КАСАЦИОНИ СУД ДОНЕО ОДЛУКУ О „ШВАЈЦАРЦИМА“ – Велика победа задужених!

KASACIONI SUD DONEO ODLUKU O „ŠVAJCARCIMA“ – Velika pobeda zaduženih!

2 aprila 2019

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Ovaj stav povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS, budu ukinute.Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja — tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra, prenosi B 92.

Međutim, VKS kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcerskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa CHF.

„U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja — tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra“, navodi se u stavu VKS.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u ĆF, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbedenja.

To znači da će na predlog zaduženog građana sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. rajko says:

    Ne bih rekao da je to neka pobeda gradjana. Verovatno se nešto desilo u EU zbog čega je ova klauzula postala neodrživa. Onda je ova kleptomanska vlada merkala slučaj, procenila da ne može da drpi razliku, pa odglumila velikodušnost. Zato oprez! Ništa im ne treba verovati. Imaju vaše podatke i čekaju vas na prvoj krivini da vam naplate ustupak tj. otmu "korist".

  2. cs says:

    Čekaj, a ovi što su otplatili kredite, jel imaju pravo da tuže banke?

  3. petrovgrad says:

    Pet godina sud nije doneo odluku, a za to vreme sudije primale platu. Njih treba tužiti za štetu, podjednako kao banke. Gledam većina sudija odlazi na posao od 9 i radi do 13časova a predmeti i sudske odluke čekaju mesecima nekada i godinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *