КАРДИНАЛ БОЗАНИЋ поменуо је Јасеновац и ЦЕЛА ХРВАТСКА ЋУТИ

КАРДИНАЛ БОЗАНИЋ поменуо је Јасеновац и ЦЕЛА ХРВАТСКА ЋУТИ

29 јануара 2019

Пет дана од говора кардинала Јосипа Бозанића на обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста тај говор је пропраћен општим ћутањем.

Kако пише загребачки Телеграм, тај важан говор загребачког надбискупа у Хрватској биће послат у Израел, јер је стигла службена молба да им се пошаље превод говора надбискупа Бозанића.

Шта о том говору, у којем је кардинал Бозанић истакао усташки логор у Јасеновцу као најстрашније стратиште Јевреја, Срба, Рома и Хрвата у НДХ, мисли влада Андреја Пленковића и ХДЗ јасно је показао председник Сабора Гордан Јандроковић, пише Младен Плеше, преноси загребачки портал Телеграм.Он у Сабору н једном речју, поводом Дана Холокауста, није споменуо, а некмоли осудио НДХ и усташке злочине, премда се присетио бројних стратишта из Другог светског рата и Домовинског рата, од Аушвица до до Вуковара, Шкабрње и Сребренице.

Неки су због тога одмах тај иступ Јандроковића назвали срамотним, упозоравајући да се “у Хрватској ствара систем мишљења о НДХ у којем није дозвољено говорити негативно о усташком покрету” те да је “несхватљиво да се на Дан холокауста у хрватском Сабору не спомене Јасеновац, који се у свету истиче као један од највећих и најокрутнијих концентрационих логора.

Такав иступ Гордана Јандроковића међутим не представља изненађење, наводи аутор.

Председник Сабора наставља да заступа ставове које је прошле године изнео у Блајбургу који су, између осталог, згрозили угледни израелски дневник Џерусалем пост. С обзиром на то да је реч о најближем сараднику премијера и председника ХДЗ-а Андреја Пленковић, јасно је да је оба та своја иступа Јандроковић ускладио с председником владе те да је то службени став не само ХДЗ, него и владе.

Осим Јандроковића, није се огласио нико из политичког естаблишмента, као ни из редова опозиције, иако је било очекивано да ће Бозанићев говор подржати барем Социјалдемократска партија.

Тако јасно ћутање, које пре значи неодобравање неголи сагласност, неки од истакнутих чланова црквене номенклатуре на Kаптолу објашњавају врло једноставно: Kардинал Бозанић изашао је у јавност с тако важним тезама а да се није консултовао с врхом Kатоличке цркве, што је, дакако, потпуно погрешно, пише портал.

Такође, значајне поруке упутио је у највећем броју деци која су тамо била присутна, а за њега и Цркву је, како се наводи, понижавајуће да тај говор није слушао нико битан из јеврејске заједнице, па чак ни рабин, што би био минимум пристојности.

Тај поступак Бозанића, оцењује се, само је још један доказ да он није на нивоу својих задатака, с обзиром на то да није у стању да организује да његове поруке добију заслужену пажњу јавности. „Не доводим у питање садржај његова иступа, али је доиста неприхватљив начин на који је то учинио“, наводи Плеше.

Анализирајући позадину говора кардинала Бозанића више високо позиционираних прелата на Kаптолу сагласно је да је загребачки надбискуп одржао такав говор на подстицај из Рима. Али не због тога, како се нагађа, да би спасао своју позицију у Kатоличкој цркви у Хрватској. Kардинал Бозанић је то учинио како би си осигурао неку значајнију функцију у Ватикану. И он је, наиме, свестан да је само питање времена кад ће бискуп поречки Kутлеша заузети његово место на Kаптолу.

Плеше пише да није никаква тајна да је Ватикан незадовољан понашањем врха Kатоличке цркве у Хрватској због целог низа ствари, од слизаности с властима до подршке најекстремнијим друштвеним групама. Последњих месеци неки су догађаји напросто присилили Ватикан да реагује.

Међу та збивања свакако се убрајају одлука аустријске влада да предузме кривичне мере против оних који у Блајбургу носе симболе усташког режима и величају и негирају злочиначки карактер НДХ.

С обзиром на то да је Kаптол један од покровитеља те прославе, коју је одлучно осудила аустријска десна влада, али и Kатоличка црква у Аустрији, Света столица није се могла понашати као да је се то не тиче.

(Тањуг)

KOMENTARI3 коментара

  1. Obrad Budimir says:

    Papa Franjo stišće jaja!

  2. Gardista says:

    Jevreji su naučili lekciju u 2. Sv. Ratu, zato im sad niko nista ne moze. A mi...mi smo prica za sebe, obicno pleme domorodaca sa Šar planinskog masiva, nas uvrce za nos, a decenija lazi koja jos traje nas sputava u slobodnom razmisljanju.

  3. Zoran says:

    Tako i treba, da cute, a ne kao nasi izdajnici da laju na sva usta protiv Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u