КАРАЈЛИЋ НАЈАВИО ПРЕДСТАВУ О НАУЧНИКУ: Тесла надмудрио ФБИ

KARAJLIĆ NAJAVIO PREDSTAVU O NAUČNIKU: Tesla nadmudrio FBI

3 novembra 2016

kul-tesla_620x0

VIZIONARSKI, kako to i priliči čuvenom nadrealisti, Nenad Janković, alijas Dr Nele Karajlić, osmislio je scenario o jagmi svetskih obaveštajnih službi za tajnim oružjem Nikole Tesle. Da sve bude zanimljivije, slavni muzičar je svoj scenario napisao pre dve godine, a FBI je tek pre dva meseca priznao da je uhodio velikog naučnika.

Predstava „FBI – dosije Tesla“, čiji je Karajlić scenarista i reditelj, a pojaviće se i u ulozi detektiva Nika Nelsona, biće premijerno izvedena 19. novembra na Sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu. Reč je o multimedijalnoj koprodukciji SNP-a i „Tesla global foruma“, uz saradnju s projektom „Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021“.

Radnja je smeštena u 7. januar 1943. godine, u Njujork, kada je odlazak naučnog genija sa životne scene pokrenuo nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo da promeni tok Drugog svetskog rata.

– Pre dve ili tri godine Goran Marić, pokretač Udruženja „Tesla global forum“, i ja došli smo na ideju da napravimo predstavu o Tesli, jednom od ljudi koji su izmislili 21. vek – rekao je Karajlić juče novosadskim novinarima.

Da bi publici dočarao svoje viđenje naučnika, Karajlić se, kako kaže, igrao sa scenarijem („upleo sam hiljadu elemenata“), ali i „s muzikama“. Osim na zvukovima, akcenat je i na savremenoj tehnologiji. Samo klikom na kompjuter, na nekom platnu, od ukupno njih pet, menja se ambijent u kojem se radnja odigrava.

– Time mi je omogućeno da u pozorištu napravim nešto što bi se moglo nazvati filmskom režijom – kaže reditelj, i otkriva da je glavni junak koga on lično tumači „nesrećni inspektor FBI Nik Nelson“ koji je dobio naređenje šefa da uđe u sobu „ludog naučnika“, pokupi svu dokumentaciju i odnese je u sedište FBI.

Pošto nije bilo očekivanih tajnih izuma, inspektor je dospeo u nezavidan položaj i biva praćen od strane tajnih službi. Jedini čovek koji bi mu mogao pomoći je Tesla, ali pošto je on već umro, dolazi inspektoru u snove.

Upokojenog Teslu igra mladi glumac Nikola Rakočević, a ostale uloge tumače: Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Nebojša Savić (ruski špijun)… Na filmskom platnu, a na sceni tokom predstave, pojaviće se Nebojša Glogovac u ulozi Džona Edgara Huvera, prvog šefa FBI.

POČASNI GRAĐANIN

OVA predstava je deo promotivnog procesa Novog Sada kojim se pokazuje da je izuzetno značajan za srpsku kulturu – rekao je Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora projekta „Novi Sad 2021“. – Ove godine navršava se 80 godina od kada je Tesla 10. jula 1936. godine proglašen počasnim građaninom Novog Sada.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rabin smolej says:

    Opet Bosanceros otkriva velike istine. Beograd je pod okupacijom Bosanaca i Crnogoraca. Srpske kulture vise nema, posao je obavljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *