Karganović: Veliki broj Bošnjaka u Srebrenici stradao u proboju

Karganović: Veliki broj Bošnjaka u Srebrenici stradao u proboju

21 avgusta 2013

karganovic4Nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“ raspolaže pouzdanim saznanjima da je veliki broj Bošnjaka posle 11. jula 1995. godine stradao u proboju u okviru borbenih dejstava sa pripadnicima Vojske Republike Srpske, izjavio je predsednik ove organizacije Stefan Karganović.

„Bošnjaci su poginuli u okviru legitimnih borbenih dejstava i oni nisu bili streljani. To je fundamentalna činjenica koju Haški tribunal i Sarajevo žele da sakriju i gurnu pod tepih zato što ona ruši njihovu srebreničku konstrukciju“, rekao je Karganović.

On kaže da javnost i naučni radnici, koji se bave ovim pitanjem, moraju insistirati na pravilnom pristupu onako kako traže porodice nestalih lica iz Republike Srpske i odbrana generala Ratka Mladića da bi se činjenice što približnije utvrdile.

„Nikada nećemo znati tačan broj stradalih u Srebrenici, ali možemo doći do približne istine, koja je vrlo važna za taj tragični događaj“, istakao je Karganović.

On je rekao da je prvo potrebno utvrditi bazu podataka o svim nestalim licima u BiH, nakon čega se pažnja može usmeriti na Podrinje i lica koja su stradala kao posledica sukoba na području Srebrenice od 11. jula 1995. godine.

„Metodologija koju koristi Tužilaštvo Haškog tribunala u slučaju Srebrenica preko svog veštaka Dušana Janca je ‘natraške’, zato jer im to odgovara i na taj način manipulišu delimičnim podacima“, zaključio je Karganović.

Odbrana generala Ratka Mladića osporavala je juče pred Haškim tribunalom nalaze iz izveštaja bivšeg istražitelja tužilaštva, slovenačkog policijskog inspektora Dušana Janca u vezi sa ekshumacijama i identifikacijom žrtava stradalih posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Odbrana tvrdi da je najveći broj žrtava stradao u borbama sukobljenih strana na području Srebrenice.

Branilac Dragan Ivetić svedoku je predočio dokument u kojem se navodi da je iz kolone od oko 15.000 ljudi, njih 5.000 do 6.000 prešlo na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a da je do 3.000 ljudi poginulo na putu, uglavnom od mina, ili u sukobima sa Vojskom Republike Srpske, dok je nepoznati broj otišao u Žepu, počinio samoubistvo ili su zarobljeni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *