Karamarkova privatizacija Domovinskog rata

Karamarkova privatizacija Domovinskog rata

28 februara 2014

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, čovjek koji u svakoj prigodi najavljuje skori pad vlade i preuzimanje vlasti, održao je u Omišu huškački govor u kojem je vladu Zorana Milanovića optužio da je Hrvatsku vratila u »blato u kojem se nalazila i 1990. godine«. Zadojen mržnjom i netrpeljivošću Karamarko je huškao publiku, a kako hrđa uvijek nađe hrđu, kako je to jednom rekao veliki hrvatski rock pjesnik Branimir Štulić, tako je i ovdje Karamarkova sljedba ostrašćeno prizivala na ponovno stavljanje Kevine jame u pogon za nove nepoćudnike, ovaj put za one koji su dopustili da nam »četnički vojvode pregledavaju naše udžbenike« i one koji su »našu školovanu djecu, koja su naučila hodati na briselskim hodnicima, izbacili iz europskih institucija, kako bi iz komiteta doveli svoju nesposobnu djecu«. Dakle, karamarkovci bi crvene, kako ih u svom ideološki ograničenom vokabularu naziva Karamarko, bacali u Kevinu jamu.

Spomen Kevine jame pozdravilo je aplauzom oduševljenja cjelokupno vodstvo te političke stranke koja je na optuženičkoj klupi zbog korupcije, iako bi, prema onome što se čulo u Omišu, trebala odgovarati i zbog raspirivanja ideološke mržnje i zagovaranja izvansudskih likvidacija. Ovo je posao za državnog odvjetnika.

Za one koji ne znaju, Kevina jama je zloglasno stratište u kaštelanskom zaleđu, kod Radošića, u koju su 1944. partizani ubacivali, nakon što su ih pogubili, vojnike NDH, a navodno i civile. Govorilo se da su ondje završili i neki nesretnici iz Lore početkom devedesetih, no to nije nikad razjašnjeno.

I ne samo da Karamarko nije ustuknuo kada su iz publike oca predsjednika države nazvali »đubretom« – a itekako dobro znamo kako su »đubrad« ovdje završavala – nego im je i zahvaljivao. »Moram reći da volim kad me ovako nadopunjuju. Morao bih vas na sve skupove sa sobom voditi, da nam dižete atmosferu«, besramno je, prema izvještaju Slobodne Dalmacije, Karamarko sokolio publiku.

Potpuno nesposobni suočiti se sa stvarnim problemima ovog društva, Karamarko i njegova sljedba pokušavaju kod birača obnoviti strah od aveti prošlosti, i to uvijek po istoj matrici: oni su, hadezeovci, jedini koji su željeli i stvarali ovu državu, a oni drugi – SDP-ovci, komunisti, crveni… – predstavljaju stari režim, kojeg su hadezeovci rušili i protiv kojeg su se borili. Nakon što je HDZ pretvorio, privatizirao, a potom i opljačkao bogatstvo ovog naroda stvarano desetljećima, Karamarko sada pokušava privatizirati Domovinski rat te za sebe i svoju opskurnu sljedbu priskrbiti ekskluzivna prava na borbu za samostalnost, iako je projekt osnivanja HDZ-ove stranačke vojske 1990. i 1991., kao što znamo, doživio potpuni fijasko. Za obranu Hrvatske zaslužna je tek odluka o općoj mobilizaciji u listopadu 1991. godine, a neovisna i samostalna Hrvatska djelo je hrvatskog naroda, a ne HDZ-a.

Karamarko je u Omišu rekao i da čuje glasove 15.000 mrtvih iz Domovinskog rata. On, dakle, čuje glasove u glavi!? Ne želimo stigmatizirati one što čuju glasove, no takvima svakako nije mjesto u Saboru, gdje je Karamarko sada, a bogami još manje u Vladi, gdje bi Karamarko želio biti.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *