Karamarkova je sreća što ga se ne uzima ozbiljno

Karamarkova je sreća što ga se ne uzima ozbiljno

2 decembra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Velika je sreća Tomislava Karamarka i HDZ-a što ih većina hrvatskih medija ne uzima ozbiljno, pa se tek sporadično bave njihovim postupcima i izjavama. Vjerojatno se smatra da je još puno vremena do eventualne promjene vlasti, parlamentarni izbori su za godinu dana, te su novinari, što je prirodno, i dalje fokusirani na premijera Zorana Milanovića i njegovu Vladu. Zato je HDZ-ovcima samo ovog tjedna skoro nezapaženo prošlo niz upravo neshvatljivih stvari.

Sporazumom o izbornoj suradnji HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a, Karamarko je preko starčevićevskih pravaša ušao u nacionalnu koaliciju sa strankom koja je otvoreno proustaška. Predsjednik HDZ-a najavio je da će zatražiti izvještaje članova svoje stranke u vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza i nakon toga im dati naloge kako da riješe probleme u toj organizaciji. Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je normalno da HDZ-ovi dužnosnici u HNS-u odgovaraju Karamarku.

Darko Milinović je u Saboru prijetio da će HDZ Milanovićevu Vladu cinkati Europskoj komisiji zato što navodno prikriva razmjere državnog deficita, da bi valjda Jean – Claude Juncker nametnuo Hrvatskoj rigoroznije mjere štednje, možda čak i sankcije. No, najvažniji je ipak bio Karamarkov istup u vezi s istragom protiv Božidara Kalmete. Tih nekoliko njegovih rečenica sugerira kako bi se HDZ mogao ponašati u slučaju ponovnog dolaska na vlast. Karamarko je Kalmetu u potpunosti amnestirao od bilo kakve krivice za izvlačenje milijuna kuna iz HAC-a, tvrdeći da je istraga proširena i na njega isključivo zato što vlast na taj način reagira na činjenicu da HDZ jača. Usto je, što je ključno, rekao da »predmnijeva da će se ovo događati još mnogim HDZ-ovcima na svim razinama«. Unaprijed je, dakle, žrtvama političkog terora proglasio sve članove stranke koji bi se mogli naći na udaru pravne države.

HDZ-ovci su, znači, za razliku od SDP-ovaca čije se dužnosnike poput Marine Lovrić Merzel i Željka Sabe opravdano procesuira, imanentno pošteni ljudi i DORH ih može za nešto teretiti jedino na poticaj izvršne vlasti. S obzirom da su oni takvi, logično je da će u slučaju smjene vlasti prestati kazneni progon HDZ-ovaca, Karamarko to neće dopustiti.

To je zapravo poruka koju je on uputio govoreći o Kalmeti. Doduše, kad je u rujnu 2011. godine Jadranka Kosor uručila Karamarku člansku iskaznicu HDZ-a, on se tom prilikom pohvalio da su u njegovom mandatu ministra unutarnjih poslova »mnogi članovi HDZ-a završili u Remetincu«. Moglo bi to značiti da Karamarko misli da se HDZ-ovce smije hapsiti samo u razdoblju dok je njihova stranka na vlasti. Kao – tko će koga, ako ne svoj svoga. Međutim, nije baš izvjesno da se Karamarko bori za preuzimanje vlasti kako bi Remetinec ponovno punio kolegama iz stranke.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *