Karamarko i njegov odred ostrašćenih robota

Karamarko i njegov odred ostrašćenih robota

9 marta 2014

klancir_djurdjicaPiše: Đurđica Klancir

Jeste li primijetili da se o Karamarkovom ideološkom profiliranju stranke usude govoriti samo izvori kojima se jamči anonimnost? HDZ-ovci bježe po saborskim hodnicima kao grlice kada ih se pokuša ispitati oko Karamarkovih poteza, ne usude ga se niti pohvaliti, ništa, za svaki slučaj. Naravno, slično kao i u SDP-u. Dobili smo dva lidera koja u upravljanju strankom koriste strah. Gubimo političare od krvi i mesa. I dobivamo robote, koji se okuraže samo kad govore o svojim dopuštenim specijalističkim temama. To su zapravo polovni političari a stranke postaju sve nepreciznij.

‘On nikada nije imao pravi politički angažman’, tvrdi jedan vrlo ugledan član i bivši visoki dužnosnik HDZ-a. Piše u novom broju tjednika Globus, u velikoj analizi obljetničkog skupa HDZ-a, obilježavalo se 25 godina od inicijativnog skupa onog prvog, Tuđmanovog HDZ-a. Na tom je skupu Tomislav Karamarko u svom govoru, tvrdi izvjestitelj, Tuđmanovu ideju svehrvatskog pomirenja proglasio – naivnom. Karamarko je, čini se autoru, odstupio od tako strasno najavljivane tuđmanizacije stranke, odnosno njegovog proklamiranja pomirenja svih Hrvata, i komunista, i onih ‘ustaških korijena’, i Hrvata koji su voljeli Jugoslaviju. Karamarko je zapravo objavio proglas o HDZ-u bez preobraćenika, traže se samo oni koji nemaju komunističkih tragova, ili tragova jugonostalgije. Nema u izvještaju s obljetnice nikakvih naznaka da mu je netko replicirao.

Tek kasnije autor pronalazi izvore iz stranke koji se to usuđuju komentirati. Tu su ‘jedan vrlo ugledan član i bivši visoki dužnosnik HDZ’, zatim ‘jedan sugovornik’. Jedino je nađen pod imenom i prezimenom Nikica Valentić i to poslije skupa. Ali on nije sada ni u kakvom stranačkom tijelu, on je sada običan član HDZ-a i usudi se izgovoriti primjerice da to ‘Karamarko samo pokušava prizvati dio hrvatskih birača koji su desniji od HDZ-a’. Stari HDZ-ovac, posve nerelevantan u današnjoj stranačkoj strukturi usuđuje se napomenuti da bi možda bilo bolje da se Karamarko okrenuo centru. Ali nije. Valentić misli da je to samo onako, predizborno, a da će se poslije promijeniti.

I to je to. Svaki novinarski pokušaj da se uhvati HDZ-ovca s imenom i prezimenom, koji bi se usudio prokomentirati idejni i ideološki novi kurs Tomislava Karamarka, propada u vodu. Svi ti ozbiljni političari, koji će tako gromoglasno i hrabro komentirati nekakve specijalističke teme, koji će ubirati bodove u saborskim ekshibicijama, kompetentno analizirati budžet, ili na sjajnom engleskom povesti debatu u lobiju EU parlamenta, iznenada postanu – ustrašene grlice. Ostanu samo zabilježeni kao ‘ugledni članovi stranke’ ili ‘visoki dužnosnici’ ili ‘izvori iz vrha stranke’.

HDZ se zatvorio kao nikada. Ovo je sada utvrda Tomislava Karamarka i političara-sjenki. Nedavno je zabilježeno u jednoj sitnoj vijesti da se nekoliko viđenijih HDZ-ovaca pobunilo protiv naputka glasnogovornice stranke da više uopće ne smiju istupati bez njezina odobrenja. Ali nema informacija o raspletu pobune. Je li im Tomislav Karamarko objasnio da je imaju slušati, ili će se ipak tolerirati odstupanja? Ako su se usudili pitati? Nitko od upitanih nije htio ili mogao odgovoriti. Može samo off the record. Šapćući. Ili na konspirativnoj kavi.

Kao da je Zinka Bardić, bivša savjetnica za medije premijera Milanovića, koja je također zahtijevala od zastupnika SDP-a da traže njezino odobrenje prije javnih nastupa, iznenada teleportirana u komunikacijski stožer HDZ-a. Pa sada tamo zahtijeva tajnost i stegu: nema više razgovaranja pod imenom i prezimenom s novinarima na neodgovarajuće teme! Ali ne, to je nova glasnogovornica HDZ-a, bivša novinarka HTV-a, Dajana Antonija Bebek.

SDP i HDZ opet kao braća blizanci. Milanović i Karamarko opet tako slični. Nesigurni, utjeruju red u stranci – strahom. Ali strah razotkriva i one ustrašene. Čemu takav mazohizam u unutarstranačkim postavama?

Visokorangirani HDZ-ovci zapravo smiju govoriti isključivo o svojim specijalističkim područjima. Domagoj Ivan Milošević, bivši ministar, za kojeg se još uvijek ne zna je li u HDZ-ovom timu za gospodarski program, smije primjerice govoriti o ZOR-u, o gospodarstvu, smije udariti po vlasti, naravno, ali on neće govoriti što misli o kursu stranke, neće govoriti o tome je li mu drago da je predsjednik Karamarko onako reagirao na Kevinu jamu. To nisu pitanja za njega. Čovjek koji razumije štošta, koji je bio već jednom i potpredsjednik Vlade, te je dakle morao zauzimati stav o mnogo širim pitanjima – o idejnom kursu sadašnjeg HDZ-a sada naprosto neće ništa reći. Nije to njegovo područje.

Pogledajte Martinu Dalić. Svjetska žena. Razumjet će i sabrano objasniti svaki hijeroglif u budžetu. Ali o tome je li se predsjednik HDZ-a trebao ispričati ranije zbog nesnalaženja na zazivanje jama iz publike…nema stav.

Andrej Plenković? Pogledajte tog spretnog europarlamentarca, baš je ponos imati takvog političara u Bruxellesu, ali niti on se ne razumije niti može govoriti o idejnom smjeru HDZ-a. Što misli o Ruži Tomašić na listi? Nema stav. Nije na njemu da se time bavi.

Ivana Maletić? Kako se profilirala ta političarka! Nema tog problema iz područja izvlačenja sredstava iz EU fondova koji ona neće znati razjasniti. Milina ju je slušati. Ali kad se pitamo: je li Ivana Maletić štovatelj iskonskog Tuđmanovog puta, ili ovog Karamarkovog, revidiranog, gdje je Tuđman premekani naivac, a zaziva se istrebljenje do posljednjeg sumnjivog jugonostalgičara, gdje je tu ona? Nema niti traga njezinom idejnom određenju, uzalud se kopa i grebe po njezinim izjavama. Čovjek bi se mogao zabuniti: možda je iz SDP-a, ili HNS-a, ili …?
Gdje su nestali oni HDZ-ovci od krvi i mesa koji su se usuđivali komentirati čak i stavove Franje Tuđmana dok je bio živ, pa i po cijenu da kasnije završe u frakciji ili neuspjeloj novoj stranci?

Tomislav Karamarko kao da im je zadao da se smiju baviti isključivo svojim specijalističkim područjima. Nek raspale po budžetu, EU fondovima, nek razumiju EU Parlament do u tančine, nek izbruse svoj fini engleski do visokog sjaja, ali postoje područja u koja im je zabranjen pristup. To je njegovo. On se pak zatvara u svoj laboratorij idejnog i ideološkog usmjeravanja stranke. Milijan Brkić pridržava epruvete i nabavlja sastojke…I čuva vrata dok traju eksperimenti. U Omišu, Zlataru…Danas, 2014. Karamarko u svom laboratoriju eksperimentira u potrazi za esencijom hrvatstva, i izgleda, još radi na formuli.

(Tportal.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *