Karić prao pare preko 43 firme

Karić prao pare preko 43 firme

21 jula 2013

karic-1013614550Istražni organi završili su istragu o tokovima kojima se kretao novac porodice Karić – novac se prao preko 43 firme u zemlji i inostranstvu, a država je oštećena za više milijardi dinara. Slučaj Karić, odnosno „Mobtel“, jedan je od 24 predmeta privatizacije kojima se bave nadležni organi.

Novac se prao preko 43 firme u zemlji i inostranstvu, a centri su u najvećem broju slučajeva bili Kipar, ali i Velika Britanija, Irska, Panama, Sijera Leone…, prenose beogradski mediji.

Bogoljub i Sreten Karić su tokom sedam godina (od 1998. do 2005) preko članova porodice i ljudi od poverenja koje su postavljali na rukovodeća mesta, prelivali novac sa računa „Mobtela“ na lične račune.

Zato su rađeni fiktivni ugovori ili na osnovu odluka mimo pravilnika poslovanja, i to sa firmama u čistom vlasništvu najčešće Karića, za usluge koje nikada nisu ostvarene.Čak su i sume za nepostojeće poslove bile i po nekoliko puta više od stvarne cene.

Osim usluga koje su te firme navodno radile za „Mobtel“, šira porodica Karić dolazila je do novca uplaćujući samima sebi -kupovinom časopisa, CD-ova koje je izdavala, plaćanjem školarina ili stipendija svojoj deci i deci svojih direktora.

U tokovima novca i poslovanju Karića država je oštećena za više milijardi dinara. Prema jednoj od šema pranja novca koju su otkrili nadležni organi, osnovna radnja bila je da se na osnovu fiktivnih ugovora sa „Mobtelom“ novac prebacuje na preduzeće „Daki international“ sa Kipra – deset miliona dolara.

Novac se, potom, knjižio kao profit ove firme, a potom vezanom transakcijom prebacivao na lične račune porodice Karić u Astra banci.U sledećoj fazi novac Mobtela koji je u Astra banci (vlasništvo Bogoljuba Karića) prebacuje se na preduzeća: Yucyco (vlasnik 99 odsto Bogoljub Karić), Secyci (vlasnik 99 odsto Sreten Karić), Polivos, Hawkbery i Goldform – kojima se odobravaju devizni krediti. Nikakve garancije nisu tražene, a novac je potom prebacivan na račune ostalih povezanih preduzeća Karića.

Rezultat takvog toka – u tom periodu (1999), članovi porodice Karić, svako sa svog računa podižu novac. Bogoljub 21 milion nemačkih maraka, Sreten Karić 4 miliona, Olivera Nedeljković (rođena sestra) podiže milion, Dragomir Karić dva i po miliona, Zoran Karić tri i po miliona maraka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *