KARLA DEL PONTE: I srpske žrtve zaslužuju pravdu

KARLA DEL PONTE: I srpske žrtve zaslužuju pravdu

1 avgusta 2014

251269-163729 Carla del ponte 32Tužilac će imati težak zadatak da dokaže trgovinu organima otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca na KiM. Najveća prepreka za to je što tela još nisu pronađena.

Ovo upozorenje preko „Novosti“ šalje Karla del Ponte, bivša tužiteljka Haškog tribunala, koja je u svojoj knjizi „Lov, ja i ratni zločini“ ukazala na sumnje da su na severu Albanije teroristi iz OVK sprovodili bestijalni zločin nad našim sunarodnicima i drugim nealbancima.

Na osnovu ovih njenih navoda, Savet Evrope formirao je specijalnu komisiju, na čelu sa Dikom Martijem. Pošto je ovaj Švajcarac osvetlio zločin bez presedana, EU je imenovala specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona, koji je pre neki dan objavio svoj izveštaj.

– Žao mi je što gospodin Vilijamson nije pronašao dovoljno dokaza za trgovinu organima. Uradio je veoma važan posao, uprkos tome što je prošlo mnogo godina od zločina, i što se suočavao sa mnogim problemima protiv kojih sam se i ja borila – kaže nam Del Ponteova.

Kao tužilac koji je otkrio ove strašne zločine, imate li ideju gde su nastale teškoće koje su na neki način sputale Vilijamsona?

– Gospodin Vilijamson je pomenuo sve teškoće koje je imao njegov tim, i skoro su sve iste kao i one koje smo i mi imali. Najveća prepreka je naći tela žrtava zato što bi to bio najvažniji dokaz u ovom slučaju.

Vilijamson kaže da će nastaviti da traži dokaze i da veruje da će ih naći. Da li i vi verujete u takav ishod?

– To mora da bude moguće, ali znamo da je ovaj zadatak veoma težak i zbog toga što je prošlo mnogo godina.

Kako to da se izvede, ako su svedoci ubijani, zastrašivani, a mnogi su zbog straha za sopstveni život odbijali da svedoče?

– Gospodin Vilijamson je rekao da je spreman da podigne optužnicu za zločine protiv čovečnosti, i bez podataka o trgovini organima. Ovaj rezultat je uspeh i pokazuje njegov veliki rad, kao i rad celog tima, uprkos svim teškoćama koje su imali.

Spekuliše se da će na optužnici biti i Hašim Tači…

– Ne znam da li je istragom utvrđeno ko je odgovoran, ali mislim da su istražitelji identifikovali osumnjičene. Ako je završeno prikupljanje dokaza, biće to zločini protiv čovečnosti.

Dik Marti naveo je u svom izveštaju da su Tači i „drenička grupa“ držali i rutu za šverc droge. Hoće li mu se suditi i za to?

– Ne, nadležnost će biti samo za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Možete li Tačija da zamislite u sudnici, pošto ima veliku podršku Zapada?

– Vilijamson nije spominjao imena. Moramo da sačekamo da podigne optužnicu.

Kada ste pročitali Martijev izveštaj, da li ste prepoznali neke informacije do kojih ste došli kao tužilac Haškog tribunala, ali koje nisu bile dovoljno jake za optužnicu?

– Ne sećam se takvih detalja.

Smatrate li da je ovo napokon prilika za porodice nestalih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca da dobiju pravdu?

– Ovo je, zaista, prilika da žrtve dobiju pravdu. Pravdu koju zaslužuju.

Sledeći korak je osnivanje suda koji će suditi optuženima za ove zločine. Mislite li da će to ići lako ili očekujete neke teškoće?

– Iznenađena sam što je tužilac radio ovako naporno i uspešno, bez tribunala kojem će predstaviti optužnicu. Nadam se da će se sledeće godine formirati tribunal, što će zavisiti od političke volje na Kosovu.

TUŽILA BIH ČELNIKE OVK

Stekli ste više nego dovoljno iskustva kao glavni tužilac Haškog tribunala. Vuče li vas da ponovo obučete togu i zastupate optužnicu protiv čelnika OVK u sudnici?

– Da. Pogotovo sada kada sam u Komisiji UN za Siriju. Uvek sam smatrala da je žrtvama potrebna pravda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *