КАРЛ БИЛТ жели нову агресију на Балкан!?

KARL BILT želi novu agresiju na Balkan!?

24 marta 2017

1022193132 Karl Bildt r4

Karl Bilt, bivši švedski premijer i visoki predstavnik u BiH, pak razmišlja samo o dve stvari — Rusiji i Balkanu, piše Sputnjik.

Rusija je, kao vaspostavljena supersila, preveliki zalogaj i za mnogo visprenije geopolitičke igrače, a kamoli za Bilta koji hoće, a (da prostite) ne može.

Balkan mu je, s druge strane, izgleda baš prirastao za srce. Ljubav je toliko slepa da o istoriji ovog područja ne zna ama baš ništa.

Ono malo što zna, krivo tumači, pa tako svaki čas pomene Gavrila Principa u negativnom kontekstu.

Skoro ga je uporedio sa atentatorom na ubijenog ruskog ambasadora u Turskoj, a da nije ni trepnuo. Koliko juče je u autorskom tekstu – u kome iza svakog slova izbija briga za države na prostoru Zapadnog Balkana, a između svakog reda vrišti Biltovo nuđenje za neki novi angažman – ponovo pomenuo Gavrila Principa glede vruće situacije u Makedoniji. Nažalost, to nije najgore što ovaj trudbenik napisa.

Sila – pošto za diplomatiju nije vešt

Kako bi bio rešen „sve opasniji rizik konflikta na Balkanu“, Karl Bilt predloži Evropskoj uniji da „demonstrira da poseduje i volju i metode tako što će u region poslati svoje borbene grupe da izvode vojne vežbe.“ To bi – trudi se da razmišlja Bilt – „poslalo moćnu poruku da njene vojne snage nisu tigar od papira, te da, osim reči, ima još potencijala koje može da upotrebi“.

Zemlje Zapadnog Balkana jesu opredeljene za Evropsku uniju, mada ankete javnog mnjenja poslednjih godina govore suprotno od želja lidera tih zemalja, ali jedno je želja za članstvom u ekonomsko-političkoj porodici, a sasvim drugo aneksija tih zemalja. Kad vojska nekih država uđe na područje drugih država bez poziva, to se zove aneksija. Ma kako to ovaj mirovnjak u pokušaju pravdao.

Uostalom, nisu narodi na Balkanu divlja plemena – koliko god to Biltu ili ostalim biltovima sa Zapada odgovaralo i koliko god se ti narodi pokatkad i sami tako ponašali žestoko na to naterani – pa da im se civilizacija nasilno uvodi.

Čak i da je tako, da balkanske horde neko mora silom držati mirne, zar ta hipotetička činjenica ne govori najviše o minulom radu Karla Bilta i svih ostalih zapadnih činovnika na Balkanu.

Otkad to Evropska unija ima borbene trupe? Evropska vojska postoji samo u priči i povremenim najavama, dok u realnosti postoji vojska NATO-a. Dakle, predlaže li to Karl Bilt da NATO opet „preventivno“ bude agresor?

Pošto u svom pisaniju Bilt iskoristi i konstrukciju da je „od propasti Otomanskog carstva, Balkan izvor nestabilnosti“, znači li to da ovaj diplomata stvarno misli da je samo porobljeni Balkan miran Balkan?

(Vesti, Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Bambula says:

    Dobro je rekao. Na Balkanu žive primitivna plemena. Nema tu N od naroda, ni C od civilizacije.

  2. Budućnost says:

    Pa zagovar smrad da drugi operisani od mozga krenu na bakan. Neka stane na čelo te bolesne vojske zapada i neka dodje. Ps Najbolje preko Cera i Kolubare, dobiće smeštaj u pola cene

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *