КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ: Превише је касно за истину о злочинима почињеним на Косову

KARLA DEL PONTE: Previše je kasno za istinu o zločinima počinjenim na Kosovu

15 januara 2019

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

„Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenim na Kosovu, a pogotovo o Žutoj kući. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspeli rekla je Del Ponte u telefonskom razgovoru za Tanjug.Del Ponte je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koj će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

„Najs, koliko se sećam, nije bio umešan u slučaj istrage o Žutoj kući“, rekla je Del Ponte i dodala da ne zna da li će sud posle toliko vremena moći da utvrdi istinu. Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne seća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju „žuta kuća“, što je kako je u utorak naveo medijima, svojevremno tvrdila i Karla Del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu orvorena je pre desetak godina, a Del Ponte je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martijiu rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u „žutoj kući“ , a da pri tom nije znala da su „dokazni uzorci bili uništeni“.

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza. „Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio“, rekla je ona tada.

KOMENTARI3 komentara

 1. petrovgrad says:

  Vlasti u Srbiji su uhapisle i osudile nešto više od 2000 šiptarskih terorista, zbog zločina nad Srbima i srpskim snagama bezbednosti. Šiptari su kidnapovali isto toliki broj Srba, jasno je da im je bio cilj da razmene kidnapovane za uhapšene. Odlukom vlasti u Srbiji pre svih Koštunice, Đinđića mimistara i svih podčinjenih do NVO oslobodili su sve Šipate iz zatvora i autobusima prevezli bezbedno na teritoriju APKiM. Obrazloženje je bilo da je to nagrada za Šiptare jer su se borili protiv Miloševićeve vlasti i da im sledi sloboda. Niko nije postavio pitanje i uslovljavanje za kidnapovane Srbe, već su ih pustili da o njima odlučuju koljači i žive su ih kasapili i prodavali im organe. Sadašnji iguman manastira Dečani porodicama kidnapovanih poručio poslao je stravičnu poruku Da idu kod Miloševića da traže da ih oslobodi, poruka je više nego jasna, jer je Sava Jawić znao da su Srbi na KiM listom podržavakli Miloševića, da svakog čeka takva sudbina ko podržava Miloševića. Za nijednog kidnapovanog Srbina ni prstom nije mrdnuo. Šta sada mislite da će neko osuditi Šiptare, koje je Srbija 2001 oslobodila-abolirala odgovornosti. Ko ima položena dva ispita na pravnom fakultetu do zna. Za isto delo ne možese dva puta suditi.

  • test01 says:

   Pa kako da ih osude zar ne vidite lepo da sama Carla del Ponte kaze da su dokazi protiv shipaca unisteni?? Pojela ih zapadna "maca". Dodje mi da .... na ovakve izjave. Da je pravde ova zena bi sada sedela na istrazivackoj stolici i odgovarala za unistavanje dokaza i zasto to nije prijavila i sprecila !Djubrad fasisticka...

 2. Velika Metla says:

  Eeeee,da Srbe treba osuditi nikada ne bi bilo kasno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *