да промени ток Другог светског рата.

– Пре две или три године Горан Марић, покретач Удружења „Тесла глобал форум“, и ја дошли смо на идеју да направимо представу о Тесли, једном од људи који су измислили 21. век – рекао је Карајлић јуче новосадским новинарима.

Да би публици дочарао своје виђење научника, Карајлић се, како каже, играо са сценаријем („уплео сам хиљаду елемената“), али и „с музикама“. Осим на звуковима, акценат је и на савременој технологији. Само кликом на компјутер, на неком платну, од укупно њих пет, мења се амбијент у којем се радња одиграва.

– Тиме ми је омогућено да у позоришту направим нешто што би се могло назвати филмском режијом – каже редитељ, и открива да је главни јунак кога он лично тумачи „несрећни инспектор ФБИ Ник Нелсон“ који је добио наређење шефа да уђе у собу „лудог научника“, покупи сву документацију и однесе је у седиште ФБИ.

Пошто није било очекиваних тајних изума, инспектор је доспео у незавидан положај и бива праћен од стране тајних служби. Једини човек који би му могао помоћи је Тесла, али пошто је он већ умро, долази инспектору у снове.

Упокојеног Теслу игра млади глумац Никола Ракочевић, а остале улоге тумаче: Марко Гверо (Артуро Сати), Александар Гајин (Марк Твен), Бојан Димитријевић (Пепе), Небојша Савић (руски шпијун)… На филмском платну, а на сцени током представе, појавиће се Небојша Глоговац у улози Џона Едгара Хувера, првог шефа ФБИ.

ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН

ОВА представа је део промотивног процеса Новог Сада којим се показује да је изузетно значајан за српску културу – рекао је Немања Миленковић, председник Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“. – Ове године навршава се 80 година од када је Тесла 10. јула 1936. године проглашен почасним грађанином Новог Сада.

(Večernje novosti)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. rabin smolej says:

    Opet Bosanceros otkriva velike istine. Beograd je pod okupacijom Bosanaca i Crnogoraca. Srpske kulture vise nema, posao je obavljen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u