Karamarko podržava detuđmanizaciju Hrvatske

Karamarko podržava detuđmanizaciju Hrvatske

23 septembra 2013

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Motiv izmjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, izjavio je u više navrata predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, strah je SDP-a da bi suđenje Josipu Perkoviću u Njemačkoj za posljedicu imalo pad nekih njihovih ikona »u koje se oni i danas zaklinju«. Ciljao je vjerojatno na Ivicu Račana. U vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića, Račan je bio direktor partijske škole u Kumrovcu i teško da je imao utjecaja na odluku o likvidaciji hrvatskog emigranta.

Ali, kako je bio pripadnik komunističkog establishmenta, nije nerealno pretpostaviti da je Račan imao određena saznanja o atentatima na Hrvate u inozemstvu u organizaciji Službe državne sigurnosti. Dakle, premda lider SDP-a Zoran Milanović traži osnivanje povjerenstva koje bi istražilo okolnosti Đurekovićevog ubojstva, ta stranka možda bi doista imala nekog razloga štititi Račana.

Ali, što je s HDZ-ovim ikonoma, među kojima Gojko Šušak stoji uz sam bok Franji Tuđmanu. Vice Vukojević, koji nesumnjivo puno zna o tim stvarima, ustvrdio je ovih dana da je upravo pokojni ministar obrane bio Perkovićev glavni zaštitnik. O tome Vukojević ne priča, ali naravno da Šušak nije pružao Perkoviću zaštitu protiv Tuđmanove volje. Takvo je što bilo nezamislivo u vrijeme dok je Tuđman upravljao Hrvatskom, ali nebitno. Uglavnom, tom Šušku, na čijem je sprovodu Tuđman bio na rubu jecaja, Karamarko na godišnjicu smrti polaže vijenac na grob. Svjedoči to kakva je Šušak još uvijek ikona HDZ-a. Unatoč tome što je štitio Perkovića, kako to kaže Vukojević koji vrlo dobro kotira kod sadašnjeg vodstva HDZ-a. O bilo kakvoj logici tu je sasvim izlišno govoriti.

No, postoji nešto daleko važnije od grotesknih kontradikcija u koje HDZ upada u slučaju Perković. Tiče se društva koje je Tuđman okupio početkom devedesetih godina. Tu su bili bivši udbaš Perković, za kojeg se i tada znalo da bi mogao biti umiješan u ubojstva Hrvata po svijetu. Njemu je Tuđman povjerio zadatak izgradnje hrvatskog obavještajnog sustava. Najbliži Tuđmanov suradnik Šušak je, pak, godinama štitio tog monstruma. Nadalje, ovog je tjedna podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca, Tuđmanovog prvog ministra unutarnjih poslova. Boljkovca se tereti da je kao dužnosnik OZNA-e nakon Drugog svjetskog rata naređivao strijeljanja civila.

Svatko normalan mora se zapitati: Bože, s kakvim je to ljudima Tuđman pokrenuo projekt stvaranja samostalne Hrvatske. Prije desetak godina, HDZ je Račanovu vladu napadao da zajedno sa Stjepanom Mesićem detuđmanizira Hrvatsku. Međutim, sve što se tada događalo mačji je kašalj u odnosu na aktualna zbivanja. Trenutačno je na djelu prava, uistinu radikalna detuđmanizacija. Jedan od Tuđmanovih ključnih ministara 1990. i 1991. optužen je kao nalogodavac masovnih zločina, a drugog njegovog jakog čovjeka izručit će Njemačkoj ili će mu suditi u Hrvatskoj jer je upleten u egzekucije komunističkog režima. A Karamarkov HDZ čvrsto podržava tu detuđmanizaciju?!

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *