Karla Del Ponte: U Siriji hemijsko oružje koriste pobunjenici

Karla Del Ponte: U Siriji hemijsko oružje koriste pobunjenici

27 avgusta 2013

images-636057299Glavna istražiteljka UN za Siriju Karla Del Ponte izjavila da su, prema izjavama svedoka, hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici, a ne Damask, prenosi B92.

Ona je za švajcarsku televiziju kazala da „postoji snažna i konkretna sumnja, ali još uvek bez nespornog dokaza“ da su pobunjenici koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebili nervni gas, iako su upravo oni optužili režim u Damasku da je upotrebio hemijsko oružje prilikom prošlonedeljnog bombardovanja predgrađa Damaska.

Karla Del Ponte je takođe naglasila da stručnjaci UN, koji borave u Siriji kako bi utvrdili da li je bilo upotrebe hemijskog oružja, još uvek nisu pronašli ni jedan dokaz da su snage sirijske vlade upotrebile takvo oružje, ali je i dodala da je neophodno nastaviti istragu.

„Naši istražitelji su bili u susednim zemljama gde su razgovarali sa žrtvama i lekarima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvek bez neporecivog dokaza da je upotrebljen sarin, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve lečene“, kazala je Del Ponte za švajcarsku televiziju, a preneo je „Vašington Post“.

Podsetimo, ovih dana retorika oko Sirije se veoma zaoštrila, nakon što su pobunjenici optužili Asada i njegov režim da su na civile u predgrađu Damaska prošle sedmice bacili bombe sa „hemijskim punjenjem“, odnosno nervni gas. Iako je zvanični Damask više puta negirao takve navode, pobunjenici trvde da je od hemijskog oružja tog dana stradalo preko 1.000 ljudi.

Tim stručnjaka UN koji treba da ispita navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, najpre je bio „zaglavljen“ u hotelu u Damasku, a kad im je bilo dopušteno da izažu n ateren na njih je pucano i snajpera. I za taj slučaj pobunjenici su optužili Asada, a on pobunjenike. U svakom slučaju, Gardijan je preneo danas da zapadne sile već grupišu vojne avione i ratne brodove zbog eventualne intervencije u Siriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *